İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

5 büyüme kriterine göre en hızlı büyüyen BIST 100 hisseleri

17 Haziran 2019, 16:35 - -

Borsada hızlı büyüyen şirketler yatırımcıların ilgi alanında. Aktif Büyüme Oranı, Net Satış Büyüme Oranı, Net Kar Büyüme Oranı, Öz Sermaye Büyüme Oranı ve Esas Faaliyet Kar Büyüme Oranında öne çıkan 26 şirket var.

Büyüme oranları, belirli bir zaman diliminde belirli bir değişkenin yüzde değişimini ifade eder. Yatırımcılar için, büyüme oranları tipik olarak bir şirketin gelirlerinin, kazançlarının, temettülerinin büyüme oranını temsil eder. Beklenen ileriye dönük veya takip eden büyüme oranları, analiz için kullanılan iki yaygın büyüme hızı türüdür.

Büyüme oranları hisse senedi yatırımcılarının karar almasında oldukça önemlidir. Yatırımcılar şirketlerin büyüme oranlarına bakarak şirket seçimi yaparlar. Aktif Büyüme Oranı, Net Satış Büyüme Oranı, Net Kar Büyüme Oranı, Öz Sermaye Büyüme Oranı ve Esas Faaliyet Kar Büyüme Oranı yatırımcıların en fazla dikkat ettikleri büyüme oranlarının başında gelmektedir.

BIST 100 endeksi içerisinde yer alan şirketleri bu beş büyüme oranına göre inceledik. Son açıklanan bilanço rakamlarına göre beş büyüme kriteri pozitif olan 26 endeks şirketi var. Bu şirketler; Koza Madencilik, İpek Doğal Enerji, Tekfen Holding, Koza Altın, Ege Endüstri, GSD Holding, Tat Gıda, Aksa Enerji, Kordsa Teknik Tekstil, TAV Havalimanları, Hektaş, Anadolu Cam, Alarko GMYO, Ülker Bisküvi, Aselsan, Yataş, Ford Otosan, Enerjisa Enerji, Türk Telekom, Petkim, Şişe Cam, Arçelik, Aksa, Kartonsan, Turkcell ve Soda Sanayii.

Esas faaliyet kar büyüme oranı en yüksekler
Esas faaliyet kar büyüme oranı en yüksek BIST 100 şirketi yüzde 425,22 ile Koza Madencilik oldu. Koza Madenciliği yüzde 396 esas faaliyet kar büyüme oranı elde eden İpek Doğal Enerji ile yüzde 271,28 esas faaliyet kar büyüme oranı elde eden Tekfen Holding takip ediyor.

Öz sermaye büyüme oranı en yüksekler
Öz sermaye büyüme oranı en yüksek olan endeks şirketi yüzde 113,58 ile Aselsan. Aselsan’ı öz sermeyesini yüzde 78,22 büyüten Ege Endüstri ile yüzde 60,06 öz sermaye büyüme oranı elde eden Tekfen Holding izliyor.

Net kar büyüme oranı en yüksekler
Esas faaliyet kar büyüme oranında olduğu gibi net kar büyümesinde de ilk sırayı Koza Madencilik alıyor. Koza Madenciliğin net kar büyüme oranı tam yüzde 675,25. Koza Madenciliği, TAV Havalimanları ve İpek Doğal Enerji takip ediyor. TAV Havalimanlarının net kar büyümesi yüzde 333,35 iken İpek Doğal Enerji’nin net kar büyümesi ise yüzde 320,29 oranında gerçekleşiyor. Aksa Enerji, Tekfen Holding ve Türk Telekom net kar büyüme oranı yüksek olan diğer endeks şirketleri.

Net satış büyüme oranı en yüksekler
Satış rakamları ile kar rakamları genellikle doğru orantılı hareket eder. Satışlarını artıran şirketlerin kârları da büyük olasılıkla artar. Ege Endüstri, yüzde 167,40 net satış büyümesi oranı ile BIST 100 içerisindeki en yüksek net satış büyümesi oranını elde etti. Ege Endüstri’yi yüzde 129,50 net satış büyümesi rakamı ile Koza Altın ve yüzde 125,65 net satış büyümesi ile Koza Madencilik takip ediyor.

Aktif büyüme oranı en yüksekler
Şirket bilançolarındaki aktif kalemleri şirketlerin varlıkları ile ilgili kalemlerden oluşur. Aktifleri artan, büyüyen şirketlerin varlıkları da artıyor demektir. Aktif büyüme oranı en yüksek endeks şirketi ise tıpkı net satış büyümesinde olduğu gibi Ege Endüstri oldu. Ege Endüstri’nin aktif büyüme oranı yüzde 106,18 olurken Hektaş yüzde 87,79 aktif büyüme oranı ile Ege Endüstri’yi takip etti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)