Yatırımcının Analiz Seti [email protected] Yatırımcının Analiz Seti

Aktif Büyüme oranı ile hisse seçimi

19 Şubat 2018, 07:21 - -

Hisse senedi seçimi bütün şirketlerin bilançoları göz önüne alınarak yapılır. Analiz yaparken bakılan önemli kriterlerden biri de Aktifler yani şirketin toplam varlıklarıdır. Aktifter, işletmenin sahip olduğu ekonomik değerleri gösterir.

Bir şirketin aktif toplamı finansal büyüklük göstergesi olmakla birlikte tek başına şirketin mali performansı ile ilgili yorum yapmak için yeterli değildir. Analizlerde şirketin varlık yapısı, yıllar itibariyle varlıklardaki artış ve azalışlar ile varlıkların nasıl finanse edildiği sorgulanmalıdır.

Aktifler nedir?
Aktifleri şirketin sahip olduğu para, gayrimenkul, menkul, stok vb. varlıklarını ifade eder.

Aktif büyüme oranı nedir?
Aktif büyüme oranı şirketin varlıklarındaki büyüme performansını gösterir.

Aktif büyüme oranı nasıl hesaplanır?

Aktif Büyüme Oranı = (Dönem Sonu Aktifler – Dönem Başı Aktifler) / Dönem Başı Aktifler)*100



Üç adımda aktif büyüme analizi
Aktif değişimleri üç adımda analiz yapabilirsiniz.
1-Aktifleri En yüksek şirketler
2-Aktifleri Artanlar
3-Aktifleri Azalanlar

Borsa Bilgi Portalı Finnet 2000 (www.finnet2000.com) İnternet sitesini kullanarak yaptığımız Aktif değişim analizleri ve sonuçları şöyle:

1- AKTİFLERİ EN YÜKSEK 10 SANAYİ ŞİRKETİ

Aktifleri en yüksek 10 Sanayi şirketi sıralamasında Tüpraş, Ereğli ve Arçelik, Tofaş Fabrika, Ford Otosan ilk sıralarda yer alıyor. Tüpraş’ın 2017 yılsonu itibari ile toplam aktifleri 36 milyar 162 milyon TL olurken, Ereğli’nin toplam aktifleri 26 milyar, Arçelik’in aktifleri ise 20 milyar TL oldu. Tüpraş 2018 yılı boyunca bir dizi bakım- onarım çalışmaları planlıyor. Buna rağmen şirket, tam kapasite ile çalışmayı planlıyor. 2017’te tam kapasite ile çalışarak satışlarını artıran şirketin 2018’de de güçlü bir görünüm sergilemesi bekleniyor.

2-AKTİFLERİ (VARLIKLARI) EN FAZLA ARTAN 10 BIST 100 ŞİRKETİ

16 Şubat itibariyle 2017/12 bilançosu açıklanan BİST 100 şirketleri içerisinde aktiflerini en fazla arttıran ilk 10 şirketi listelediğimizde ilk sırada Sasa Polyester yer alıyor. Sasa’yı Çemtaş, Erbosan, Halkbank, Ford Otosan, Halk GMYO, Vakıflar Bankası, Tüpraş, Türk Traktör ve Arçelik takip ediyor.

3-AKTİFLERİ EN FAZLA AZALAN BORSA ŞİRKETLERİ
16 Şubat itibariyle 2017/12 bilançosu açıklanan BİST 100 şirketleri içerisinde aktifleri azalan şirket bulunmamaktadır.

AKTİFLERİ EN FAZLA ARTAN BANKALAR

Aktifleri en fazla artan bankaların başında Halk Bankası geliyor. Halkbank’ın toplam varlıkları 2016 yılsonunda 231 milyar 440 milyon TL iken, 2017 yıl sonunda yüzde 31 oranında artış göstererek 305 milyar TL’ye çıktı.

AKTİFLERİ EN YÜKSEK BANKALAR

Toplam varlıkları (Aktifleri) en yüksek banka ise İş Bankası. Bankanın toplam varlıkları 362 milyar TL. Bankanın aktiflerinin 2017 yılında 2016’ya göre artış oranı ise yüzde 16,28 oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)