E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTükenmişlik sendromu ve Alpler'e kamikaze---

Tükenmişlik sendromu ve Alpler'e kamikaze

Tükenmişlik sendromu ve Alpler'e kamikaze
27 Mart 2015 - 05:35 borsagundem.com

Fransa'da 150 kişiye mezar olan uçağı düşürdüğü iddia edilen 2. pilot Andreas Lubitz 2009'da 'tükenmişlik sendromu' nedeniyle mesleğe 6 ay ara vermiş

İspanya’nın Barcelona kentinden Almanya’nın Düsseldorf şehrine uçarken, Fransız Alpleri’ne çakılan Lufthansa-Germanwings şirketine ait Airbus A320 yolcu uçağına ilişkin dehşet verici bilgiler ortaya çıktı. Celal Özcan'ın Hürriyet'teki haberine göre Uçağın karakutusundan elde edilen bilgileri değerlendiren Marsilya Savcısı Brice Robin, 150 kişinin öldüğü kazada, ikinci pilot Andreas Lubitz’in (28) uçağın kasten düşürdüğünün anlaşıldığını açıkladı.

ÖLÜM ANİ OLDU

Savcı Robin, Paris’teki basın toplantısında, “Amacı uçağı parçalamaktı. Ölüm ani oldu. Uçak dağa saatte 700 kilometre hızla çarptı” ifadelerini kullandı.
Fransız savcı, kaptan pilot kokpitten ayrıldıktan sonra yardımcı pilot Lubitz’in uçuş gözetim sistemini kullanarak uçağı indirmeye başladığını ve bu yükseklikte bunun sadece kasıtlı olarak yapılabileceğini belirtti.
Karakutu kayıtlarına göre, A320 uçuş irtifası olan 30 bin feet (10 bin metre) yüksekliğe çıktıktan sonra tuvalete gittiği düşünülen kaptan pilot Patrick S., kokpitin kapısının kilitlendiğini görünce iç telefon sisteminden yardımcı pilottan kapıyı açmasını istedi, ancak yanıt alamadı. Fransız savcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kokpitteki ikinci pilotun bayılma ihtimali yok. Nefes alıp verişleri normal ve kalp krizine işaret eden bir durum yok. Tek bir kelime etmedi. Kokpitte 10 dakika tam bir sessizlik vardı.” 
Uçağın kokpitindeki konuşmaları kaydeden karakutu verilerine göre, bu 10 dakikanın ardından uçak yolcuların çığlıkları arasında Alpler’e çakıldı ve en büyüğü bir bavul kadar parçalara ayrıldı.

600 SAATLİK UÇUŞ

ALMAN Germanwings yolcu uçağının 28 yaşındaki ikinci pilotu Andreas Lubitz, Rheinland Pfalz eyaletindeki Montabaur kenti doğumlu. Küçük yaştan beri pilot olmak için can atıyordu. 2008 yılında Lufthansa’nın Bremen’deki pilot okuluna başvurdu. Sağlık ve pilotluk yetisiyle ilgili tüm testleri kazandı ve eğitime başladı. Ancak 6 yıl önce  'tükenmişlik sendromu' nedeniyle kısa bir süre eğitime ara verdi. Ardından tüm testleri başarıyla tekrar geçerek eğitimine devam etti. 2013’te Germanwings’te ikinci kaptan olarak göreve başladı. 630 saat uçuşu var. Bu uçuşları sırasında dikkat çeken herhangi bir hareketine rastlanmadı. Yüzde yüz uçuşa elverişliydi ve hiçbir engeli yoktu.

KOKPİTTE SON ANLAR

A320 Barcelona’dan kalktıktan 20 dakika sonra Kaptan Pilot Patrick S., uçağın kumandasını ikinci pilot Andreas Lubitz’e devrediyor ve kokpitten çıkıyor.
Bu dakikadan itibaren uçak ‘otopilot’ yardımıyla alçalmaya başlıyor. 
Kaptan pilot kokpite geri döndüğünde, ikinci pilot kapıyı açmıyor. 
İkinci pilot Lubitz, kaptan pilotu görüntülü konuşma cihazından görüyor ancak cevap vermiyor. 
Kaptan pilot bu sefer kapıya vuruyor. İkinci pilottan yine cevap gelmiyor.
Kaptan pilot içeri girmeye çalışırken, Marsilya kule, uçakla bağlantı kurmaya çalışıyor. Ancak kokpitten karşılık gelmiyor.

TAM ANLAMIYLA SUSTU

Kuledekiler bu sefer acil çağrı kodu olan 1700 kodunu deniyor. Buna da yanıt gelmiyor.
Kule bunun üzerine öteki uçakları A320 ile bağlantı kurmaya çağırıyor. Ama pilot diğer uçaklardan gelen mesajları da cevapsız bırakıyor.
Uçak yere doğru yaklaşırken, kaptan pilotun çok sert biçimde kapıya vurarak içeri girmeye çalıştığı duyuluyor.
Kaza öncesi uçaktan kuleye ne bir “Mayday” ne de acil çağrı sinyali geliyor.
Kokpitten nefes alış seslerinin normal bir ritimde gelmesi yardımcı pilotun baygın olmadığı şeklinde değerlendiriliyor.
Yolcular son anlara kadar ne olduğunu anlamıyor. Çığlıklar, uçağın dağa çarpmasından çok kısa süre önce duyuluyor.

DAHA ÖNCEKİ PİLOT İNTİHAR İDDİALARI

31 Ekim 1999’da New York’tan kalkan Mısır Havayolları uçağı pilotu motorları durdurdu. Atlantik’e düşen uçakta 217 kişi öldü.
19 Aralık 1997’de Singapur’un SilkAir Havayolları’na ait uçak Endonezya’da düştü, 104 kişi öldü. Pilotun uçağı düşürdüğü iddia edildi.
29 Kasım 2013’te Mozambik Havayolları’na ait bir uçağın Namibya’ya düşmesiyle ilgili olarak ciddi boyutta kişisel sorunları olan kaptan pilotun intihar ettiği ileri sürülmüştü. Kazada 33 kişi ölmüştü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)