E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürk gemiciler Brezilya'da mahsur---

Türk gemiciler Brezilya'da mahsur

Türk gemiciler Brezilya'da mahsur
02 Eylül 2015 - 03:48 borsagundem.com

3 ayda döneceklerdi. 2 yıldır Brezilya'da bekliyorlar. 10 müretebattan 7'si gemiyi terk etti, 3'ü haklarını alabilmek için kilisenin desteğiyle ayakta

Yaklaşık 2 yıl önce 10 mürettebat ile birlikte İstanbul’dan yola çıkan Türk sahipli ‘Iron Trader gemisi’, ekonomik sorunlar nedeniyle hâlâ geri dönemedi. Ceyhun Kuburlu'nun Hürriyet'teki haberine göre 3 ayda tamamlanması planlanan yolculukları film hikâyesine dönen mürettebattan 7’si dayanamayıp ayrılırken, kaptan dahil 3 kişi haklarını alabilmek için gemide kaldı. Aç susuz, sadece kilisenin desteğiyle ayakta kalan mürettebat Brezilya’da yardım bekliyor.

Tarih 15 Kasım 2013. Türk sahipli ‘Iron Shipping INC’ şirketine ait Iron Trader gemisi İstanbul’dan 10 kişilik mürettebatıyla yola çıkıyor. 3 ayda geri dönmesi planlanan geminin ilk rotası olan Ukrayna, Bulgaristan ve Montenegro sorunsuz bir şekilde geçiliyor. Ancak tahliye limanlarının ilki olan Nijerya’da başlayan ekonomik sorunlar, Ekvator Ginesi’nde de devam ediyor. Son durak olan Brezilya’da liman ücretleri ve personel maaşları ödenmediği için bağlı tutulan geminin mürettebatı yaklaşık 2 yıldır Türkiye’ye dönmeyi bekliyor. Mürettebatın 7’si dayanamayıp gemiden ayrılırken, 2 Türk 1 Rus mürettebat paralarını alabilmek adına 2 yıldır aç susuz bekliyor. Şirket ise gemideki personele ödeme yapmıyor. Liman yakınlarındaki bir kilise ve bazı yardım kuruluşları gemicilere yardım ediyor. Gemideki personel, “Geri dönecek paramız da yok. Dönsek bile maaşımızı alamayacağız. Yetkililere sesimizi duyurmak istiyoruz” diyor.

NİJERYA’DA 255 GÜN

Panama bayraklı Iron Trader için sorunlar Nijerya’da başladı. Kargoda yaşanan sıkıntılar nedeniyle gemi 255 gün (8.5 ay) Nijerya’da bağlı kaldı. Türkiye Abuja Büyükelçiliği’nin devreye girmesiyle sorunları çözülen gemi, tekrar yol alarak Ekvator Ginesi’ne ulaştı. Iron Trader ve mürettebat burada da yükün geç gelmesi nedeniyle 2.5 ay zor şartlar altında beklemek zorunda kaldı. İstanbul’dan 15 Kasım 2013’te yola çıkan Iron Trader gemisi 1 yıl sonra 30 Kasım 2014’te Brezilya’ya ulaştı. Ancak 10 kişilik mürettebatı burada da büyük bir sorun bekliyordu. Vitoria’da demirleyen Iron Trader Kaptanı Ali Özdeniz’in acentelere yaptığı tüm çağrılar cevapsız kaldı. Özdeniz, liman başkanlığına ulaşarak sorunu öğrenmeye çalıştı. Vitoria Liman Başkanlığı ise kaptan Özdeniz’e şu cevabı verdi: “Acentenin parası geminin sahibi ‘Iron Shipping INC’ tarafından ödenmedi.” Özdeniz, kumanyası ve suyu bitmek üzere olan gemi için yardım istedi. Liman yakınlarındaki bir kilise Brezilya donanmasına ait botlarla gemiye yardım ulaştırdı.



2 AY SONRA LİMANDA

Acente ücreti ödenmediği için demir sahasında bekletilen gemiye 15 Ocak’ta izin çıktı. Iron Trader’ın limana yanaşması istendi. Ancak yükün geç gelmesi ve personel maaşlarının ödenmemesinden dolayı gemi  Vitoria Liman Başkanlığı tarafından bağlandı. Bu kez sorunu çözmek için Iron Trader’ın sahibi olan şirketin yetkilisi Murat Tali,  Brezilya’nın yolunu tuttu. Personel, acente ve limanla ödemeler konusunda anlaşma yaptıktan sonra Türkiye’ye geri döndü. Ancak anlaşmaya bağlı kalmadığı söylenen Tali, personele maaşlarını, acenta ve limana da taahhüt ettiği paranın tümünü ödemediği iddia edildi. Bu yüzden gemi Murat Tali’nin anlaşmalara bağlı kalmadığı gerekçesiyle hâlâ Brezilya’da bekliyor. 

KİLİSE YARDIMI

ŞİRKETİN hâlâ kendilerine bir ödeme yapmadığını ve 20 aydır maaşlarını ödemediğini söyleyen gemi kaptanı Ali Özdeniz, “Gemi sonunda mahkemelik oldu. Şirket sahibi ödeme için zaman talep etti. Ancak bu zaman doldu bir daha zaman talep etti. Personelin bir kısmı ailevi ve sağlık nedenleriyle gemiden ayrıldı. Şuan gemide 3 kişiyiz. Şirket sahibi bize bu süre zarfında çok az para gönderip hayatımızı devam ettirmemiz gerektiğini söyledi. Hala kiliseden yardım alıyoruz. Gemiden ayrılan mürettebata maaş verilmedi. Biz de maaşımızı alamamaktan korkuyoruz. Zaten geri dönmek istesek de şuan dönecek durumda değiliz” dedi.

2 HAFTADA ÇÖZERİZ

GEMİNİN sahibi olan Iron Shipping INC şirketinin yetkilisi Murat Tali, “Sorunu çözmek için uğraşıyoruz. Ancak henüz net bir şey yok. Biz iki hafta içerisinde çözeceğimizi umut ediyoruz. Buradaki mürettebat ile de sürekli irtibat halindeyiz. Sorun çözüldüğü gibi onları Türkiye’ye getireceğiz. Gemiye de yeni mürettebat göndereceğiz. Yaşananlar için  biz de çok üzgünüz” dedi.

MAAŞ ALAMAYAN BIRAKIP GİDİYOR

TÜRK şirketlerinin bu tür sorunları sık sık yaşadığını dile getiren sektör temsilcileri, “Ulaştırma Bakanlığı’nın da bu konuyla ilgili bazı çalışmaları oldu. Ancak henüz net bir şey yok. Maaşını uzun süre alamayan personel isyan ediyor. Gemileri limanda bırakıp Türkiye’ye dönüyorlar. Ya da orada başka bir iş bulup çalışıyorlar. Bu konu maalesef sektörün kanayan yarası” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)