E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem'Yedikule Bostanları'nda flaş gelişme---

'Yedikule Bostanları'nda flaş gelişme

'Yedikule Bostanları'nda flaş gelişme
26 Kasım 2014 - 04:42 borsagundem.com

İBB Başkanı Kadir Topbaş, İBB Meclisi'nde kabul edilen Yedikule Mahallesi ile ilgili kararı yeniden değerlendirilmek üzere iade etti

Geçtiğimiz hafta İBB Meclisi’nde oy çokluğuyla kabul edilen ve tarihi surların dibinde bulunan ve Osmanlı saraylarına sebze yetiştirilen  bostanlık alana imar yolunu açan proje, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’tan döndü. Fatma Aksu'nun Hürriyet'teki haberine göre Topbaş, Fatih İlçesi Yedikule Mahallesi ile ilgili “Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Tadilatını” yeniden değerlendirilmek üzere İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’ne iade etti.

İade kararına ilişkin yapılan açıklamada, “Yedikule Mahallesi’ndeki söz konusu alanın asli niteliğinin korunması ve geleceğe taşınması için daha kapsamlı bir çalışmaya imkan sağlamak amacıyla ilgili plan tadilatı kararı İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’ne iade edilmiştir.

Yapılacak çalışmalara ışık tutması için tarihçiler, bilim adamları, mahalle sakinleri ve ilgililerin katılacağı bir çalıştay düzenlenmesinin faydalı olacağı düşünülmektedir.
Söz konusu plan tadilatı, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’ne iade edilmekle birlikte, bu plan tadilatına gerekçe oluşturan Yedikule Mahallesi sakinlerinin talepleri (Güvenlik-Aydınlatma-Çevre Temizliği eksikliği) hızla ele alınıp çözüme kavuşturulacaktır” denildi.

BAKANLAR KURULU YENİLEME ALANI İLAN ETMİŞTİ

Yedikule Bostanları’nın dönüşümüne ilişkin plan değişikliği, Koruma Kurulu kararı doğrultusunda İBB Meclisi’nce Uygulama İmar Planı’na işlenmişti. Bakanlar Kurulu’nun 2006 yılında “Yenileme alanı” ilan ettiği tarihi bostan alanıyla ilgili Fatih Belediyesi’nin hazırladığı plan değişikliğine, CHP’li Meclis üyeleri ret oyu verip, plana imza atan Ak Parti Grubu’nu “Kültür katliamına” imza atmakla suçlamışlardı. “Yedikule-Belgrad Kapı Arasında Kara Surları İç Koruma Rekreasyon Projesi” hakkındaki raporun hakkındaki karar kapsamında, bölgeye sus havuzu, sosyal tesis, açık spor alanı, otopark, dinlenme alanları ve konutlar yapılabilcekti. Yeni plan, tarihi bostanlığın bitişiğinde bulunan ve geçtiğimiz yıllarda Maksem Yapı tarafından yapılan Yedikule Konakları’na büyük bir avantaj sağlayacağı ileri sürülmüştü. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Yedikule Bostanları’na ilişkin rapor İBB Meclisi’ne gelmeden önce İmar ve Bayındırlık Komisyonu üyelerine sözkonusu alanı gezdirip, projeyi anlatmıştı.

BÖLGE SİT ALANI

Bölge SİT alanında olduğu için planlar Topbaş’ın kararıyla yeniden revize edildikten sonra tekrar İBB Meclisi’nin gündemine gelmesi bekleniyor. İBB Meclisi’nin onayından sonra Koruma Kurulu’nun da onayına sunulacak. Kurul da planları onaylarsa yürürlüğe girecek.

"TOPBAŞ UMUYORUZ Kİ BOSTANLARI KORUR"

CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)  Başkanı Kadir Topbaş’ın imar planı değişikliğini meclise geri iade ettiği Yedikule bostanlarında açıklama yaptı. Onur, "Kadir Topbaş’ın karardan geri adım atması söz konusu. Umuyoruz böyledir. Umuyoruz ki bir İstanbullu olarak bu bostanları korur" dedi.

Melda Onur, İBB Meclisi’nden geçtiğimiz hafta oyçokluğu ile geçen Yedikule Mahallesi ile ilgili “Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Tadilatı”nın, UNESCO dünya kültür mirası içinde yer alan tarihi yarımadanın yönetim planına tamamen aykırı bir uygulama olduğunu söyledi.

YEDİKULE MARULUNU TRABZON’A, KAYSERİ’YE EKEMEZSİNİZ 

Bostanların ayyaş yuvası ve tehlikeli bölgeler olduğunu yönündeki eleştirilere yanıt veren Onur, “Bostanlar korunarak daha güvenli, daha rehabilite edilebilir hale getirilebilir. Bostanları buradaki konakların bahçesi haline getirmektense, o konaklara da hizmet verebilecek çok güzel bir organik tarım bölgesi haline getirmek mümkündürö dedi. Bostanlarda yetişen Yedikule marulunun buraya özgü olduğunu vurgulayan Onur, “Burada halen Yedikule marulunun özelliklerini taşıyan bir toprak var. Yedikule marulunun tohumu Kayseri’ye, Trabzon’a ekerseniz olmaz. ‘Burası rekrasyon alanı olsun’, ‘buraya da iki tane hobi bahçesi koyalım’ diyerek olmaz. Yeşil olan alana park yapmak kadar abes bir şey yokturö diye konuştu. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)