Yatırımcının Analiz Seti [email protected] Yatırımcının Analiz Seti

3 önemli gösterge ile hisse analizi

23 Kasım 2020, 13:40 - -

Piyasaların canlı olduğu dönemler yatırımcıların da en hareketli olduğu dönemlerdir. Hisse senetlerinde artmaya başlayan hacimler, fiyat hareketleri, yükselen ağırlıklı ortalamalar, teknik gösterge sinyallerindeki farklılaşmalar yatırımcıların birden fazla kriteri aynı anda değerlendirmesine neden olur.

Bütün amaç hisse senetlerindeki en iyi fırsatların nerede olduğunu bulabilmektir. En iyi fırsat her zaman en yüksek getiriyi hedeflemez. Çünkü temeli olmayan yüksek getiriler spekülatiftir. Düşüşleri de dramatik ve travmatiktir. En iyi fırsat, istikrarlı ve düzenli kazanmayı hedefler. Mali yapısında sıçrama yaşayabilecek, değerleme olarak düşük hisseleri bulmayı hedefler. Bütün amaç kelepir hisseleri bulabilmektir.

Peki, basit ve pratik olarak hisseleri nasıl analiz edebiliriz?

Burada 3 önemli gösterge üzerinde duracağız.

Birincisi Fiyat/Kazanç Oranı.
İkincisi Piyasa Değeri/Defter Değeri Oranı.
Üçüncüsü Hisse Başına Kar

Fiyat/Kazanç oranı şirketin karının kaç katı piyasa değeri ile işlem gördüğünü gösterir. Piyasa Değeri/Defter Değeri şirketin özvarlıklarının kaç katı piyasa değeri ile işlem gördüğünü gösterir. Hisse başına kar ise şirketin sermayesinin kaç katı karı olduğunu gösterir. Hisse başına karın mümkün olduğunca yüksek, Fiyat/Kazanç Oranı ile Piyasa Değeri/Defter Değeri oranının ise mümkün olduğunca düşük olması beklenir.

Bu üç önemli kriteri Finnet 2000 Borsa Bilgi Portalı’ndaki (www.finnet2000.com) hazır analizleri kullanarak sektörel bazda yaptık.

Bu analizi BIST 100 Şirketleri için yapabileceğiniz gibi BIST 30 ya da diğer sektörler için de yapabilirsiniz. Biz burada teknoloji şirketleri üzerinde duracağız.

Hisse başına karı yüksek teknoloji şirketleri
Teknoloji şirketleri içerisinde Logo’nun Hisse Başına Karı 4,49 seviyesinde bulunuyor. Yani bu şirketin sermayesinin 4,5 katı yıllık karı var. İndeks Bilgisayar'ın sermayesinin 2,5 katı yıllık karı var. Link Bilgisayar'ın sermayesinin 2,4 katı yıllık karı var. Aselsan’ın sermayesinin 1,9 katı yıllık karı var. 

Teknoloji şirketlerinin Hisse başına kar listesi

Fiyat/Kazanç Oranı düşük teknoloji şirketleri
Fiyat/Kazanç Oranı bir şirketi piyasa değerinin yıllık karının kaç katı olduğunu gösterir. Bu oranın mümkün olduğunca düşük olması tercih edilir. Örneğin İndeks Bilgisayar'ın yıllık karı 141 milyon piyasa değeri ise bunun 6,5 katı olan 926 milyon TL’dir. Borsadaki teknoloji şirketlerinin Fiyat/Kazanç oranı 11,57’dir. Yani İndeks Bilgisayar’ın teknoloji şirketlerine göre fiyatı iskontolu işlem görmekte.

Teknoloji şirketlerinin Fiyat/Kazanç Oranı listesi

Piyasa Değeri/Defter Değeri düşük teknoloji şirketleri
Teknoloji şirketleri içerisinde defter değeri en ucuz şirket Turkcell’dir. Şirketin Piyasa Değeri/Defter Değeri 1,75’tir. Özvarlıkları 20 milyar 288 milyon TL olan şirketin Piyasa Değeri 35 milyar 420 milyon TL’dir. Şirket borsada özvarlıklarına yakın bir değerde işlem görüyor. Piyasa Değeri/Defter değeri de sektör ortalamasının altında bulunuyor.



Teknoloji şirketlerinin Piyasa Değeri/Defter Değeri listesi

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • S.can02 Şubat 2021 07:36

    Turkcell hini bir devi diğerleriyle aynı kategoride değerlendiripte birçok faktörü görmezden gelerek insanları yanıltmayın..! TIR İLE SALON ARAÇLARI YARIŞA SOKUYORSUNUZ..! 😊 evet belki balinalar birkaç kademede milyonları sığdırıp, büyük paralar kaldırıyorlar..! Fakat ky ye ekmek çıkmıyor bu dev hisselerden..!

  • vatandaş23 Kasım 2020 17:31

    egeen nerede

  • İndeszede23 Kasım 2020 15:13

    İndes yatırımcısını aldatan bir yol seçmektedir.. bu kağıdın speğini bimere cimere ve spk ya şikayet ettim. Kağıdın değerini düşürmek için her koldan satış yapıp manipüle etmekteler. En ucuz kağıt palavrası ile yatırımcıları devamlı söğüşlediler. İNDES PALAVRASI SEKTÖRÜN YÜZ KARASI

  • S.can02 Şubat 2021 07:41

    Karakaşlı yazılanla senin yazdığının ne alakası var..! Bak bakalım yıllık getirilerine teknoloji jisselerinin hepsi altından da döbizden de kat be kat fazla kazandırmış..! Adam “indes kazandırmadı demiyor, diğerlerinden geri kaldı diyor..!” Orta-uzun vade yatıtımcısı borsada her zaman kazanır

  • ZELİHA KARAKAŞLI23 Kasım 2020 15:58

    Kardeşim burası borsa kim kime korsa.sen nasıl olurda 3-5 TL lik şirketi 20 TL den alıyorsun alırsan ağlamayacaksın.