E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTÜSİAD Doğu'da 'balık tutmayı' öğretecek---

TÜSİAD Doğu'da 'balık tutmayı' öğretecek

TÜSİAD Doğu'da 'balık tutmayı' öğretecek
22 Kasım 2014 - 04:56 borsagundem.com

Geçen yıl Cizre çıkarmasıyla Doğu'ya ekonomik açılım başlatan TÜSİAD bölgeye yatırım yapma yerine BORGİP ile bölge insanını yatırıma özendirecek

Çözüm sürecine paralel olarak geçen yıl Doğu’ya yönelik ‘ekonomik açılım’ başlatan Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) ilk projesi somutlaştı. Bölgelerarası Ortak Girişim Projesi (BORGİP) adı verilen çalışmada, bu kez alışılmışın dışına çıkıldı. Hülya Güler'in Hürriyet'teki haberine göre TÜSİAD üyelerinin ve ülkenin önde gelen işadamlarının bölgeye yatırım yapması yönündeki beklentilerin aksine BORGİP ile bölge insanının kendisinin yatırım yapması sağlanacak.

Bölgeden çıkan başarı öykülerinin diğerlerine örnek olması ve böylece başarılı girişimlerin sayısının arttırılması yoluyla çarpan etkisi yaratılması hedefleniyor. İlk etapta Türkiye’deki en düşük gelire sahip 14 ilin hedeflendiği BORGİP kapsamında yerel girişimci ve KOBİ’lerin büyümek için ihtiyaç duydukları, bilgi, danışmanlık ve finansman konusunda destekler verilerek, başarı örnekleri çoğaltılacak.

AKLIMIZ GÖZÜMÜZDEDİR

Projeyi yürüten TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Ünlütürk, projeye Adıyamanlı yaşlı bir işadamının ‘Evladım bizim aklımız, gözümüzdedir’ sözünün de ilham verdiğini belirterek, “Amacımız ‘O yapıyorsa ben de yaparım’ dedirtmek. Bölge insanlarını girişimciliğe, mevcut işini büyütmeye özendirmek. Olumlu anlamda bir kıskançlık, heveslenme duygusu yaratmak”  dedi. BORGİP ile TÜSİAD’ın bir yatırımı ve girişimi kolaylaştırıcı rolü üstleneceğini belirten Ünlütürk, şöyle konuştu:  “Bu iş TÜSİAD buraya gelsin yatırım yapsın demekle çözülmez. Biz farklı birşey yapacağız. Bölge insanın kendisinin başarılı olmasını sağlayacağız. Bu iş ancak böyle çözülür. BORGİP’i uygulamak için devletten bir mevzuat değişikliği ya da farklı bir yatırım istemiyoruz. Kamu kurumları bize zaten fazlasıyla yardımcı oluyorlar. İşadamlarından da para istemiyoruz. Biz öncelikle bölge insanının kazan-kazan şeklinde bir anlayışla tasarlanan bu projeyi benimsemesini ve gelip bizden ihtiyaçlarını giderecek taleplerde bulunmalarını istiyoruz.”

Bölgedeki 300 KOBİ tek tek ziyaret edilecek

BORGİP için bölgedeki KOBİ’lerin incelenediğini belirten Şükrü Ünlütürk, “İnceleme sonucunda tepit ettiğimiz 300 KOBİ’yi tek tek ziyaret edeceğiz. büyüme için yol haritası çıkaracğız, ortak ihtiyacı olana yardımcı olacağız.  Aralık ayı içinde  20 KOBİ ile ziyaretlere başlıyoruz.

Dünya Bankası ve IBM’den destek

TÜSİAD ile birlikte TÜRKONFED ve SEDEFED’in (Sektörel Dernekler Federasyonu) de projede paydaş olduğu bilgisini veren Şükrü Ünlütürk ayrıca Dünya Bankası ve IBM’in de projeye destek verdiğini söyledi. IBM’in global ekibinden 5 kişinin 1 aydır projeye katkı sağlamak amacıyla bölge illerde incelemelerde bulunduğunu söyleyen Ünlütürk, “IBM’in farklı ülkelerde uygulanan KOBİ’lere yönelik bir danışmanlık projesi var. Telefon ve internet üzerinden KOBİ’lere danışmanlık veren bir proje. Bunu bizim projemize uyarlayacaklar ve bunun için de bir para alınmaması planlanıyor. Bu arada Endeavor Türkiye de özellikle yeni girişimcilere ve işini büyütmek isteyenlere mentorluk hizmeti verecek” şeklinde konuştu.

İlk etapta 4 sektör belirlendi

BUGÜNE kadar projeyle ilgili çeşitli illerde incelemeler yaptıklarını ve 2 toplantı gerçekleştirdiklerini söyleyen Şükrü Ünlütürk, şu tespitlerde bulundu: “Bölgede işgücü ucuz, komşu ve çevre ülkelerle ticaret konusunda ciddi bir know how var. Ayrıca parası olup bölgeye yönelik yatırım yapma arayışı içinde olan çok işadamı var. Biz de bunun üzerine bir sektör araştırması yaptık. Şimdilik odaklanmak üzere 4 sektör belirledik. Gıda ürünleri ve içecek, tekstil ürünleri, yapı malzemeleri, tarım ve hayvancılık. Dikkatimizi bu alanlara yoğunlaştıracağız.”

REKABETİ gündeme alacak
 

BORGİP’te ilk etapta hedeflenenler özetle şöyle:
Farklı bölgelerdeki insan kaynağı ve girişimci potansiyeli hedef bölgede buluşturulacak.
İş kurmak ve diğer operasyonel faaliyetlerde destek verilecek.
Girişimcilik olgusunun yerleştirilmesi ve güçlendirilmesi için etkinlikler düzenlenecek.
Başarılı uygulamaların arttırılması yoluyla çarpan etkisi yaratılacak. 
Bilimsel analizle bölgenin rekabet gücünün arttırılmasının bölge insanın gündemine yerleştirmek.

Bölgeye yönelik tespit edilen sorunlar

NİTELİKLİ İNSAN GÜCÜ 
Çözüm önerisi: 8 milyon genç emekli potansiyelinden yararlanılabilir. 
KURUMSALLAŞMA EKSİĞİ
Çözüm önerisi: Eğitim ve danışmanlık hizmetleri.
FİNANSMAN KAYNAKLARINA ERİŞİMİN KISITLI OLMASI
Çözüm önerisi: Proje için bankalarla işbirliği görüşmeleri sürüyor. Ayrıca Dünya Bankası ve EBRD de destek veriyor.
PAZARLAMA BİLGİSİ VE OLANAKLARIN KISITLILIĞI
Çözüm önerisi: Eğitim, danışmanlık ve bölgedeki yatırımcılarla işbirliği.

YEREL YATIRIM DALGASI

BORGİP’in geliştirilmesi aşamasında TÜSİAD’ın önde gelen işadamlarıyla birlikte Cizre ve Batman’a yaptığı ziyaretlerin dışında ekip olarak kendilerinin de bölgede birçok kez toplantı yaptıklarını kaydeden Şükrü Ünlütürk şu bilgileri verdi: “Dünyada başarılı olmuş bölgesel kalkınma projelerini inceleyerek ortak bir model oluşturduk. Uzun soluklu bir proje bu. İyi uygulamaların bir an önce yaratılması ve duyurulması çok önemli. Amacımız yerel bir yatırım dalgası yaratmak. İlk yıl içinde bir iki somut örnek oluşmasını bekliyoruz. Ama ekonomiye pozitif manada bir katkı sağlaması 7-8 yıl içinde olur.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)