Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

2018’de piyasalar nasıl bir seyir izleyecek?

28 Aralık 2017, 11:52 - -

2018 yılında piyasalarda dalgalı bir seyir görülecek. Kur hareketlenmeleri tansiyonu artırırken hisse senetleri yılın gözde yatırım aracı olacak. Risklerin arttığı dönemlerde altın öne çıkarken, 2017 yılında olduğu gibi devletin ekonomiye desteğinin devam etmesi halinde hisse senetlerinde güçlü çıkışlar görülebilecek. Euro Bölgesi’ndeki büyüme ivmesi ile Euro değerlenmeye devam edecek.

Piyasaların 2017 yılındaki güçlü seyri 2018 yılının ilk çeyreğine de yansıyacak. Ana trendler yukarı doğru olmasına karşın fiyat hareketleri dalgalı bir seyir izleyecek. Algoritmik hesaplamalarla yapılan işlemler yeni yatırım stratejilerinin geliştirilmesine neden olacak. Piyasalarda var olan ezberler bozulurken yatırım araçları arasındaki geçişkenlik artacak. 2018 yılı piyasalarda dalgalı bir seyir görülecek. Kur hareketlenmeleri tansiyonu artırırken hisse senetleri yılın gözde yatırım aracı olacak. 2017 yılında olduğu gibi Devletin ekonomiye desteği devam ederse hisse senetlerinde güçlü çıkışlar görülebilecek. AB ülkelerinden gelen büyüme sinyalleri 2018 yılında güçlü bir Euro görmemize neden olabilir. Avrupa ülkeleri 2008 krizinden bu yana potansiyellerinin altında büyüyor. Krizden bu yana büyüme yüzde 2.1’in üzerine çıkamamıştı. Bu yıl yüzde 3 oranındaki bir büyüme görülebilir. Bu da Euro bölgesine ihracat yapan şirketlerin parlak bilançolar açıklamasına neden olacaktır.

FIRSATLAR
2018 yılında ekonomiyi rahatlatacak önlemlerin alınması, siyasi gerilimin tırmanmaması, gelişmekte olan ülkelere para akışının sağlanması hisse senetleri piyasalarında yeni zirve denemelerini getirebilir. Gelişmiş ülkele ekonomilerinde görülen iyileşmeye paralel olarak bu yıl yüzde 3.6 oranında büyümesi beklenen Dünya ekonomisinin de 2018’de yüzde 3.7 büyüyeceği tahmin ediliyor. Küresel ekonomik büyümenin olumlu etkileri gelişmekte olan ülkelere de yansıyabilir.

RİSKLER
2018 yılında yurt içerisinde siyasi gerilimin artması ve siyasilerin çatışmacı söylemleri, ABD ve Avrupa ülkeleri ile yaşanan gerginliklerin tırmanması, Zarrab davasından bankalarımıza gelebilecek cezalar, sıcak para akışında gerilemeler fiyatlanabilecek önemli riskler arasında yer alıyor. Öte yandan ABD’de enflasyonun belirgin bir şekilde artışa geçmesi ve bunun karşısında Fed’in beklenenden daha sık ve yüksek miktarda faiz artışlarına gitmesi ihtimali piyasalarda gerilimi artırabilir.

BORSA
Borsada olumlu gelişmelerin fiyatlanması halinde 2017 yılında başlayan çıkış sürebilir ve endeks uzun vadede içerisinde hareket ettiği yükselen kanalın direnç seviyesini test edebilir. Buda 140.000-148.000’li seviyelere işaret ediyor.

Borsada risklerin arması ve fiyatlanması halinde endekste satış artabilir. İlk hedef 100.000 ardından 90.000’li seviyeler olacaktır. Olası gerilemelerde bu seviyeler dip olur.

ALTIN
Gram altın 130’lu seviyelerden başladığı 2017 yılını 158 seviyesinden tamamlıyor. 2018 yılında olası düşüşlerde 140’lı seviyeler dip olurken yükselişllerde 170 seviyelerine doğru hareket yaşanabilir. Küresel risklerin artması altına olan ilgiyi güçlendirebilir.

DOLAR KURU
Dolar/TL 2017 yılı boyunca 3,38 ile 3,98 arasında dalgalandı. Bu yıl 2017 yılındaki seyrine benzer bir dalgalı seyir izleyebilir. Yılın ilk yarısındaki fiyat hareketi biraz daha zayıf fakat sonrasında ABD’de faiz artışları ile birlikte daha ivmeli bir hareket gözlenebilir. Maksimum 4,30’lu seviyeler hedeflenirken geri çekilmelerde en düşük seviyeler 3,50’ler olarak kalacaktır.

KREDİ KURULUŞLARININ 2018 YILI TAKVİMİ
2018 yılında Türkiye’nin kredi notu takvimi belli olan Fitch ve Standard & Poor’s ilk değerlendirmelerini 19 Ocak ve 23 Şubat’ta gerçekleştirecek. Kredi kuruluşlarının notları ve değerlendirmeleri 2018 yılında piyasaların seyri açısından önemli olacaktır.

2018’in yıldız üç sektörü
2018’de üç sektör yatırımcılarına endeksin üzerinde kazandırma potansiyeli taşıyor. Metal Ana, Savunma sanayi ve Enerji sektörü. Bankalar ise kritik hisseler. 2017 görünümlerini korumaları endeksi güçlendirecek.

METAL ANA SANAYİ
Küresel büyüme devam ediyor. 2018 yılında ivmesi düşse de devam edecek bu nedenle Metal ana sektörü özellikle demir çelik sektörü ilgi görmeye devam edecek. 2017 yılının ilk çeyrek bilançolarındaki düşük seyir nedeni ile 2018 yılının ilk çeyrek bilançoları iyi gelecek. Demir çelik sektörü hisseleri 2017'de lokomotif hisseler arasında idi. 2018 yılında da ilgi görmeye devam edecek.

SAVUNMA SANAYİ
Savunma Sanayi için bütçeden ayrılan ödenek artırıldı. Jeopolitik riskler nedeni ile bu sektörde yatırımlar devam ediyor. 2017 yılındaki atak 2018'de de devam edebilir.

ENERJİ SEKTÖRÜ
Enerji sektöründe özellikle döviz bazında geliri olan şirketler yükseliş potansiyeli taşıyor. Bireysel kullanımın artmasının yanı sıra üretim faaliyetlerinde görülen artışın etkisiyle enerji şirketlerinin satış gelirleri açısından pozitif olurken, sektörde satın alma faaliyetleri de verimlilik olarak olumlu yansıdı. Döviz geliri yüksek enerji şirketleri 2018 yılında öne çıkacak.

KRİTİK SEKTÖR BANKACILIK
2018 yılının en kritik sektörü bankacılık sektörü. Faiz ve enflasyondaki yükseliş nedeni ile bankaların 2018 yılı karları olumsuz etkilenebilir. Ocak ayında gerçekleşen Hakan Atilla davası da sektör açısından risk taşıyor. Olası bir ceza sektör hisselerine de yansıyabilir. Bankacılık sektöründe olası olumsuz gelişmeler hisselerin diplerde toplanmasına imkan sağlayabilir. Düşüşler alım fırsatı olarak değerlendirilebilir.

KURUM TAHMİNLERİNDE ÖNE ÇIKANLAR:
İŞ YATIRIM’IN AL-SAT-TUT ÖNERDİĞİ HİSSELER
Bu hafta kurum tahminlerinde öne çıkanlarda 2018 yılı için İş Yatırım’ın öneri listesini inceledik. Kurumun önerdiği hisseleri al-sat-tut önerilerine göre sıralayarak en yüksek getiri beklenen hisseleri listeledik. İş Yatırım’ın hisse önerilerine baktığımız zaman 2018 yılında yüzde 40’ın üzerinde getiri potansiyeli taşıyan sadece iki hisse senedi bulunuyor. Bu hisseler; Pınar Et ve Un ile Arçelik. Kurumun yüzde 30’un üzerinde getiri beklediği hisse sayısı ise sadece üç. Bu hisseler: Alkim, İndeks Bilgisayar ve Migros.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)