E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemUkrayna operasyona başladı: 5 ölü---

Ukrayna operasyona başladı: 5 ölü

Ukrayna operasyona başladı: 5 ölü
24 Nisan 2014 - 17:31 borsagundem.com

Ukrayna hükümeti Slavyansk ve Mariupol kentlerinde operasyon başladı

Ukrayna hükümeti, protestoların sürdüğü doğudaki Slavyansk ve Mariupol kentlerinde operasyona başladı. Olaylarda şimdiye kadar 5 kişi yaşamını yitirdi. Putin "bedeli olur" dedi, Rus Ordusu sınırda tatbikata başladı. 

Rossiya 24 Televizyonu, Ukrayna Özel Kuvvetler Komutanlığı’na bağlı Spetsnaz birliklerinin zırhlı araçlarla ile birlikte  Slavyansk ve Mariupol kentlerine girdiğini bildirdi.

Eylemcilerin kurduğu kontrol noktalarının kaldırıldığı operasyonlarda ölenler olduğu belirtiliyor. Ukrayna hükümeti, Mariupol kentindeki devlet binasının "kurtarıldığını" ve "bazı teröristin etkisiz hale getirildiğini" duyurdu. Mariupol'de tarafların görüşmelere başladığı da bildiriyor. Doğu Ukrayna'da çok sayıda kentte devlet binalarındaki işgaller sürüyor.

Slavyansk Halk Savunma Karargahı tarafından daha önce yapılan açıklamada, protestoculara ateş açılması halinde karşılık verileceği bildirilmişti. Slavyansk’da yaşayan vatandaşlarca belediye başkanlığı görevine atanan Vyaçeslav Ponomarev ise halka sokağa çıkmama uyarısında bulundu.

PUTİN:  BEDELİ OLUR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna ordusunun ülkenin doğusundaki Sloviansk'ta başlattığı operasyona tepki gösterdi. Kiev yönetimini uyaran Putin, "Ordunun halka karşı kullanılması halinde bunun cezai sonuçları olur" dedi.

Ukrayna'nın geçiçi Devlet Başkanı Aleksandr Turçinov, doğudaki Rusya yanlısı göstericilere yeniden müdahale emri vermesinin ardından Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna'daki Rus yanlılarına saldırı ve tehditlerin karşılıksız kalmayacağı uyarısı yapmıştı.

RUSYA TATBİKATA BAŞLADI

Bu gelişmeler üzerine Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, güney ve batı bölgelerinde askeri birliklerin tatbikata başladığını duyurdu.

Şoygu, Ukrayna hükümetinin doğu bölgelerinde terör operasyonuna başlamasının endişe verice olduğunu belirterek, "Bu sebeple Rusya'nın bu tür gelişmelere tepki vermek zorunda olduğunu vurguladı.

Güney ve batı bölgelerinde askeri birliklerin tatbikata başladığını duyuran Şoygu, ayrıca, Rusya ordusuna ait uçakların da Ukrayna sınırı yakın uçuşlar gerçekleştireceğini söyledi.

Ukrayna'nın doğusundaki operasyonları kastederek, "Güçlerin eşit olmadığı açık. Sivillere karşı silah kullanma emirleri verildi" diyen Şoygu "Bugün bu askeri emri durdurmazsak bu çok sayıda ölü ve yaralıya neden olacak" diye konuştu.

Savunma Bakanı Şoygu, Kiev yönetimi doğu bölgelerinde 11 bin askerin, 160 tankın, 230 zırhlı araç ve en az 150 silah ve havan topunun kullanıldığı bir operasyon gerçekleştiriyor.

Diğer taraftan Rusya'nın NATO Daimi Temsilcisi Aleksandr Gruşko, Ukrayna'ın doğusundaki askeri operasyonun durdurulması için Kiev yönetimine baskı yapılması çağrısında bulundu.

OBAMA'DAN TEHDİT

ABD Başkanı Barack Obama, Obama, 4 Asya Pasifik ülkesini kapsaya gezisinin ilk durağı Japonya’nın başkenti Tokyo’da, Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile düzenlediği ortak basın toplantısı konuştu.

Basın toplantısında, özellikle Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gelişmelere odaklandığı görülen Obama, Rusya’dan, 18 Nisan’da İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen Ukrayna toplantısında uyacağını açıkladığı ilkelere göre hareket etmesini istedi. Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in aksi bir tutum takınması durumunda, “Rusya’ya yönelik yeni dalga yaptırmların devreye sokulmayı beklediğini” vurguladı.

Rusya’ya yönelik yaptırımların etkili olmasında diğer ülkelerin tutumunun da önem taşıdığına işaret eden Obama, “Ek yaptırımların Sayın Putin’in hesaplarını değiştirmeyebileceğini anlıyorum. Bu yaptırımların Putin’in hesaplarını değiştirmesi, bir dereceye kadar, bizim bu yaptırımları nasıl uygulayacağımızın yanı sıra diğer ülkelerin de bu konuda yapacakları işbirliğine bağlı” diye konuştu.

Konuşmasında Cenevre’deki Ukrayna toplantısında Rusya’nın da üzerinde mutabık kaldığını bildirdiği ilkelere atıfta bulunan Obama, “Rusya’nın  Cenevre’deki toplantının ardından daha akıllı bir yol izlemesi olasılığı vardı. En azından şimdiye kadar, onların anlaşma metninin ruhuna göre hareket etmediğini gördük” dedi.

BUNU YAPACAKLARINI DÜŞÜNÜYOR MUYUM?

Cenevre mutabakatını neticelendirmeyi başaramayan Rusya’ya yönelik yeni yaptırım paketi hazırlandığı yönünde açıklamada bulunan Obama’nın, buna karşılık, aslında kendisinin de bu yaptırımların devreye sokulması için adım atmaya karar verdiğini söylemekten kaçındığı görüldü. Obama, “Rusya’nın her zaman yarın veya ondan sonraki gün farklı bir yol izlemesi mümkün. Bunu yapacaklarını düşünüyor muyum? Şimdiye kadar ki işaretler beni pek de umutlandırmıyor” diye konuştu.

ABD yönetimi yetkililerini basına sızan yorumlara göre, Obama, yaptırımlar hakkındaki kararın haftalar içinde değil günler içinde verileceğini belirtti. Bu bilgilerin ışığında, Obama, Japonya’nın yanı sıra Güney Kore, Malezya ve Filipinler'i kapsayan 8 günlük Asya-Pasifik gezisinin ortalarında Rusya’ya yaptırımlar konusundaki kararını açıklayacağı izlenimini veriyor.

MAL VARLIKLARI HEDEFTE

Rusya’ya karşı uygulamaya konulacak yeni dalga yaptırımların, Putin’in beyin takımı arasında yer alan şahısları, deniz aşırı ülkelerdeki varlıklarını hedef alması bekleniyor. Amerikalı yetkililer, ABD’nin Rusya’daki büyük enerji sektörünü de içine alan belli başlı sanayi alanları üzerinde yıkıcı etkisi olabilecek yaptırımlar uygulama tehdidinde bulunmuş olmasına karşın bu yaptırımların sadece Rusya’nın Ukrayna’ya askeri güçleriyle saldırması durumunda devreye sokulmasının planlandığını belirtiyor.

ABD ve Avrupa ülkeleri, Rusya’nın, Ukrayna’ya ait Kırım Özerk Cumhuriyeti’ni ilhak etmesine, bazı Rus ve Ukraynalı yetkililerin varlıklarının dondurulması ve vize yasağı getirilmesi yönünde kararlar alarak karşılık vermiş bulunuyor. 

MOSKOVA: MESNETSİZ VE TEMELSİZ

Rus Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Moskova’nın Washington’dan Kırım ve Ukrayna meselelerine ilişkin olarak Rusya’ya yönelik olarak sürdürdüğü mesnetsiz ve temelsiz ithamlarına son vermesi" istendi

Rusya’nın "dürüst bir diyalog sürecine her zaman açık olduğu" belirtilen açıklamada, "Kırım’daki mevcut durum ile ilgili olarak ortaya sürülen çarpıtılmış iddiaların ve mesnetsiz ithamların ise reddedildiğine" vurgu yapıldı.

"Kırım’da gerçekleştirilen referandumda oy kullanan Kırım halkının kendi kaderini tayin etme hakkını tanımayı kabul etmek istemeyen ABD’nin buna paralel olarak, Kırım’da yaşayan ABD’li vatandaşların ekonomik çıkarlarının ve haklarının korunup korunmadığını meselesini de pek çok kez gündeme taşımasının Moskova’da şaşkınlıkla karşılandığının ifade edildiği açıklamanın devamında, ABD’nin tüm çabalarına rağmen, referandum sürecine ilişkin olarak yine de herhangi bir ihlal tespit edemediği" ifade edilerek, "Ukrayna’daki krizle ilgili olarak Rusya’ya ve Washington gibi düşünmeyen tüm ülkelere karşı asılsız ve temelsiz suçlamalar yöneltmenin ABD’nin temel politikası" olduğunun altı çizildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)