İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

24 şirketin 12 aylık karı yüzde 4 azaldı

03 Şubat 2020, 17:24 - -

Borsa şirketleri yıllık bilançolarını açıklamaya başladı. Şimdiye kadar açıklanan 24 şirketin karı 2019 yılında bir önceki yıla göre yüzde 4 oranında azaldı. En yüksek karı Garanti Bankası açıkladı. Bankanın 2019/12 dönemindeki karı 5 milyar 158 milyon oldu ve bir önceki yıla göre yüzde 7,22 oranında azaldı.

24 şirket içerisinde en yüksek kar artışı Osmanlı Menkul’de oldu. Kurumun karı 157 bin 327 TL’den 11 milyon 540 bin TL’ye yükseldi.

Denizli Cam zarar açıkladı. Şirketin 379 bin 482 olan zararı 5 milyon 978 bin TL’lik zarara çıktı.

Şirketlerin 12 aylık bilançoları için son açıklanma tarihi konsolide olmayan sonuçlar için 3 Mart, konsolide sonuçlar için ise 10 Mart. Bu süre içerisinde bilanço beklentileri satın alınacak.

12 AYLIK KÂR BEKLENTİLERİ

İş Yatırım şirketlerin 12 aylık kar beklentilerine ilişkin hazırladığı raporunda sanayi, hizmet ve mali sektöre ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kurumun şirket karlarına ilişkin beklentileri ve sektör sektör açıklamaları şöyle:




Sektör: Bankacılık

AKBNK
Yükselen marjlara ve gelirlere rağmen karşılıkları karı baskılıyor.

ALBRK
Düşen karşılık giderleri ve güçlenen gelirler karı arttırıyor.

GARAN
Yüksek karşılıklar ve çeyreklik düşük komisyonlar karlılığı düşürüyor.

HALKB
Çok güçlü marj ve net faiz geliri karı çeyreklik olarak ikiye katlıyor.

TSKB
Kuvvetlenen net faiz geliri ve daha düşük trading zararı karı arttırıyor.

VAKBN
Çok güçlü marjlar ve gelirler karşılıklara rağmen karı ikiye katlıyor.

YKBNK
Muhafazakar karşılık ayrılması ve bilanço temizliği net karı düşürüyor.

Sektör: Bilgisayar

INDES
Çinli menşeli telefon markalarının güçlü satış performansının, görece iyileşen talep koşullarının ve geçen yılın olukça düşük baz etkisinin, İndeks’in satış büyümesini olumlu etkilemesini bekliyoruz. Net kar’ın ise yıllık bazda %50 gerilemesinin temel sebebi, şirketin geçtiğimiz yatırım faaliyetlerinden kaydetmiş olduğu vergi sonrası 58mn TL net kar.

Sektör: Cam

ANACM
Güçlü ihracat performansı ve iyileşen iç talep koşullarının büyüme ve karlılığı desteklemesini bekliyoruz.

SISE
Zayıf düz cam (Trakya Cam) iş kolu operasyonel karlılık üzerinde baskı yaratıyor.

TRKCM
Avrupa'da zayıf talep ortamı ve Türkiye'deki fiyat indirimlerinin operasyonel karlılık üzerinde baskı oluşturmasını bekliyoruz.

Sektör: Çimento

ADANA
Zayıf iç talep, fiyat baskısı ve yüksek maliyetlere rağmen ihracat gelirlerinin desteği ile şirketin operasyonel performansında hafif bir iyileşme öngörüyoruz. Geçen senenin aynı döneminde OYKA iştirakinin satışından elde edilen tek seferlik kazançlardan dolayı yıllık bazda net kar rakamında belirgin düşüş bekleniyor.

AKCNS
Düşük baz etkisi, ihracat hacimlerindeki artış ve düşük finansal giderler nedeniyle yıllık bazda daha güçlü finansal sonuçlar bekliyoruz.

CIMSA
Düşük baz etkisi, ihracat hacimlerindeki artış ve düşük finansal giderler nedeniyle yıllık bazda daha güçlü finansal sonuçlar bekliyoruz. Diğer yandan İspanya’daki beyaz çimento fabrikasının satın alım süreci ile ilgili bir takım harcamalar çeyreklik bazda operasyonel marjlar üzerinde baskı yaratıyor.

Sektör: Dayanıklı Tüketim

ARCLK
Ortalama €/$ paritesindeki düşüş ve güçlü baz yılı etkisiyle 4Ç19'de %13 ciro büyümesi ve sınırlı FAVÖK artışı öngörüyoruz. Ancak finansman ve vergi giderlerindeki artış nedeniyle net karda %17 düşüş tahmin ediyoruz. 

VESBE
Yurtiçi satışlardaki iyileşme ve hammade maliyetlerindeki düşüş ile birlikte FAVÖK rakamında iyileşme öngörürken, kur farkı giderlerindeki artışın net karı aşağıya çekeceğini tahmin ediyoruz.

VESTL
Hammadde maliyetlerindeki gerilemenin neden olduğu FAVÖK'teki kısmi iyileşmeye rağmen, kur farkı giderlerindeki artışın net karı olumsuz etkilemesini bekliyoruz.

Sektör: Demir-Çelik Temel

EREGL
Düşen çelik fiyatları neticesinde zayıf operasyonel marj ve net kar rakamları.

KRDMD
Çelik fiyatlarındaki gerileme ve yüksek kur farkı giderleri nedeniyle 4Ç19'de net zarar bekliyoruz.

Sektör: Endüstriyel Tekstil

KORDS
Axiom'un konsolide edilmesinin etkisi ile yıllık %6 ciro büyümesi bekliyoruz. Ayrıca, hızlı büyüyen kompozit segmentinin katkısı ile FAVÖK marjında %1.5'lik iyileşme bekliyoruz.

Sektör: Gıda

ULKER
Türkiye operasyonlarındaki fiyat artışları ve düşük tek haneli hacim büyümesi ciro artışını destekleyen temel faktörler olarak öne çıkıyor. Daha karlı ürün kategorilerinin satışlar içinde artan payının operasyonel karlılığı desteklemesini bekliyoruz. Uzun USD kısa EUR bilanço pozisyonu kur farkı zararları nedeni ile net kar üzerinde baskı yaratıyor.

Sektör: GYO

EKGYO
Yüksek marjlı Gelir Paylaşımı Projeler’indeki teslimatların getiğimiz çeyreğe göre daha yüksek olması nedeniyle karlılıkta iyileşme öngörüyoruz. Net kar aynı zamanda faiz giderlerindeki düşüşten de olumlu etkileniyor.

ISGYO
Net satış gelirleri Tuzla Ofis, Kapadokya Lodge Otel ve Kartal Ofisi gibi varlıkların satışı ile ciddi oranda artış gösteriyor. Net kar aynı zamanda yeniden değerleme kazançları ile destekleniyor.

TRGYO
Güçlü kira geliri büyümesinin 4Ç19’da da devam etmesini bekliyoruz. Ek olarak, özellikle 5. Levent Projesi’nden gerçekleştirilen satışların geçen çeyreğe kıyasla satış gelirlerine daha güçlü bir katkı yapmasını bekliyoruz. Kur farkı ve faiz giderlerine rağmen net kar rakamı yeniden değerleme farklarından doğan kazançlarından olumlu etkileniyor.

Sektör: Havayolları ve Hizm.

PGSUS
Kapasitenin dış hata yöneltilmesi sonucu birim gelir / yolcu başına yan gelirlerin artması ve kurun olumlu etkisi ile güçlü 4Ç19 sonuçları öngörüyoruz.

TAVHL
AHL'nin erken kapanmasıyla FAVÖK rakamında yıllık bazda düşüş olmasına rağmen, telafi ödemesinin tahakkuku nedeniyle 1.45 milyar TL net kar öngörüyoruz.

THYAO
4Ç19'de tasarruf önlemleri ve birim gelirlerdeki artış nedeniyle FAVÖK rakamında artış bekliyoruz. Buna ek olarak, MAX'ler nedeniyle Boeing'den alınmasını beklediğimiz US$150mn telafi ödemesininde 4Ç19 net karında dikkat çekici artışa neden olacağını öngörüyoruz.

Sektör: İletişim

TCELL
Turkcell’in enflasyona paralel fiyat artışları ve hızlı büyüyen dijital servislerin etkisi ile %18 ciro büyümesini kaydetmesini bekliyoruz. 4Ç19 net karının ise 122mn TL tek seferlik vergi gideri nedeni ile %18 gerilemesini bekliyoruz.

TTKOM
Türk Telekom’un mobil tarafta güçlü abone büyümesi, sabit internet tarafında fiyat artışları ve sıkı maliyet kontrolünün ile güçlü operasyonel sonuçlar açıklamasını bekliyoruz.

Sektör: İnşaat- Taahhüt

ENKAI
Taahüt ve gayrimenkul segmentlerindeki güçlü performansa rağmen enerji segmenti tarafında santrallerde üretime ara verilmesi 4Q19 finsallarına olumsuz etki ediyor. Net kar yatırım gelirleri ile desteklenmeye devam ediyor.

TKFEN
Tarımsal sanayi segmentinin fosfat gübresi fiyatlarındaki zayıflık nedeniyle operasyonel performansa zayıf katkıda bulunmasını bekliyoruz. Taahüt segmentinde ise marjların normalize olmaya devam etmesini bekliyoruz.

Sektör: Kimyasal Ürün

SODA
Geçen yılın düşük baz etkisi, görece zayıf TL ve krom kimyasallarının beklenen güçlü performansının karlılığı olumlu etkilemesini bekliyoruz.

Sektör: Madencilik

KOZAL
Yüksek altın fiyatları ve 4Ç18'e göre yaklaşık %37 artacağını düşündüğümüz üretim rakamları sayesinde şirketin FAVÖK ve net karının güçlü büyüme sergileyeceğini düşünüyoruz. Ayrıca, şirketin net nakit pozisyonunun 3,8 milyar TL’lik 3Ç19 rakamından 4,2 milyar TL’ye ulaşacağını tahmin ediyoruz.

Sektör: Meşrubat / İçecek

AEFES
Rusya ve Ukrayna operasyonlarında güçlü hacim büyümesi ve birleşme sonrası sinerjilerin etkisi ile güçlü FAVÖK büyümesi bekliyoruz. Diğer taraftan Türkiye bira ve uluslararası gazlı içecek operasyonlarında zayıf hacim ve karlılık bu etkiyi kısmen gölgeliyor. Güçlü operasyonel karlılığa ve Merter’deki arazinin satışından kaynaklı tek seferlik kara rağmen net kardaki düşüş kur farkı zararlarından kaynaklanıyor.

CCOLA
Özellikle Pakistan ekonomisindeki türbülans ve sert rekabet nedeni ile uluslararası gazlı içecek operasyonlarının görünümü zayıf seyretmeye devam ediyor. Diğer taraftan Türkiye operasyonlarında özellikle kar marjı yüksek ürünlerde güçlü hacim büyümesi, fiyat artışları ve korunma enstrümanlarının etkisi ile kar marjlarındaki iyileşmenin devam edeceğini düşünüyoruz. Bununla birlikte net kardaki kötüleşme kur farkı zararlarından kaynaklanıyor.

Sektör: Mobilya

YATAS
EUR’nun TL karşında %7,6 değer kazancının kur farkı zararları nedeni ile net karı olumsuz etkilemesini bekliyoruz. İyileşen talep koşullarının büyümeyi olumlu etkilemesini bekliyoruz.

Sektör: Otomotiv

DOAS
Faizlerdeki düşüşle birlikte oto talebindeki canlanmanın neden olduğu satış hacmindeki artış ve borçlanma oranlarındaki gerilemenin desteklediği finansman giderlerindeki düşüşün 4Ç19'de güçlü net kar büyümesine neden olmasını bekliyoruz.

FROTO
Toplam satış hacmindeki %2'lik sınırlı artışa rağmen, yurtiçi satışlarındaki canlanmanın desteğiyle iyileşen marjların FAVÖK ve net kar rakamlarında yıllık bazda sırasıyla %21 ve %38 artış neden olmasını bekliyoruz.

OTKAR
4Ç18'deki olağanüstü güçlü baz nedeniyle zırhlı araç teslimatlarının devamına rağmen net karda gerileme bekliyoruz.

TOASO
Güçlü iç pazar satışları nedeniyle toplam satış hacmindeki %9 artış beklentimiz neticesinde yıllık bazda FAVÖK'te %16, net karda %10 artış öngörüyoruz.

TTRAK
4Ç19'de yurtiçi traktör pazarındaki canlanma sonucu iç satışların payının artmasıyla şirketin FAVÖK rakamında yıllık ve çeyrek bazda iyileşme öngörüyoruz . Net kar rakamı faizlerdeki düşüşle birlikte çeyrek bazda artarken, bir önceki yılın altında kalıyor.

Sektör: Perakande -Ticaret

BIMAS
Güçlü alan büyümesine rağmen, benzer mağaza satışlarında enflasyonun da etkisi ile zayıf sepet büyümesi ve müşteri trafiğinin ciro büyümesi üzerinde olumsuz etki yaratmasını bekliyoruz. Enflasyondaki düşüşe paralel operasyonel marjlarda normalizasyonun devam etmesini bekliyoruz.

BIZIM
Ana kategori ciro büyümesinin güçlü olmasını ancak düşük karlı sigara ve şeker tarafında görece zayıf hacim artışları nedeni ile bunun genel ciro büyümesine etkisinin görece sınırlı kalmasını bekliyoruz. Daha karlı segmentlerdeki görece güçlü büyümeye rağmen, enflasyonun aşağıya gelmesi ve ticari borçlara uygulanana faizlerdeki düşüş nedeni ile operasyonel karlılıkta normalizasyon bekliyoruz.

MGROS
Enflasyonun aşağı gelmesi ile birlikte gelir büyümesinde normalizasyonun devam edeceğini düşünüyoruz. Ancak benzer mağaza satışlarına benzerlerinden daha iyi performans göstermesini bekliyoruz. Yılı yönetimin 2019 öngörülerinin üzerinde bir operasyonel karlılık ile kapatmasını bekliyoruz. Diğer taraftan geçen sen çok güçlü baz etkisi ve ticari borçlara uygulana faiz oranlarındaki düşüş nedeni ile marjlarda da normalleşme bekliyoruz. Kur farkı zararları net karı baskılamaya devam edecek.

Sektör: Petrol

PETKM
Zayıf etilen nafta makası nedeni ile operasyonel karın çeyreklik bazda zayıf olmasını bekliyoruz. Operasyonel kar ve net karda yıllık bazdaki iyileşme geçen yıl bakım nedeni bazın çok düşük olmasından kaynaklanıyor.

TUPRS
Ürün fiyatlarının zayıf seyri, ağır ve hafif petrol arasındaki makasın daralması ve doğal korunma araçları nedeni ile envanter kazançlarının sınırlı kalması nedeni ile FAVÖK’ün ve net karın daralmasını bekliyoruz.

Sektör: Sağlık ve İlaç

SELEC
Artan ilaç fiyatlarının ( + %26,5 YoY) satış büyümesini desteklemeye devam etmesini bekliyoruz. Yıllık bazda FAVÖK marjının yatay gerçekleşmesini bekliyoruz.

MPARK
Yeni hastanelerin karlılıklarında iyileşme, operasonel kaldıraç etkisi ve hastane portföyünde optimizasyona gidilmesi ile çeyreksel olarak FAVÖK marjında hafif bir iyileşme öngörüyoruz. Finansal giderler nedeniyle 4Ç19’da net zarar görmeye devam etmeyi bekliyoruz.

Sektör: Savunma

ASELS
Artan bakiye siparişler ve TL’nin değer kaybı nedeniyle güçlü ciro ve operasyonel kar büyümesi bekliyoruz. Kur farkı karları ve vergi gelirleri sayesinde net kardaki büyümenin daha da güçlü olmasını bekliyoruz. Operasyonel nakit akışı tarafında ise 4. çeyreğin hem mevsimselliğin en güçlü olduğu çeyrek olması hem de tahsilatlardaki iyileşme nedeni nakit akışının güçlü olmasını bekliyoruz.

Sektör: Sigorta

AKGRT
Kuvvetli teknik karlılık devam ediyor.

ANHYT
Kuvvetli hayat segmenti karlılığı olumlu etkilemeye devam ediyor.

ANSGR
Kombine oranlarda iyileşme nedeniyle karlılık artıyor

Sektör: Teknoloji

LOGO
5mn TL ve üzeri cirosu olan şirketlere e-fatura kullanma zorunluluğu getiren yeni düzenlemenin şirketin büyümesini olumlu etkilemesini bekliyoruz. 4Q19 tahminlerimize yukarı yönlü risk olduğunu da düşünüyoruz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)