E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizEndekste 80 bin puanın üstü bekleniyor---

Endekste 80 bin puanın üstü bekleniyor

Endekste 80 bin puanın üstü bekleniyor
10 Temmuz 2014 - 08:56 borsagundem.com

Borsa İstanbul Fed tutanaklarını beklerken 79.500 puan bandını aşamamıştı

Hızlı başlayan yeni haftada beklentileri karşılamayan sanayi üretiminin bozamadığı moralli havanın FOMC’de oy hakkı olan Minneapolis FED Başkanı’nın da işgücü piyasasında daha yolumuz var, panik yapmayın mesajı veren açıklamaları sonrası da korunması ile haftanın üçüncü işlem gününe de yurtiçinde olumlu başladık.
Dün güne yüzde 0,14 primle 79,300 seviyelerinden başlayan BIST 100’de ilk seans 79,500 direncini yukarı yönlü kırabilmek için hızlanan çabalar dikkat çekerken, hareket bandı 79,303-79,777 olmuş, endeks ilk seansı bu direncin hafif üzerinde kapatabilmeyi başarmıştı.
Günün ilk yarısında destekleyici bir tablo çizen DolarTL’nin (2,1214’lere dek geri çekilmişti) seans arasında yükselişe geçmesi ve 2,1250’nin üzerine çıkması ile ikinci seans satıcılı başlasa da bunları kar satışı olarak yorumluyoruz ve 79,000 seviyesinde karşılanan bu kar satışları sonrası ABD açılışına dek yeniden bir 79,500’ü hedefleme çabası yaşandı diyebiliriz. BIST100 endeksi günü yüzde 0,21 artışla 79,458 puandan tamamladı..
Dün global olarak piyasalarda FED’in 17-18 Haziran tarihinde yapmış olduğu FOMC toplantısının tutanaklarının açıklanması bekleniyordu. Hafta başından bu yana, hem düşük gelen PMI’ların bölge ekonomisindeki toparlanmanın inandırıcılığını sorgulatması hem de Avusturya ve Portekiz bankalarına dair endişelerle düşen Avrupa borsalarında gün sınırlı kayıplarla başlayıp karışık seyire dönmüş ve sonra da tepki alımları izlemiştik. Avrupa’nın ardından ABD de iki günlük satıcılı seyirin ardından dün %0,3 civarı primlerle güne başlandı, FED’in tutanaklarından ne gibi sinyaller geleceği genel olarak iyimser bir havada bekleniliyordu diyebiliriz..
Peki tutanaklardan ne çıktı diyecek olursak; ilk olarak FED üyeleri yatırımcıların risklere karşı aşırı rahat olduğunu düşünüyorlar ki tutanaklarda bu eleştiriyle beraber ilk kez taperingin tamamlanma sürecine dair net bir tarih görülmesine rağmen piyasalar üzerinde çok etkili olmaması da, aşırı mı bilinmez ama şimdilik yatırımcıların bu konuyu çok da dert etmediğini doğruluyor. Ancak 22 Mayıs 2013’ten beri tapering gündemde olduğu ve zamanında yeterince endişe yaratıldığı için faiz artırımlarına dair net bir sinyal gelmedikçe piyasaların taperinge kazanmış oldukları bağışıklığı koruması beklenebilir.. Piyasalar ABD ekonomisine ve FED üyelerinden gelebilecek açıklamalara hassaslar ancak bunlar şu aşamada faiz artırımlarına başlamada bir yol haritası gelip gelmeyeceğine dair bir sinyal alabilmek için izleniyor, dolayısıyla tapering açıklamaları da ikinci planda kalıyor..
Tutanakları beklerken içeride 79,500 seviyesinde zorlanılması nedeniyle bu seviyenin hacimli aşılması halinde 80,000’in üzerine çıkma ihtimalinin de artmasını bekliyoruz ancak yine de geçen haftayı 77,500’den kapattığımız düşünülecek olursa bu hızlı yükselişin ardından kar satışlar görmek de şaşırtıcı ve moral bozucu olmayacaktır diye düşünüyoruz, geri çekilmelerde ilk olarak 79,000 ve 78,500’ü izleyeceğiz ancak 77,500 yükseliş denemelerinin devamı açısından en kritik destek..
Alcoa ile iyi başlayan bilanço sezonu Cuma günü Wells Fargo ile devam edecek, ABD borsalarında değerlemelerin ön plana çıkmasını bekleyebiliriz, bunun dışında ise bugün haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve Mayıs ayı toptan stokları verileri dışında akşam saatlerinde Kansas FED Başkanı George ile FED Üyesi Stanley Fischer’ın konuşmalarını izleyeceğiz.George FOMC’de 2016’da oy hakkına sahip olacak ancak piyasalar ABD tarafından açıklamalara hassas olduğundan verilebilecek mesajlar önemli olabilir, Fischer’ın ise finansal sektör reformları hakkında bir konuşma yapması beklendiğinden küresel piyasalar Fischer için çok da heyecanlı değiller diyebiliriz..
Avrupa’da ise İngiltere Merkez Bankası BOE’nin faiz kararı ve varlık alım programı takipte olacak. BOE Başkanı Carney 24 Haziran’daki konuşmasında faiz oranlarının artırılmasından önce politika yapıcıların daha fazla ekonomik yavaşlama bekleyebileceğini ve bir faiz aksiyonunun da ekonomik verilere dayanarak yapılacağını söylemişti. Her ne kadar Salı günkü verilere göre İngiltere’de Mayıs ayında imalat sanayinin beklenmedik şekilde gerilemiş olsa da gösterge faiz oranını artırma zamanlamasını ücretlere göre şekillendirme kararında olan Bank of England’ın faiz oranlarını artırmada acelesi olmadığı mesajı aldığımız için faiz tarafında bir adım atılmasını şuan için zaten beklemiyoruz.
Turkish Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)