E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizEndeks olumlu görünümünü koruyor---

Endeks olumlu görünümünü koruyor

Endeks olumlu görünümünü koruyor
09 Temmuz 2014 - 08:51 borsagundem.com

Borsa İstanbul'da endeks teknik açıdan olumlu görünüyor

Bu haftanın yurtiçinde önemli gündem maddelerinden olan sanayi üretim verisi beklentileri karşılayamadı. TÜİK verilerine göre mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Mayıs'ta yıllık %3,3 artış ile %4'lük beklentileri yakalayamadı, bunun yanında ise aylık bazda %1,0'lık bir azalış söz konusu. Arındırılmamış verilerle sanayi üretimine bakıldığında ise; yüzde 3,6'lık bir artış beklentisi vardı, buna karşılık artış %1,6 ile sınırlı kalmış görünüyor..
Mayıs verisi son aylarda istikrarlı bir gerileme trendi içinde olan ve nihayetinde de Haziran ayında 50 eşik seviyeyi kırarak daralma sinyali veren imalat sektörü PMI (satınalma yöneticileri endeksi) ile uyumlu bir tablo çiziyor. Ancak şunu da hatırlatmak isteriz ki Haziran başında yükselmeye başlayan ve ticari ilişkilerimiz başta olmak üzere ekonomik faaliyette yansımalarını görmeyi beklediğimiz Irak tansiyonu bu veriye yansımış değil, bunun yanında Haziran imalat PMI da gelecek aylarda da sanayi üretim tarafında bir miktar daha yavaşlama görebileceğimizi gösteriyor..
Bu durumda son dönemlerde, faiz indirimleri ile büyüme beklentilerinin yukarı yönlü revize edileceği “beklentileri” yükselmeye başlamış hatta yabancı kurumlardan yukarı revizyonlar gelmeye başlamıştı, sanayi üretiminde geri çekilmenin önümüzdeki aylarda da gerilemeye devam etmesi halinde bu beklentilerin bozulmaması için yüzümüzü yine Merkez’e çevirmemiz gerekebilir ki zaten bu veriye de bağlı olarak faiz indirimleri daha da önem kazanıyor.
Bu beklenmedik gelişmeye rağmen BIST’te bahar havası dün de devam etti. Yeni haftaya dün hızlı başlayan BIST, dün de Avrupa ve ABD’den pozitif ayrışma yönündeki hareketini devam ettirdi, 79,000 direncini aşarak güne başlayan endekste ikinci seansta da 79,500’ün üzeri test edilirken ABD borsalarının, Alcoa ile başlayan bilanço sezonu öncesi %0,7 civarı düşüşlerle açılması sonrası, içerde DolarTL ve gösterge faizin destekleyici etkilerine karşın 79,500 üzerinde tutunamayan BIST100 endeksi haftanın ikinci işlem gününü yüzde 0,43 primle 79,290 puandan tamamladı.
Dün 2 FED Başkanı’nın konuşmaları da bekleniyordu… Bu yıl oy hakkı olmayan ama senye bu hakka kavuşacak olan Richmond FED Başkanı Lacker enflasyonun FED’in hedefine doğru ilerlediğini söylerken dikkatimizi çeken önceki %3’lük büyüme tahminine karşın kısa vadede büyüme için %2-2,5 bandına işaret etmesi oldu. FOMC’de bu yıl oy hakkı olan Kocherlakota ise hala güvercin, işgücü piyasasının FED’in hedeflerine ulaşana dek gitmesi gereken uzun bir yolu olduğunu, enflasyon düşük kaldıkça faizleri artırmak için neden olmadığını söyledi. Dolayısıyla FED başkanlarının konuşmalarını şimdilik sorunsuz atlattığımızı hatta güvercinler kanadından tüm gelişen piyasalara bir selamlama geldiğini düşünüyoruz, özellikle “daha yolumuz var” mesajı veren Kocherlakota bizim merkezin izlediği global likidite koşullarına destek veren açıklamalar yaparak içeride Merkez’den faiz indirim beklentilerinin kısa vadede korunmasına uygun bir ortama katkı sağlıyor..
Yeniden içeri dönelim; endeks teknik olumlu görünümünü korumaya devam ediyor. Hafta başında 77,500 üzerinde tutundukça yükseliş eğiliminin devamını beklediğimizi ve 78,500 ve 79,500 dirençleri ile 80,000-80,500 bölgesinin hedeflenebileceğini belirtmiştik, görüşümüzü koruyoruz. Son durumda 79,500 ve 80,000 ilk dirençler konumuna gelmişken geri çekilmelerde ise 78,500 ve 77,500 izleyeceğimiz ilk seviyeler.. DolarTL ve kurun hareketleri de izlenecek, bununla beraber de Libya desteği ile düşen petrol fiyatları da BIST için destekleyici tabloya katkı sağlıyor..
Turkish Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)