E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürk Akımı Avrupa için tek seçenek---

Türk Akımı Avrupa için tek seçenek

Türk Akımı Avrupa için tek seçenek
17 Nisan 2015 - 06:14 borsagundem.com

Rusya’dan Avrupa’ya gaz akışında, hat Trakya'dan Yunanistan, Makedonya, Sırbistan ve Macaristan’a uzayacak. Hat, Avrupa'ya Rus gazı için tek seçenek

Yunanistan, Makedonya, Sırbistan ve Macaristan üzerinden Orta Avrupa’ya Rus gazı taşıması planlanan Türk Akımı, hem Türk tüketiciye, hem Avrupa’ya ulaşacak. Rusya’nın 2019 sonrasında Avrupa’ya Ukrayna üzerinden transit gaz geçişini sonlandırmasıyla, Türk Akımı Avrupa ülkeleri için yaşamsal öneme kavuşacak.

Mithat Yurdakul'un Milliyet'teki haberine göre Rusya’daki Russkaya kompresör istasyonundan Karadeniz’e girecek olan Türk Akımı, deniz tabanından 910 kilometre ilerleyerek Kıyıköy yakınında Türkiye topraklarına çıkacak ve lüleburgaz’da Türk tüketicilere ulaşacak. Hat, İpsala üzerinden ise Avrupa’ya uzanacak. Avusturya’ya ulaşması mümkün. Son olarak Macaristan ve Yunanistan’dan da konuyla ilgili olumlu mesajlar geldi. Hattın son hali, Ruslar ile Avrupa ülkeleri arasında yürütülen müzakereler sonucu kesinleşecek.

Avrupa Birliği kendi hattını yapacak

Rus tarafı Yunanistan sınırından öteye boru hattı döşemeyeceğini, Avrupa ülkelerinin kendi hatlarını yapmaya başlaması gerektiğini ısrarla ifade ediyor. Kendi hattını inşa etmesi planlanan Yunanistan’ın, hattın bu bölümü için “Türk Akımı” adını kullanmayacağı daha önce tartışma konusu olmuştu.
Ülkesine Rus gazı için üs kurulmasına sıcak bakan Yunanistan, Macaristan’la birlikte projenin en önemli destekçileri olarak öne çıkıyor. Avrupa’daki Fransa ve Almanya gibi büyük ülkelerin, Türk Akımı’na Rusya-Avrupa ilişkileri kapsamında stratejik baktıkları, Yunanistan ve  Macaristan’ın Türk Akımı’nı Rusya’dan daha fazla gaz alabilmek için fırsat olarak gördüğü belirtiliyor. Özellikle Avrupa’nın kemer sıkma politikalarına tepki duyan sol iktidara sahip Yunanistan’ın, AB ile mesafeli duruşunu ortaya koymak hem de Rus enerji kaynaklarına daha etkin şekilde ulaşmak için hatta sıcak baktığı vurgulanıyor. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın Rusya ziyaretinde, Yunanistan’ın Avrupa’nın enerji tedarikinde kilit ülke konumunun öne çıktığı belirtildi.

Yumuşama belirtisi...

Eğer Avrupa, Türk Akımı’na katılmakta tereddüt ederse, Rus şirket Gazprom’un doğalgaz varlığını alternatif piyasalara yöneltmek için de planları var. Rus yetkililer, 2019 sonrasında Avrupa’ya Ukrayna üzerinden transit geçişi sonlandıracağını belirtiyor. Boru hattı planlandığı gibi tamamlanırsa Türk Akımı Avrupa için tek seçenek olacak. Türk Akımı’nın, Avrupa’ya kendisi açısından daha avantajlı fiyatlarla gaz satmak isteyen Rusya için de bir koz olacağı yorumları yapılıyor. Rusya bu şekilde, Avrupa’nın Ukrayna üzerinden kendisine yönelttiği katı politikaları da yumuşatabilecek. AB’nin de, bir enerji ortaklığı konusunda birlik üyelerine çağrı yaparken Rusya’ya kapıları tamamen kapatmamasının, yumuşama habercisi olduğu ifade ediliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)