Bay Analiz [email protected] Bay Analiz

110.000 endeksin sırrı

18 Eylül 2017, 09:29 - -

Piyasalar açısından müthiş bir yaz dönemini arkada bırakıyoruz. Yanlış hatırlamıyorsam 2014 yılında böyle bir yaz rallisini daha yaşamıştık. Onun haricinde yaz dönemi genelde tatil havasında düşük hacimlerle, aşağı yönde ilerleyen piyasalar olarak bilinir. Bu yılki yaz rallisinin ayak sesleri bahar döneminde kendisini belli etmeye başlamıştı. 3.dalga çıkışlarında yaz-kış döneminin ocak-şubat aylarının hiçbir önem arz etmediğini daha önceki analizlerimde ifade etmiştim. Kimseyi takmayan, haylaz çocuk edasıyla, aşağı yönde ya da yukarı yönde hareketine istifini hiç bozmadan devam edebilen ender ve ayda yılda bir kere görülebilen bir dalga yapısından bahsetmekteyiz. 2016 Kasım sonu itibariyle başlayan bu dalganın bugüne kadar ahlar, vahlar arasında ilerlediğine naklen şahit oldunuz.
110.000 endeks seviyelerinde piyasanın tıkandığına bu seviyelerde satıcıların kendilerini gösterdiğine birkaç kere 110 binli seviyeleri kırmayı denemesine rağmen piyasanın bu seviyeyi yukarı yönde geçmekte başarılı olamadığına şahit olduk. Peki nedir 110 bin seviyesindeki sıkıntı? Neden bu seviye bir türlü aşılamıyor? Biraz sonra Viop grafiği üzerinde bu seviyenin ne kadar etkili bir direnç bölgesi olduğunu sizlere anlatacağım. Öncelikle Viop takas dökümünün son halini sizlerle paylaşmak istedim. Ağustos ayında da yabancı takasının etkili olduğunu ve ilk 4 sıranın resmen piyasayı force ettiğini görebilmekteyiz. Çağın vebası diye adlandırdığım Viop'ta günlük işlemleri gören bir yatırımcının, yatırım yapmaya mecali kalır mı, gerçekten şüpheliyim.
Asansör misali bir aşağı bir yukarı doğru hareket eden sistemin kime ne faydası olduğunu bilen bir arkadaş varsa memnuniyetle dinlemeye hazırım. İşin kötüsü bütün banka hisseleri de viopu takip ederek işlem görmekte. Milyar dolarlık şirketlerin bu enstrümana göre hareket etmeleri bir aşağı bir yukarı doğru çalkalanmaları yatırım literatürüne son derece uzak hareket tarzı olarak piyasaya kabul ettirilmiştir. Viop'un ilk işleme başladığı dönemde spot piyasayı takip eden bu gösterge şimdilerde tek başına piyasaya etki etmektedir. Kısacası Viop ta söz sahibi olan fonlar piyasada da diledikleri gibi söz sahibi olma avantajını elde etmektedirler. Aşağıdaki takas verileri de durumun ne aşamada olduğunun en açık göstergesidir.

Sizlerin vaktini almadan hemen Viop  analizine geçmek istiyorum.

Uzun vadeli grafiğimizi sakin kafayla dikkatlice incelediğimizde endeksin 110 bin direncini niye aşamadığını net olarak görebiliriz. Viop’ta uzun vadeli grafiklerde yükseliş kanalını turuncu renkle göstermeye çalıştım. Bu kanalın direnç seviyesinin 138 bin seviyesinden  geçtiğini görmektesiniz. Aynı çalışmayı Bist grafiği üzerinde yaptığınızda 110 bin direncinin ne kadar kuvvetli bir satış bölgesi olduğunu göreceksiniz. Aslında üçüncü dalga hedefi olarak 120 bin seviyesini daha önce telaffuz etmiştik. Ancak ana hedeflere giden yollar içerisinde tali dirençler her zaman bulunmakta ve bu direnç seviyelerini analistler mutlaka tespit etmektedir. Tali direnç seviyelerinden satışların gelmesi, önümüzdeki dönem ana hedeflere ulaşamayacağımız anlamına gelmez. Eğer dalga yapısı bu hedefi gözüne kestirmiş ise mutlak suretle hedefe doğru ilerleme isteği olacaktır.
138 bin seviyesinden geçen direnç bölgesi aynı zamanda önemli bir fibonacci direnci (mavi) olarak karşımızda durmaktadır. Ancak grafikten de görüleceği üzere ana direnç bölgesi 145 bin seviyelerinden geçen ve geçmişi 2007 yılına kadar uzanan önemli bir seviyedir. Mademki spot piyasa sürekli Viop’u takip etmekte o zaman analistlerin birinci vazife olarak Viop grafiklerini çok iyi analiz etmeleri gerekmektedir. Viop analizi yaparken aynı zamanda banka hisselerinin de grafikleri çok yakından takip edilmelidir. Uzun vadeli grafiklerde önemli bir direnç bölgesinde fiyatların asılı kaldığını yukarı gidemeyen fiyatların aşağı gelmekte zorlandığına şahit olmaktayız. Önümüzdeki süreçte bu kısa döngünün bozulacağını düşünmekteyim.
Hangi yöne bozulacağını zaman bize gösterecektir. Ancak oscillator indikatör ünü incelediğimizde tipik bir 3.dalga çıkışı yaşadığımızı ve bu dalganın sonlandığına dair henüz teyit alamadığımızı uzun vadeli grafiklerde görmekteyiz. Bunun anlamı nedir diye soranlar olacaktır. Anlamı şudur kimsenin beklemediği seanslarda volatil, yukarı yönlü, yatırımcıları avlamaya yönelik hareketler olacaktır. Bu sebeple genellikle gün içerisinde işlem yapan yatırımcılara tavsiyem destek seviyelerinde özellikle bankacılık sektörü ve bilanço beklentili hisselerde alım yönünde hareket etmeleri olacaktır.
Ayrıca piyasada herkes düşüş bekliyorsa bu düşüş herkesin beklediği dönemde olmayacaktır diye bir notta eklemek istiyorum. Grafikte bir ayrıntıya daha değinmek istiyorum. Klasik bir gösterge olan ve uzun vadeli grafiklerde çok iyi çalıştığını düşündüğüm macd göstergesinin tepe seviyelerden dönerek sat sinyali verdiğini görmekteyiz. Bu teknik göstergenin aşağı yönlü olması piyasadaki baskıyı artırmaktadır. Bu sebeple destek bölgesinden yapılacak alımların yukarı yönlü hareketlerde realize edilmesi  mantıklı olacaktır.



Biraz daha kısa vadeli grafikleri incelediğimizde trend direncinde satıcıların nasıl aktif olduğunu ve bu direnç seviyesinden şu aşamada fiyatların yukarı gitmek isteğinde olmadığını görmektesiniz. Tepe seviyelere paraleller koyarak trendin geri çekilmelerde hangi seviyelerde destek bulabileceğini görmektesiniz. Mavi çizgilerle de 3.dalga çıkış kanalını göstermeye çalıştım. Bu kanalın destek seviyesi olan 132 bin seviyesinin gelecek hafta için çok önemli olacağını vurgulamak istiyorum. Tabii ki bu destek seviyesi ilerleyen günlerde yukarı yönlü sürekli revize olacaktır.
Bu yüzden yatırımcıların kendi bilgisayarları önünde bu tür destek ve direnç seviyelerini çizebilecek finansal okuryazarlığa sahip olmaları oldukça önem arz etmektedir. Direnç ve destek seviyelerini doğru çizebilen ve uygulayan yatırımcıların rüşdünü ispatlamış sistemlerle yatırımlarını çok daha verimli hale getirebildikleri gerçeğini küçümsemeyiniz. 3.dalga kanalı aşağı doğru kırılırsa piyasada zayıflama artar mı? Evet artar.
Bu kanalın kırılması abc şeklinde bir düzeltmenin de habercisi olacaktır. Ancak tekrar vurgulamak isterim önümüzdeki günlerde kanalı kırdırmaya, aşağısına sarkıtmaya yönelik hareketler ile yatırımcıları avlamaya yönelik işlemler görülebilir. Bu sebeple dikkatli olunması gerektiğinin altını bir kere daha çizmek isterim. Orta vadeli grafiklerle ilgili bir ek çalışma daha paylaşmak istiyorum. Yukarıdaki grafikte trend çizgileri çok fazla yer kapladığından okunmakta zorluk çekileceğinden yeni bir grafik üzerinde bu bilgiyi paylaşmak istedim.

Yukarıdaki grafikte son dönemde oluşan çıkış kanalını göstermek istedim. Kanal içerisinde hareket eden fiyatlar gayet normal bir görüntü sergilese de indikatörleri incelediğimizde son dönemde yaşanan çıkışlar esnasında uyumsuzlukların tavan yaptığını, dolayısıyla çıkış kanalının önümüzdeki günler kırılma olasılığının yüksek olabileceğini belirten teknik uyarıları dikkate almamız gerektiğini düşündüğüm için sizlerle paylaşmak istedim. Peki kanal aşağı doğru kırılırsa ne olur? Kanal boyu kadar en az satışların yaşanacağını ilk etapta belirtmek istiyorum.
Kanal desteği 132 bin seviyesinden geçmektedir. Her günde düzenli yükselmektedir. Kanal aşağı kırıldığında ve teyit edildiğinde geri çekilmenin ilk etapta 126.750 seviyesine kadar sürebileceğini hemen altından geçen kanal boyu hedefine denk gelen 124.500 3.dalga hedef seviyesinin de önemli bir destek bölgesi olacağını önceden vurgulamak istiyorum. Daha aşağı seviyelerde de destek bölgelerimiz bulunmaktadır. Ancak şu aşamada bu iki desteği dikkatlice takip etmek yatırımcılar açısından yeterli olacaktır.
Peki çıkış kanalı aşağı kırılamaz ve kanal desteğinden dönerse ne olur? Bu sefer yine çıkış  kanalı direnç seviyesi olan 140 bin seviyesine doğru hareket yaşanması beklenebilir. Ancak 135.500 seviyesinden geçen ve çok uzun zamandır Al sinyali üreten asrın indikatör ünün altında yaşanacak her kapanış Sat sinyali için zemin oluşturacaktır. Kanalın aşağı kırılamaması durumunda 5 Eylül tarihinden başlayarak devam eden realizasyon dalgasını A dalgası olarak etiketleyeceğiz. Bu sefer yukarı doğru B dalgası için hedef seviyeleri belirleyeceğiz. Sonrasında tekrar aşağı yaşanması muhtemel C dalgasında ise kanalın kırıldığına şahit olacağız.

Çok kısa vadeli grafik üzerine konuşmanın da gelecek hafta yaşanması muhtemel hareketler konusunda sizlere ipuçları verebileceğini düşünmekteyim. Öncelikle pembe çizgilerle gösterdiğim yükseliş kanalının geçtiğimiz hafta aşağı kırıldığını trendin de tersine döndüğünü görmektesiniz. Mavi çizgilerle gösterdiğim fibonacci desteklerinin seans içerisinde çalıştığını bu seviyelerden gelen alışlarla tepki çıkışları yaşandığına şahit olduk. Bu hareket tarzı ile kısa vadeli grafiklerde gelecek haftaki hareketleri yakından ilgilendiren düşüş kanalının (turuncu) oluştuğunu gördük.
Daire ile gösterdiğim bölgede ise geçtiğimiz hafta perşembe günü ile cuma günleri arasında oluşan sıkışmayı göstermeye çalıştım. Cuma günü seans içerisinde hiçbir haber akışı yaşanmamasına rağmen sıkışan üçgenin yukarı kırılmasına sonrasında ise gelen satışlarla tekrar üçgenin içerisine girip bu sefer seans sonunda üçgenin aşağı yönlü kırılmasına şahit olduk. Peki gelecek hafta nasıl bir piyasa bizleri bekliyor olacak? Öncelikle düşüş kanalı (turuncu) yukarı doğru kırılmadığı sürece geriye doğru fibonacci desteklerinin test edilme olasılığını yüksek görmekteyim. Yani 133 bin ve 132 binlerden geçen fibo destekleri seans içerisinde alıcıları mutlaka aktive edecektir. Yine gelecek hafta kanal desteğine(turuncu) doğru yaşanması muhtemel sert satışların alım fırsatı olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünmekteyim. Kısa vadeli indikatör al sinyali üretip düşüş kanalı yukarıya doğru kırıldığında bu sefer boğaların piyasaya hakim olacağının altını çizmek istiyorum.

Viop analizi ile birlikte Bankacılık Sektörü analizini takip etmek oldukça önemli. Grafiği incelediğimizde önemli bazı ipuçlarının gizlendiğini göreceksiniz. Bunları madde madde sırlamak istiyorum.

1.Dip seviyelerden başlayan çıkış trendinin (turuncu) kanal direncinde tepe oluşturduğuna şahit olduk.

2.Orta ve uzun vadeli indikatörün (sarı-kırmızı) 15 Aralık 2016 tarihinde girdiği Al sinyalini 11 Eylül 2017 tarihinde Sat'a döndürdüğü gerçeği ile karşı karşıya kaldık. Bu gelişme bize piyasanın teknik anlamda zayıflamaya başladığını göstermekte.

3.Muhtemel geri çekilmeler sırasında 173 bin seviyesinden geçen önemli hareketli ortalama desteğinin alıcıları harekete geçirmesini beklediğimizi.

4.171.500 seviyesinden geçen fibonacci desteğinin denenmesi durumunda ilk etapta yukarı doğru sert tepkilerin gelebileceğini beklemekteyim.

5.Üçüncü dalga çıkış kanalının (turuncu) geçtiğimiz hafta aşağı doğru kırıldığına şahit olduk mutlaka önümüzdeki haftalar dalga kanal direncine doğru return hareketleri ya da kanal içerisine girmek isteyen tarzda hareketlerle karşı karşıya kalmamız muhtemel olacaktır ancak bu kanalın aşağı kırılması trendin zayıfladığının işaretidir.

6.Tepe bölgede yaşanan sıkışmanın (lacivert) trend desteğinin altında kapanışlar yaptığına şahit olmaktayız. Satıcı ve alıcılar arasında yaşanan kararsızlığın ne derece etkili olduğunu naklen görmekteyiz.Ne aşağı gidebiliyoruz ne de yukarı harekete devam edebiliyoruz.Bu durum yatırımcıların topa basıp etraflarına bakması gerektiğinin göstergesidir.Piyasa kararsızlığı sevmez.

7.8 Ağustos tarihinde başlayan aşağı yönlü dalga sonrası yukarı doğru düzeltmenin yaşandığına ve 28 Ağustos tepesinin bir önceki tepenin altında kaldığına teknik olarak hoş olmayan bir görüntü ile karşı karşıya kaldığımıza şahit olmuştuk. Yaşanması muhtemel aşağı yönlü bir dalga içerisinde hareket etmek istiyorsak 3.dalga hedeflerini belirlememiz gerekiyor. Mor çizgilerle gösterdiğim muhtemel dalga için ilk hedef seviyesi olan 176.500 tam üzerinde git-gel hareketleri yaşandığını görüyoruz. Bu seviye aşağı kırılmaz ise olumlu olur. Kırılması durumunda bir sonraki hedef seviyemiz 170 bin desteği olacaktır. Bu yüzden özellikle karasızlığın hüküm sürdüğü şu günlerde STOP’lu çalışmak ve çok disiplinli olmak gerektiğine inanıyorum. Oldukça verimli bir dalga içerisinde hareket ettik aşağı yönlü düzeltme dalgalarına yakalanmamayı amaç edinmemiz gerekmektedir. Bu seviyelerde biraz daha aza kanaat getirip teknik seviyelere dikkat ettiğimiz takdirde belirsiz bir dönemi hasarsız atlatacağımıza inanıyorum.

9 aylık bilançoların bağlanmasına sayılı günler kaldı. Bilanço dönemi hisse hareketliliğinin bu dönemde de oldukça etkili olacağını belirtmek isterim. Analist arkadaşlarımızın şirketlerle yaptığı görüşmelerde özellikle 6 aylık bilançolarında yüksek karlar açıklayan demir çelik, havacılık, petrokimya sektörü şirketlerinin karlılıklarını bu dönemde de artırarak yollarına devam ettiklerinin sinyallerini almaktayız. Bu sektör hisselerinde önümüzdeki dönem hareketliliğin devam etmesini beklemekteyim. Döviz kurunun bu bilanço dönemi de gerilemeye devam etmesi döviz borcu olan şirketlerin bilançolarında zahiri kur farkı karlarının artmasına neden olacak bu gelişme de hisse fiyatlarında hareketliliği sağlayacaktır. Endeks 110 binlere gelmişken fırsat bu fırsat ortak satışlarının yaşandığına şahit oluyoruz. Önümüzdeki günlerde Turkcell de benzer bir halka arzın daha yaşanmasını muhtemel olabilir. Piyasada arzı artıran bu tür arzların tepe endeks değerlerinde piyasayı bir miktar zayıflatacağını düşünmek sanırım yanlış olmayacaktır.

Son olarak yatırımcılara matriks programı içerisinde yer alan Takas Explorer programını incelemelerini ve programla biraz oynamalarını tavsiye ederim. Bu program sayesinde seçtiğiniz günler aralığında, toplanan ve dağıtılan şirket hisselerini takip edebilmektesiniz.

Ben  yukarıdaki örnekte Ağustos başı itibariyle bugüne kadar en fazla toplanan hisseleri gösteren tabloyu örneklemeye çalıştım.Aynı zamanda isterseniz dağıtılan hisseleri de görebiliyorsunuz. Bu işlemleri sadece senet bazında da gerçekleştirebiliyorsunuz. Oldukça verimli bulduğum bu teknik özelliği siz yatırımcılarla paylaşmak istedim.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (22)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Cevat Demir21 Eylül 2017 13:17

    Analizlerinizi büyük bir keyifle okumaktayız çok teşekkür ediyoruz geri çekilmelerde Bist olarak hedef seviyeniz neresi olduğunu merak ediyoruz

  • Tuğba21 Eylül 2017 11:41

    Çok gerçekçi ve yol gösterici bir yorum... emeğinize sağlık...

  • Ayşe20 Eylül 2017 17:54

    Çok teşekkürler, tam bir başucu, orta ve uzun vade feneri olmuş.

  • BiG_BOSS19 Eylül 2017 23:27

    kontrat başlangıcı 02.05.2017... peki bu analizi(?) yapan muhterem neden başlangıcı 01.08.2017 olarak almış !?!?!?!?!?

  • PİYASACI19 Eylül 2017 12:06

    Dolar analizi yapmanızı dört gözle bekliyoruz rica ediyoruz

  • FIBO19 Eylül 2017 11:20

    Ellerinize sağlık. Çok verimli bir çalışma olmuş.

  • Haydar19 Eylül 2017 09:32

    Cok detaylı ve yol gösterici bir analiz, seans öncesinde yayınlanması da çok iyi oldu. Önümüzdeki döneme ilişkin aydınlatıcı. Tesekkur ederiz...

  • Karakartal19 Eylül 2017 09:14

    Bay Analiz yıktı geçti yine ortalığı nasıl yazıyor bu kadar bilgiyi anlamakta zorluk çekiyorum ben yoruluyorum okurken yazarken nasıl yorulmuyor

  • KRAL METİN OKTAY19 Eylül 2017 09:12

    Adamın dibi diyorum inanmıyorsunuz

  • YATIRIMCI DOSTU19 Eylül 2017 08:28

    Bay Analiz eline kalemine sağlık beklentilerinin doğru ya da yanlış olması önemli değil önemli olan kafasında soru işareti olan yüzlerce kişinin sorularına cevap bulmasına yardımcı oluyorsun.Turkcell beklentisi bile başlı başına bir öngörü.Dün bir bugün iki.Seni gerçekten seviyoruz yazılarını umutla bekliyoruz

  • UYANIN YATIRIMCILAR19 Eylül 2017 07:11

    bu bilgileri hiç bir kurumun argesinde bulamazsınız .bu işte emeği geçen bu yazıyı yazan ve yayınlayan herkese teşekkür ederim . okuyun okuyun okuyun

  • Kemal Sungur19 Eylül 2017 05:58

    Bize böyle analizler yazanın kölesi oluruz yeter ki bir nebze bilgi sahibi olalım sağ olun var olun

  • A aydın19 Eylül 2017 00:02

    kıvırmadan , açıkça yazmışın. Ayrıca dövüzün yükselmesi halinde endeks üzerindeki etkisi ne olur .

  • mahmut 18 Eylül 2017 22:32

    iyi ki varsınız değerli ve yüce insan.

  • Mete 18 Eylül 2017 21:35

    Bay Analiz çok akıcı değerli açık bilgiler paylaştığın için teşekkür ederiz sık sık yazmanı bekliyoruz

  • Galip18 Eylül 2017 21:05

    Bag Analiz Turkcell satışı olacak dedi ertesi gün satış açıklandı demek ki bugün niye düştük belli oldu

  • Borsacı18 Eylül 2017 13:34

    Ufkumuzu genişletiyorsunuz sistemsel olmak bile başlı başına bir öğreti.Borsagündem ve sizlere çok teşekkür ediyoruz

  • ibrahim kara18 Eylül 2017 12:15

    üstad neden daha sık yazmıyosunuz; yaklaşık ayda bir yazıyosunuz , daha sık yazabilir misiniz ... saygılar

  • tknsa18 Eylül 2017 10:57

    Tknsa parlayacak. 10 lira yakinda

  • Hasan18 Eylül 2017 10:09

    Sizin yazılarınızı her hafta büyük bir merak ve istekle bekliyoruz lütfen bizleri engin tecrübelerinizden mahrum bırakmayınız

  • ALİ18 Eylül 2017 09:53

    Yazılarnızı zevkle şevkle okuyoruz.Paylaşımlarınız için sonsuz teşekkürler.

  • ALİ18 Eylül 2017 09:52

    Emeğinize sağlık. Birde matrix olsa ne iyi olurdu .........