E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemYıldız elektrikte tasarruf istedi---

Yıldız elektrikte tasarruf istedi

Yıldız elektrikte tasarruf istedi
12 Temmuz 2014 - 06:24 borsagundem.com

Günlük elektrik tüketiminde 282 milyon lira ile Cumhuriyet tarihi rekoru kırılırken Bakan Yıldız, tasarruf çağrısı yaptı

Mevsim ortalamalarının üzerinde seyreden sıcaklarla artan klima ve sulama kullanımı ile sanayi üretimi, elektrik tüketiminde Cumhuriyet rekoru seviyelerinin görülmesine neden oldu. Günlük elektrik kullanımı 807 milyon kilovatsaate, elektriğin 1 günlük faturası da 282 milyon liraya yükseldi. Kurak geçen yazda elektrik kullanımının daha da artması halinde bölgesel elektrik kesintileri gündeme gelebilir.

Mithat Yurdakul'un Milliyet'teki haberine göre Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, günlük elektrik tüketiminde bugüne kadarki en yüksek seviyeye önceki gün ulaşıldığını söyledi. Yıldız, “Daha önce 2012 içinde kaydettiğimiz 799 milyon kilovatsaat olan günlük elektrik tüketim rekoru, dün 807.8 milyon kilovatsaat ile yenilenmiş oldu. Ayrıca ani puant talebinde de 39.088 megavat ile yeni bir rekor kırıldı” dedi.

Yıldız, yüksek elektrik tüketimde, yoğun yaz sıcaklıkları, artan klima kullanımı, tarımsal sulama ve sanayi üretimindeki artışın etkili olduğunu belirtti. Elektrik tüketiminde en yüksek artışının gerçekleştiği yerler hakkında da bilgi veren Yıldız, “En yüksek tüketim artışı olan yerleri Adapazarı-Bursa bölgesi, Güneydoğu Anadolu, Ege bölgesi ve Trakya olarak sıralayabiliriz” diye konuştu.

Tasarruf çağrısı yapıldı

Elektrik tüketiminin önümüzdeki dönemde giderek artacağını belirten Yıldız, şunları kaydetti: “Hava sıcaklıklarının arttığı şu günlerde günlük tüketimde yeni rekorlar da gelebilir. Enerji arz güvenliğimizde herhangi bir problem yok ancak yine de özellikle bu yüksek tüketimin olduğu günlerde vatandaşlarımız enerji israfından kaçınmalı ve biraz daha fazla tasarrufa yönelmeli.”
Sektörden bir yetkili tüketim durumunu Milliyet’e şöyle yorumladı: “Üretimin tüketimi karşılama oranı sınır seviyelerde. 39 bin puant görüldü. 40 binin biraz üzerinde kapasite var. Geçtiğimiz yıllarda da puantın bu kadar arttığı dönemler olmuştu. Kesintiye mahal verecek bir durum olmamıştı. Bu sene en önemli sıkıntılardan biri kuraklık. Bu yüzden elektrik ithalatının artırılması gerekebilir.Tüketim 41 bin megavatlara çıkarsa ciddi sıkıntı gündeme gelebilir. Bir ihtimal lokal, kısa süreli elektrik kesintisi yapılabilir. Normalde ramazanda tüketim biraz gevşerdi. Bu sene öyle olmadı.”

Akşam yakanlar %77 fazla ödedi

Ortalama konut fiyatı olan 30 kuruşluk fiyat baz alındığında günlük elektrik faturası da 282 milyon 734 bin liraya yükseldi. Serbest sözleşmesi olmayan tüketiciler, elektrik tüketiminin en yüksek olduğu saatlerde elektriğe yüzde 77 daha fazla para ödedi.

Bir yılda yüzde 3 artış

Türkiye’nin elektrik tüketimi haziran ayında yüzde 3 artışla 20.576 milyar kWh olarak gerçekleşti. TEİAŞ verilerine göre, haziranda Türkiye’de üretilen toplam elektrik enerjisi yüzde 3 artışla 20.187 milyar kWh oldu. Geçen haziranda tüketim seviyesi 19.950 milyar kWh seviyesindeydi. Özelleştirmelerle üretim içindeki payı azalan EÜAŞ’nin üretimi düşerken, özel elektrik üretimi ise yaklaşık yüzde 30 oranında arttı. Elektriğin yüzde 62’si yabancı kaynaklara bağımlı şekilde üretildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)