E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem'TÜSİAD başkanının dosyası kabarık'---

'TÜSİAD başkanının dosyası kabarık'

'TÜSİAD başkanının dosyası kabarık'
26 Nisan 2015 - 08:34 borsagundem.com

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TÜSİAD Başkanı Symes'e yüklenerek, "O başkanın dosyası kabarık" dedi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) 23'üncü Olağan Genel Kurulu'na katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜSİAD'a sert çıktı. TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes'e yüklenen Erdoğan, "Bu kurumun başkanının, malum Demirbank ve Tarişbank olayında suç layihası aslında bayağı kabarıktır. Bunların Lüksemburg bağlantısının geri planını milletmizin bilmesi önemlidir. Ne olursa olsun elden ele dolaşan her maşa gibi bunlar da işe yaramaz hale gelince bir kenara atılacaklar, hiç merak etmeyin" dedi. 

KADEH TOKUŞTURUYORLAR 

Gezi olaylarında TÜSİAD üyelerinin önlük takarak yürüdüğünü söyleyen Erdoğan, "Şimdi haberleri geliyor, bazı özel mahfillerde kadeh tokuşturuyorlar, 'İktidar partisinin iktidarı kaybı yakındır. Şerefine' diyorlar. Bu millet size bu kadehleri tekrar tattırmayı Allah'ın izniyle nasip etmeyecek" diye konuştu. Erdoğan, Türkiye'nin sermayenin yönettiği bir ülke olmayacağını söyledi. 

BİRER MAŞASINIZ 

Gezi olayları öncesinde faizin yüzde 4.6'ya kadar düştüğünü, bunu 2.5'e indirme hedefleri olduğunu anlatan Erdoğan, şöyle konuştu: "Bunu gördüler. Hemen orada vurgunu vurdular. Gezi olayları sadece içeride tezgahlanmış bir olay değildi, dışarıda uzantıları vardı. Malum medyanın nasıl zil takıp oynadığını gördünüz. Benzer şeyleri bundan sonra da yapabilirler. Onlara ekonomik kriz üzerinden siyasi sonuç elde etme aklı verenler, elbette ne yaptıklarını çok iyi biliyorlar. Bu oyuna alet olanlar ise gözlerini bürümüş kinden ve hırstan kendilerini kurtaramadıkları müddetçe birer maşa olarak kalmaya mahkumdur. Gezi olayları ve 17-25 Aralık darbe girişimini kutsayanlar katiline aşık kurbanlar gibidir." 

IMF SULTASI İSTEYENLER VAR

Erdoğan , Gezi olaylarında faiz lobilerine nasıl çalışıldığını anlattıklarını ifade ederek, "Faiz lobileri şu anda o malum kurumların içerisinde var mı? Var. Oradan çok ciddi bir gücü devşiriyorlar mı? Devşiriyorlar. Maalesef buna hizmet edenler kim olursa olsun ben onlara iyi nazarla bakmıyorum, onu da söyleyeyim. Kim olursa olsun" dedi. Erdoğan, ülkede hâlâ IMF'nin sultası altında kalmayı arzu edenlerin bulunduğunu söyledi.

BUGÜNÜN ALPERENLERİ VE DERVİŞLERİ SİZSİNİZ

Türkiye ile birlikte dünyanın dört bir yanında bu doğrultuda koşturan, mücadele veren her MÜSİAD'lıyı, "bugünün alperenleri ve dervişleri" olarak gördüğünü belirten Erdoğan, "Emeğinizle, üretiminizle, ticaretinizle daha önemlisi örnek hayatınızla çok önemli bir görev ifa ediyorsunuz. Her türlü takdiri ve teşekkürü hak ediyorsunuz. Her ne pahasına olursa olsun değil, helalinden kazanmayı sadece kendiniz için değil, ülkemiz ve milletimiz için çalışmayı ilke edindiğiniz için her birinizi kutluyorum" diye konuştu.

BATIK BANKALARA 'OLUMLU' RAPOR!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Demirbank ve Tarişbank'ta dosyası kabarıktır" şeklinde eleştirdiği TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes, 2001 krizi öncesi Demirbank ve Tarişbank'a el konulma arefesinde "Sorun yok" raporu veren denetim şirketi PricewaterhouseCoopers'ta (PwC) yönetici konumunda bulunuyordu. İki bankaya BDDK incelemesinden sonra el konulmuştu. O bankalara olumlu rapor veren denetim şirketi de sorgulanmamıştı. Kriz tellallığına soyunan Symes'in, 32 yıl çalışıp üst düzey yöneticilik yaptığı PwC'nin ülkelerdeki yasal boşluklardan faydalanarak vergi kaçırmaya aracılık yaptığı Lüksemburg Leaks belgelerinde ortaya çıkmıştı.

HIRÇIN TOPRAK SAHİBİ SENDROMUNDALAR

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak'ın konuşmasına da TÜSİAD'ın hakaretleri damga vurdu. TÜSİAD Başkan Yardımcısı Şükrü Ünlütürk'ün İzmir'de düzenlenen bir toplantıda kullandığı "TÜSİAD'ın misyonunda hukuk devletine, evsensel nitelikli demokrasiye, kişisel hak ve özgürlüklere dair bir vurgu var. MÜSİAD'ın böyle bir kaygısı yok" ifadeleri infiale yol açtı. TÜSİAD'ın fitilini ateşlediği kavgaya yanıt veren Olpak, bugüne kadar koruduğu sakin tavrını 3 binin üzerinde MÜSİAD üyesi karşısında değiştirerek sert bir konuşmaya imza attı. MÜSİAD için kazanırken hukuki ve meşru olmak kadar, harcarken de hukuki ve meşru olmanın önemli olduğunun altını çizen Olpak, "Bilançolarındaki faaliyet dışı gelirleri, faaliyet gelirlerinden fazla olan hırçın toprak sahibi sendromundaki TÜSİAD'dan farkımız budur" diye konuştu.

PARALEL EVRENDE MİYDİNİZ?

"25 yıldır MÜSİAD'ı görmezden gelmeye çalışan birileri, hazımsızlıklarını dışa vurmaya başladı" diyen Olpak, 28 Şubat'ta TÜSİAD'ın aklına hukuk devletini savunmanın gelip gelmediğini sordu. Olpak, "Başörtüsü Tasarısı için, 'Kaosa kalkan 411 el' manşetleri atılırken, siz, hangi evrensel demokrasiyi savunuyordunuz ki, sesiniz çıkmadı? Paralel evrende miydiniz? 17 Aralık'ta neredeydiniz?" dedi.

PROTESTANA ZANGOÇLUK EDERLER

Olpak , sakin ama vakur tavrını aleyhte kullandıklarını belirterek, "Yumuşak başlı isem, kim dedi ki uysal koyunum?" dedi. Medya önünde Cumhurbaşkanı ve hükümet aleyhine konuşanlara seslenen Olpak, "Bunların basına kapalı toplantılarda, nasıl methiye düzdüklerini biliyoruz. 'Şimdi Allah'a söver, bol para ver, hiç utanmaz, Protestanlara zangoçluk eder" ifadelerini kullandı.

MUZ CUMHURİYETİNDE İHALE PAZARLIĞI YAPANLAR

Ekonominin durmasının, üretimin düşmesi, ihracatın azalması, istihdamın gerilemesi anlamına geldiğini belirten Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: "Bundan zarar görecek olan da 78 milyon vatandaşımızdır. Hem bu ülkede yaşayacaksın, hem de ekonomiyi durdurma çağrısı yapacaksın. Bu tezgâh tutmayınca bu defa ne yaptılar? 17-25 Aralık darbe girişimini devreye aldılar. Kimlerle? Paralel devlet yapılanmasıyla... Bunların hepsinin tespiti var. Muz cumhuriyetinde pazarlıkları yapanlar, oralarda ihaleleri alanların, birlikte yürüttükleri iş, operasyonlar birlikte. Orada da hedef yine ekonomiydi."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Betül Balkan26 Nisan 2015 21:04

    Sen kendi dosyana bak önce.........

  • TÜSİAD26 Nisan 2015 20:35

    Kendim ettim, kendim buldum:)

  • ğerçek olan26 Nisan 2015 20:12

    paradan o atıldıda uzayımı eşvetti aseri üçret 940tl 1tane papates 5tl tuzukular savunun

  • Goldaşzede26 Nisan 2015 20:08

    Birazda bizim dosyaya el atsanız!

  • timsah26 Nisan 2015 19:06

    olacaktı düğmeye basılmıştı. sen hala o geçmişte kalmaya ve avunmaya devam edebilirsin senin tercihin ama bizler yapılanlarla olmuşlarla yaşamaya devam ediyoruz ve yapılacaklarla avunuyoruz. tı larla değil. düğmeye basıldı ama yanlış düğmeye bastınız. ülke battı. dolar iki misli dolarla ev alanlar intihar etti onları da hatırlıyormusun.

  • Kaçan Grup26 Nisan 2015 15:18

    TÜSİAD Başkanı'nın kabarık dosyası, her ne hikmetse iktidara azıcık bir eleştiri yapınca gündeme geliyor. Bir gün başka dosyalar da açılır belki, kimin dosyası daha kabarık görürüz.

  • VATANDAŞ26 Nisan 2015 15:08

    TİMSAH İYİ OKU ÖĞREN SONRA YORUM YAP. Paradan sıfır atılmasının gündeme gelmesi ilk kez 1983 yılına kadar gidiyor. O dönemin Maliye Bakanı Adnan Başer Kafaoğlu paradan 3 sıfır atmak için hazırlık başlattı ancak askeri yönetimin sıcak bakmamasıyla proje rafa kaldırıldı. 90'lı yıllarda zaman zaman gündeme gelen paradan sıfır atma hamlesi 1999'da Ecevit dönemi DSP-MHP-ANAP hükümetinde de gündeme gelmiş o dönemin merkez bankası Başkanı Gazi Erçel paradan sıfır atılması için düğmeye basmıştı. Erçel 2000 yılında projenin 2002'ye ertelendiğini açıkladı.

  • pinokyo26 Nisan 2015 14:11

    hayatın yalan üstüne kurulu

  • timsoş26 Nisan 2015 14:10

    timsah akp nin hangi teşkilatındansın yada hangi ihaleyi aldın?

  • VATANDAŞ26 Nisan 2015 13:38

    TİMSAH BEN BU ÜLKENİN VATANDAŞIYIM AMA SENİN HİÇ BİRŞEYDEN HABERİN YOK NEHİRDE YAŞIYON HERALDE.SIFIR ATMA OLAYIDA ÖNCEKİ HÜKÜMETİN İCRAATLARIYDI.Bugüne kadar Dünya'da 49 ülke parasından değişik sayılarda sıfır attı. FRANSA Ulusal para biriminden iki sıfır atılması, Avrupa Birliği'nin önde gelen ülkelerinden Fransa'da 1963 yılında yürürlüğe konulan istikrar planı kapsamında alınan başlıca önlemlerden birini oluşturdu. Yeni frangın tedavvüle girmesi ekonomiye olan güven artırdı, faiz oranları ve enflasyon üzerinde olumlu etki yaptı. Nitekim, Fransa'nın 1963-1984 yıllarını kapsayan dönem ulusal ekonominin "en parlak yılları" gibi olarak tanınıyor. Geçiş döneminde eski ve yeni frank birlikte kullanıldı. FİNLANDİYA Kuzey Avrupa ülkelerinden Finlandiya'da ekonomiyi istikrara kavuşturma çabasının bir parçası olarak 1963 yılında ulusal paradan iki sıfır atıldı. O yıl yüzde 5 olan yıllık enflasyon 1964 yılında katlandı ancak kısa bir süre sonra yeniden yüzde 5'e düştü. 1960 yıllarda Finlandiya'da enflasyonda zigzagların yaşandığı için sıfır atılmasının ardından enflasyonda yaşanan artışın bu operasyona kesin olarak bağlanmayacağı ifade ediliyor. Bu arada, sıfır atma kararının Finlandiya halkını olumsuz etkilemediği belirtilirken ekonomiyi istikrara kavuşturma çabasının amacına ulaştığı da kaydedildi. Bu arada, eski paranın birkaç yıl yeni para ile birlikte tedavulde kalmasının tüketici açıdan bir avantaj oluşturduğu savunuldu. Halen AB üyesi olan Finlandiya, euro sistemine dahil bulunuyor. BULGARİSTAN Doğu Avrupa ülkelerinden Bulgaristan'da da Para Kurulu uygulamasının sürdüğü, ulusal para birimi levanın Alman markına endekslenmiş olduğu 1999 yılında üç sıfır atıldı. Bu operasyon ile daha önce bin leva bir markın değerinde iken, lehva, mark ile eşitlendi. Leva, 2000 ve 2001 yıllarında önceki yıllara göre azalan oranda değer kaybetti, sonraki dönemde ise değer kazandı. Sıfır atma operasyonunun ardından enflasyon küçük bir artış göstermekle birlikte uygulama olumlu sonuçlar verdi. Bankcılık işlemleri gibi parasal işlemler kolaylaştırıldı. İSRAİL 1980 yıllarında ciddi bir enflasyon sorununu yaşayan İsrail'de enflasyon ile mücadele çabalarının bir parçası olarak 1985 yılında ulusal para şekelden üç sıfır atıldı. Bu politikanın çok olumlu etkileri oldu. Nitekim yüzde 450 olan yıllık enflasyon, çok düşük düzeye indirilerek sorun olmaktak çıkarıldı. Programın başarıyla sonuçlandırılmasında, alınan önlemlerin yanı sıra kamuoyundan sağlanan destek ile dış finansmanın artması da etkili oldu. Ulusal paranın değeri, 1985 yılında 3 sıfır atılmasından itibaren yükseldi. POLONYA VE BOLİVYA Polonya ve Bolivya'da da istikrar programının enflasyon üzerindeki olumlu etkileri görülmeye başlandıktan sonra para reformu gerçekleştirildi. Polonya'da yıllık enflasyon oranı yüzde 30'lar düzeyine düşürüldükten sonra paradan sıfır atma uygulaması gerçekleştirilirken, Bolivya'da enflasyon oranı yıllık yüzde 6O'lar düzeyindeyken ulusal paradan sıfır atıldı. ALMANYA Almanlar, 1923 yılında paralarından tam 12 sıfır attılar. Bu güne kadar parasından bu kadar fazla sıfır atan başka bir ülde daha olmadı. ARJANTİN-BREZİLYA Arjantin ve Brezilya'da hiperenflasyonla mücadele etmek için uygulanan programlar çerçevesinde ulusal paradan bir çok defa sıfır atıldı. Ancak mali ve parasal disiplin konusuna yeterince eğilmeyen bu programların başarısızlıkla sonuçlanması ve enflasyonun kontrol altına alınamaması nedeniyle paradan bir çok kez sıfır atılması gerekliliği ortaya çıktı.

  • timsah26 Nisan 2015 11:52

    vatandaş hangi ülkenin vatandaşısın onu bilemem ama 20 lira değil 20 milyon. dünyada milyonun ve parada çok sıfırların olmasının ne anlama geldiğini bilemeyecek kadar akıllısın. o kişiler ülkeyi soydular. herhalde o zamanlar 20 yaşın altında mıydın.

  • VATANDAŞ26 Nisan 2015 09:11

    işine gelmeyen zaten paralel dış güçler bu ülkedede sen faizi indirmedin sizin geldiğiniz dönemde dünyada faiz düşüyordu şimdi petrolde düştüğü gibi şanslısınız size yarıyor özü öyle değil aynı geldiğinizde en büyük para 20 lirayken 50 lira 100 lira ve 200 lirayı bastınız sıfıl atılıyor adı altında anlıyan anladı ve bu kadar yer özelleştirindi satıldı uzanların mallarına el konuldu o zaman kaç milyar doları vartı halis toprak vs vs vs bence bir vatandaş olarak uyutulduk