Yatırımcının Analiz Seti [email protected] Yatırımcının Analiz Seti

Alım ve satımda hangi göstergelere bakmalı?

13 Kasım 2018, 09:00 - -

Alım ve satım yaparken farklı birçok göstergeye bakılabilir. Bu çalışmada hareketli ortalamaları kullanarak alım ve satımda nasıl karar verilebileceği üzerinde duracağız.

Alım ve satım yaparken grafik analizleri önemli bir rol oynar. Teknik analizde mevcut göstergeleri kullanabileceğiniz gibi kendiniz de birden fazla göstergeyi bir araya getirerek alım ve satım sinyalleri üretebilirsiniz.

Üssel hareketli ortalamaları göz önünde bulundurarak oluşturulan al-sat sistemi, grafikler üzerinde al-sat zamanlaması için giriş ve çıkış sinyalleri üretir.

Dow Teorisi diye bilinen ve Charles Dow’un 1889-1900 yılları arasında Wall Street Journal’da yazdığı makalelerden derlenen Dow Teorisi, ortalamaların yani endekslerin bütün bilgi ve makroekonomik faktörleri içerdiğini ve fiyatların bu bilgileri yansıttığını belirtir.

Hareketli ortalama; belirlenen dönem içerisinde fiyatların hareket ettiği ortalama değeri göstermektedir. Hareketli ortalamaların yükseliyor olması fiyatların arttığını, düşüyor olması ise fiyatların düştüğünü gösterir. Hareketli ortalamalar teknik analizde en çok kullanılan göstergelerden biridir.

Teknik analiz programlarını kullanarak çok basit bir yöntemle sadece ortalamalarla alım ve satım sinyallerini görebilirsiniz. Çalışmada Finnet Teknik Analist 4.0 (FTA 4.0) teknik analiz programını kullandık.

Dolar kuru üzerinde bu çalışmayı yapabiliriz.

7,20,50 GÜNLÜK ORTALAMALARLA YÖN TAYİNİ

Mart 2017-Mart 2018 döneminde 7,20 ve 50 günlük ortalama birden fazla alım ve satım sinyali üretti.

Dolar kurunda 2018’in mart ayında alım sinyali üreten ortalamalar 2018’in ekim ayında satış sinyali verdi.

Dolar/TL kurunda 7,20 ve 50 günlük ortalamaya göre alım ve satım sinyallerine baktığımızda 2018’in mart ayında her üç ortalamanın da üzerine çıkan dolar/TL kurunun alım sinyali verdiğini ve Ekim ayında fiyatın ortalamaların altına inerek satış sinyali verdiğini görüyoruz. Dolar/TL kuru ortalamaların altında hareket ettiği için hala yeni bir alım sinyali üretmedi.

HİSSE SENETLERİNDE ORTALAMALARIN KULLANIMI

7,20 VE 50 GÜNLÜK ORTALAMANIN ÜZERİNDE OLAN BIST 50 HİSSELERİ

ASELSAN

BİM MAĞAZALAR

SODA SANAYİİ

ŞOK MARKETLER



TEKFEN HOLDİNG

TÜRK TELEKOM

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)