E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizPiyasalarda bayram havası kısa sürdü---

Piyasalarda bayram havası kısa sürdü

Piyasalarda bayram havası kısa sürdü
23 Eylül 2015 - 09:40 borsagundem.com

Borsa İstanbul'da risk iştahının bozulması olumsuz seyre neden olabilir

Bu sabah 47.5’e yükselmesi beklenirken 47 olarak açıklanan Çin PMI datası ve son 78 ayın en düşük seviyesine gerileyen üretim endeksi, Çin kaynaklı yavaşlama endişelerini teyit eder nitelikte. Nitekim, dün bakır başta olmak üzere emtiada ve gelişmekte olan ülke kurlarında sert satışlar yaşanmıştı. Çin Merkez Bankası’nın Yuan’da değer kaybına izin vermesi piyasalardaki paniği daha da arttırabilir. Öte yandan, gelişmekte olan ülke endeksleri ise VW krizinin ardından otomotiv sektörü hisselerindeki büyük kayıplar ile sarsıldı. VW’in ABD’de sattığı dizel araçlara muayene esnasında emisyon oranlarını olduğundan düşük gösterecek bir düzenek yerleştirdiği belirtiliyor. VW’nin katlanacağı maddi yükümlülüklerin 18 milyar Euro’ya kadar çıkabileceği tahmin ediliyor. Hissede son iki günlük fiyat düşüşü %38 olurken piyasa değeri kaybı 26 milyar Euro. VW skandalı özellikle dizel portföyü kuvvetli diğer markaların hisselerinde de benzer endişeler ile satışlara yol açıyor.

Geçen hafta gelişmekte olan ülkelerden olumlu ayrışan BIST’deki yükselişin, yurtdışı risk algısının bozulmaması koşulu ile kısa vadede sürebileceğini belirtmiş, Çin kaynaklı endişelerin yeniden ortaya çıkmasını risk olarak saymıştık. Korktuğumuz başımıza geldi. Her ne kadar küresel büyümenin yavaşladığı, emtia fiyatlarının gerilediği, Fed’in faiz artışını 2016’ya doğru ertelediği bir ortam Türkiye için olumlu bir ortam olsa da, risk iştahındaki bozulma BIST’i olumsuz etkileyecektir. Piyasaların önümüzdeki iki buçuk gün boyunca kapalı olacak olması dolayısıyla yatırımcıların risk almaktan kaçınması bugün BIST’deki satış baskısını daha da arttırabilir.

Merkez Bankası’nın bugün saat 10:00’da ekonomistler ile yapacağı toplantı yurtiçi gündemin üst sırasında yer alıyor. Gözler, dünkü toplantıda faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmeyen Merkez Bankası’nın önümüzdeki döneme ait verebileceği ipuçlarında olacak. Yurtdışı gündemde ise bugün AB Merkez Bankası başkanının yapacağı konuşma önemli (öğleden sonra). Piyasalarda yaşanan son gelişmelerin ardından Avrupa Merkez Bankası’nın QE’yi genişleteceğine yönelik beklentiler artmış durumda. Draghi’nin konuşmasında bu yönde bir işaret vermesi önemli olacak. Nitekim, Euro’da son günlerde yaşanan gelişmeler bu beklentiyi teyit ediyor. Yarın ise FED başkanı Yellen bir konuşma yapacak. Öte yandan, konuşmasında faiz artışlarının zamanlaması  konusuna değinip değinmeyeceği belirsiz (soru cevap olmayacak). Haftanın geri kalanında ise piyasaları etkileyebilecek yurtdışı verilerin başında ABD enflasyon verileri ve 2Ç büyüme rakamları geliyor.

Emre Sezan - İş Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)