E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizBugünden sonra gündem seçim ve bilançolar---

Bugünden sonra gündem seçim ve bilançolar

Bugünden sonra gündem seçim ve bilançolar
17 Temmuz 2014 - 08:56 borsagundem.com

Borsa İstanbul bugün Merkez Bankası'nın faiz kararını açıklamasından sonra seçim ve ikinci çeyrek bilançolarına odaklanacak

Dün 82,000 seviyesini aşan BIST100, Haziran 2013’ten bu yana en yüksek seviyesini gördü. 81,900-82,000 bölgesi üzerinde 82,500 ve 83,500 dirençleri var. Geri çekilmelerde ise 80,500 üzerinde tutunuldukça yükseliş denemelerinin devamını görebiliriz. Hareketin devamında ise TCMB belirleyici olacaktır, Merkez’in faiz kararının beklendiği ortamda dün de bankalara para girişinin devam etmesi, kurun hala sakin seyretmesi ve beklenti ortamının bozulmamış olması sebebiyle BIST100 endeksinin yeni güne yataya yakın pozitif bir açılış yapmasını bekliyoruz.
Haftanun yurtiçinde en önemli gündem maddesi olan PPK toplantısı günü geldi. TCMB Para Politikası Kurulu bugün toplanacak ve saat 14.00’da faiz kararının açıklanması bekleniyor. TCMB ne yapar ne yapmaz konusuna gelmeden önce hemen Haziran ayı TÜFE rakamını hatırlayalım. Uzun zamandır yegane beklenti; Mayıs ayında enflasyonda tepe noktası görülmesi ve Haziran itibariyle düşüşe geçilmesiydi. Bu çerçevede Haziran’da TÜFE’nin değişim göstermemesi hatta 0,1% geri çekilmesi yönünde piyasada beklentiler oluşmuşken Haziran’da enflasyonun aylık %0,31 artış kaydettiği, yıllık enflasyon rakamının da bu şekilde %9,16 seviyesinde gerçekleştiği açıklanmıştı.
En yüksek artışın ulaştırma, lokanta ve otellerde görüldüğü bu veride gıda fiyatlarının da etkisi olmuştu. Veri, enflasyonda düşüş beklentilerini bozmaktan ziyade kayda değer değil de beklenenden daha yavaş bir geri çekilme görülebileceğine işaret ederken Merkez de mevsimsel etkilerden arındırılmış verilerin grup enflasyonunun ana eğiliminde belirgin bir iyileşmeye işaret ettiğini düşünüyor.. Enflasyon bir tarafa son PPK tutanaklarıyla beraber küresel likidite koşulları da bizim için oldukça önemli. Ne demişti Merkez? “Kurul, son aylarda küresel likidite koşullarındaki iyileşmeyi de göz önüne alarak bir haftalık repo faizinde ölçülü bir indirime gitmiştir.”
Şimdi bu noktada başarılı geçtiğini gördüğümüz Hazine ihalelerinin yanında bir de yabancı yatırımcıların mülkiyetindeki DİBS stokuna bakalım.27 Haziran haftasında yabancı payının 6 ayın zirvesini görmesi ve net 1,8 milyar dolarlık giriş olmasının ardından geçen haftaki veriler de girişin net 705 milyon dolar daha artarak yabancıların mülkiyetindeki DİBS stokunun 54,8 milyar dolar seviyesine geldiğini gösterdi. Yurtdışında da Yellen’ın temelde ABD ekonomisinde toparlanmanın tamamlanmadığı ve yüksek düzeyde genişlemeci politikanın uygun olmaya devam ettiği şeklinde açıklamaları var ve bunun yanında da deflasyonla mücadele çabası içinde olan ECB için de açıklamalardan görüyoruz ki enflasyon rotasını hedeflere çevirmezse diğer seçenekler de masaya gelebilir.
Yani küresel likidite koşulları mevcut durum itibariyle ölçülü indirimlerle desteklenen bir sıkı para politikası duruşunu desteklemeye devam ediyor. Bu durumda da Merkez’den faiz indirimi beklentileri de haliyle sürüyor. Gösterge faizin de geri çekilme eğiliminde olduğu ortamda Merkez’in 50 baz puanlık ölçülü bir indirime daha gitmek için alanı olduğunu, bu indirim beklentimize karşılık faiz koridorunun üst bandının ise esnek duruşun korunabilmesi adına sabit tutulmaya devam edeceğini düşünmekteyiz. Görüşümüze göre; 50 baz puanlık bir indirim de büyük ölçüde tahvil tarafında fiyatlandı ancak piyasa beklentileri 50-75 baz puan aralığına yoğunlaştığı için beklentileri karşılamayan bir adım BIST’te bankalar öncülüğünde olumsuz etki yaratabilir, 75 baz puan indirimin ise hala bir miktar fiyatlama alanı olabilir. Merkez kararı sonrası ise gündemin 2.çeyrek bilançolar ve sonrasındaki seçim süreci olmasını bekliyoruz.

Turkish Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)