Yatırımcının Analiz Seti [email protected] Yatırımcının Analiz Seti

Altı aylık performansı en yüksek borsa şirketleri

04 Temmuz 2018, 12:03 - -

Borsa İstanbul’da altı aylık performanslarda demir çelik şirketleri öne çıkıyor. BIST 100 Endeksi’nde fiyat/kazanç oranı düşük altı aylık performansı yüksek 6 şirket bulunuyor. Bu şirketler Aksa Enerji, Tekfen Holding, Soda Sanayi, Tüpraş, İskenderun Demir Çelik ve Ereğli Demir Çelik.

Performans… Bu kelime çalışma dünyasında özellikle de özel sektörde çalışanların arasında oldukça sık kullanılır. Performans raporları, performans düşüşü, performans yükselişi gibi.. Performans, bir işletmenin başarısını, diğer bir deyişle, işletmenin amaçlarına ulaşma düzeyini tanımlayan çok boyutlu bir kavramdır. Bir işletmenin başarısı ve sürekliliği ise performans ölçümü ile değerlendirilmektedir.

Borsadaki şirketler için de hisse performansları bir başarı ölçütüdür. Hisse fiyatları yükselen şirketler iyi performanslı olarak değerlendirilirken hisse fiyatları düşen şirketler ise düşük performanslı olarak kabul edilir. Bu konuda yatırım stratejileri de oluşturulmuştur. Bunlardan biri de momentum yatırım stratejisindir. Buna “kazananlar ve kaybedenler etkisi” de denilmektedir: geçmişte daha fazla kazanan hisse senetlerinin izleyen üç ay ile on iki aylık dönemde de daha fazla kazanma olgusu olarak adlandırılmaktadır. Momentum yatırım stratejisi ise, geçmişte iyi performans gösteren hisse senetlerinin alınmasını, geçmişte kötü performans gösteren hisse senetlerinin ise satılmasını öngörmektedir.

Bu yazıda kazananlar ve kaybedenlerin etkisini de göz önünde bulundurarak şirketlerin ilk yarı performanslarını borsa bilgi portalı Finnet2000’i (Finnet2000.com) kullanarak inceledik.

Şirketlerin 6 aylık performansı

Şirketlerin 6 aylık performansını 5 farklı kriterde inceledik:

En yüksek performansı gösteren borsa şirketleri
Büyük ve yüksek performans gösterenler
KOBİ’lerde ilk altı ay getirileri en yüksekler
Sanayide ilk 6 ayda öne çıkanlar
Fiyat kazanç oranı en düşük olup en yüksek performans gösterenler

Yılın ilk yarısında borsadaki şirketlerin getirilerini incelediğimizde ilk sırada yüzde 422,50 ile Özderici GMYO yer alıyor. Özderici GMYO aynı zamanda BİST 100 endeksine dahil olduğu için endeks hisseleri içerisinde de en yüksek getiriye sahip şirket konumunda bulunuyor. Tüm borsa içerisinde Özderici GMYO’yu yüzde 348,33’lük ilk altı aylık getirisiyle MCT Danışmanlık ve yüzde 130,72’lik getirisiyle Yonga Mobilya takip ediyor.

BİST 100 şirketleri arasında ise Özderici GMYO’yu yüzde 98,05’lik getirisiyle İş Finansal Kiralama izliyor. İskenderun Demir Çelik yüzde 57,83 getirisiyle üçüncü sırada yer alırken Kardemir (D) yüzde 37,38 getirisiyle dördüncü sırada yer alıyor.

Piyasa değeri 1 milyar TL’den fazla olan ve yılbaşından bu yana getirisi en yüksek borsa şirketlerini incelediğimizde ilk sırada İş Finansal Kiralama yer alıyor. İş Finansal Kiralama yılın ilk yarısında yatırımcılarına yüzde 98,05 oranında getiri sağlamış görünüyor. İş Finansal Kiralama aynı zamanda BİST 100 içerisinde yer alıyor ve endeks kâğıtları içerisinde de yılbaşına göre en iyi performansı sergiliyor. İş Finansal Kiralamayı yüzde 57,83 getirisiyle İskenderun Demir Çelik ve yüzde 41,80 getirisiyle de Anadolu Sigorta takip ediyor.

BİST Kobi Sanayi endeksi içerisinde yer alan 8 şirket yılın ilk yarısında yatırımcılarına pozitif getiri sağlamış görünüyor. Mega Polietilen yüzde 124,56 oranındaki getirisiyle listede ilk sırada yer alırken Doğusan yüzde 93,84’lük getirisiyle onu takip ediyor. Politeknik Metal, Özerden Plastik, Niğbaş Niğde Beton, İzmir Fırça, Prizma Press Matbaacılık ve İz Hayvancılık Tarım yatırımcılarına pozitif getiri sağlayan diğer BİST Kobi Sanayi endeksi hisseleri oluyor.

BİST Sanayi endeksi şirketlerinin ilk altı aydaki getirilerini incelediğimizde ise ilk sırada yüzde 129,162lik getirisiyle Çelik Halat yer alıyor. Çelik Halat’ı yüzde 117,90 getiri ile Demirören Gazetecilik ve yüzde 93,84 getiri ile Doğusan takip ediyor. Bossa, İskenderun Demir Çelik, Konfrut Gıda, Hektaş, Yünsa, Gentaş, Kardemir(D), Vestel Beyaz Eşya, Çemaş Döküm, Çemtaş, Derimod ve Soda Sanayi listede yer alan diğer BİST Sanayi endeksi şirketleri.

Fiyat/Kazanç oranı düşük ve yılın ilk yarısında yatırımcılarına kazandıran borsa şirketlerini incelediğimizde ise ilk sırada 1,52 F/K oranı ve yüzde 10,10 getirisiyle Metro Holding yer alıyor. Metro Holding’i 2,06 F/K oranı ile Panora GMYO ve 2,21 F/K oranı ile Artı Yatırım Holding izliyor.

BIST 100 hisseleri arasında ise F/K oranı 10’un altında olan yatırımcılarına yılın ilk yarısında pozitif getiri sağlayan 6 şirket bulunuyor. Bu şirketler Aksa Enerji, Tekfen Holding, Soda Sanayi, Tüpraş, İskenderun Demir Çelik ve Ereğli Demir Çelik.

Aksa Enerji 5,15 F/K oranı ile altı şirket içerisinde en düşük F/K oranına sahipken İskenderun Demir Çelik yüzde 57,83 getirisiyle yine bu altı şirket içerisindeki en yüksek getiriyle dikkat çekiyor.  

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)