E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem‘Türk Akımı’nı indirim gazlar---

‘Türk Akımı’nı indirim gazlar

‘Türk Akımı’nı indirim gazlar
02 Ağustos 2015 - 07:35 borsagundem.com

Enerji Bakanı Yıldız, Türk Akımı boru hattına yeşil ışık yakılması için Rus doğalgazında yüzde 10.25’lik indirimin gerektiğini söyledi

Enerji Bakanı Yıldız, Türk Akımı boru hattına yeşil ışık yakılması için Rus doğalgazında yüzde 10.25’lik indirimin imza altına alınması gerektiğini hatırlatarak konunun bu ay çözülmesini istedi. Rus tarafı da Türk Akımı’nın dondurulduğu iddiasını reddetti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya’nın, Türkiye’ye sattığı doğalgaz fiyatında yüzde 10.25’lik indirim yapacağı açıklamasıyla ilgili, “Bunun imza altına alınması lazım. Türk Akımı’nın özellikle bir boru hattı olmak kaydıyla yatırım izninin verilmesiyle alakalı konu vardı. Bunlar eş zamanlı hallolacak konulardı. Biz, fizibilite ön iznini verdik, çalışmaya başlayabileceklerini söyledik. Ağustos ayında artık anlaşmanın imzayla noktalanmasını ve bitmesini temenni ediyorum” dedi. Yıldız, doğalgazı düşük fiyatla sattıklarını belirterek, şunları söyledi:
“Döviz fiyatlarına gelen, pariteye gelen fark bizim aldığımız yüzde 10.25’lik indirimden daha fazla. Neredeyse yüzde 20’leri bulan bir fark oldu. Dövizle gelen yüzde 7 - 8’lik farkı vatandaşımıza zam olarak yansıtmamayı düşünüyoruz, herhangi bir zam öngörmüyoruz. Dövizden gelen fark vatandaşımıza zam olarak yansıtılmayacaktır. Hem elektrik, hem de doğalgazda Temmuz ayı fiyatları ağustos ayında da geçerlidir” dedi.

Eş zamanlı olmalı
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Çin ve Endonezya ziyaretlerine eşlik eden Yıldız, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Alexander Novak’ın, Türkiye’ye sattıkları doğalgaz fiyatında yüzde 10.25’lik indirim yapabileceklerini söylediğinin hatırlatılması üzerine Yıldız, şunları dile getirdi:
“13 Haziran’da Sayın Putin ve Sayın Cumhurbaşkanımızın görüşmelerinde bu tür konular zikredilmişti. Eş zamanlı konuştuğumuz fiyat indirimi konusu vardı. Sayın Novak’ın bu tür bir açıklama yapmış olmasını iki ülke arasında yapılan görüşmelere olumlu bir katkı olarak görüyorum. Hem Rusya Federasyonu hem de Türkiye kurumsal hafızası itibariyle geliştirebilecek bir enerji alt yapısına sahip. Ben, önümüzdeki süreçte bunun gerçekleşeceğine inanıyorum. 1 Ocak 2015 tarihinden geçerli olmak kaydıyla retro aktivite dediğimiz geriye dönük fiyat mekanizması çalışacak, inşallah bununla alakalı herhangi bir problemin olacağı kanaatinde değilim.”
Rus Enerji Bakanı Novak, Türk Akımı müzakerelerinin dondurulduğu iddialarını reddederek, çalışmalara devam ettiklerini dile getirmişti.

Endonezya’ya Türk ‘gücü’
Taner Yıldız, hâlâ nüfusunun yüzde 20’sinden fazlasına coğrafi koşullar nedeniyle enerji ulaştıramayan Endonezya’nın Türk yatırımcılar için iyi bir ortam olabileceğini söyledi. Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo’nun Türk yatırımcıları ülkesine beklediğini ifade ettiğini anlatan Yıldız, “Biz de yatırımcılarımızı yönlendireceğiz. Özellikle enerji yatırımlarının artmasıyla alakalı Endonezya’da üretim santrallerinin gelmesiyle alakalı iyi bir işlem yapacağımız kanaatindeyim” dedi.

Kömür avantajı var...
İlk hedefin Endonezya’ya 3 bin megavatlık bir yapı taşımak olduğuna işaret eden Yıldız, şunları söyledi:
“Türkiye’nin kurulu gücü 71 bin megavatı geçti, ama burası 50 bin megavatın altında, bu nüfusa daha fazla enerji üretim santrali gerekiyor. En önemli kaynaklardan bir tanesi de önemli kömür ihracatçısı olan Endonezya’da uygun fiyatlarla, yerli kömür imalatımızı etkilemeden, kömür pazarını oluşturabilmek” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)