E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTren alımında tank modeli---

Tren alımında tank modeli

Tren alımında tank modeli
25 Ekim 2014 - 05:12 borsagundem.com

Ekonomi bürokrasisi tıpkı savunma sanayiinde olduğu gibi büyük kamu alımlarını tek merkezden koordine etmeye hazırlanıyor

Kamu, milyarlarca lirayı bulan büyük sanayi alımlarında izlediği modeli kökten değiştirmeye hazırlanıyor. Ekonomi bürokrasisinin üzerinde çalıştığı yeni modele göre savunma alımlarında uygulanan sistem, tren setleri, otobüsler gibi yüklü kamu alımlarına da uygulanacak. Alım yapılacak şirketlere Türkiye’de belli düzeyde yerli üretim yapma koşulu getirilecek. Alımların tek bir merkezden koordine edilmesi de masada.



SAVUNMA SANAYİİ ÖRNEK

25 dönüşüm programı içinde önemli sayılan başlıklardan biri olan bu konuda atılacak adımlar da netleşmeye başladı. Bu kapsamda savunma sanayiinde uygulanan sistem mercek altına alındı. Savunma sanayiinde yapılan alımlar tek bir merkezden “Savunma Sanayii Müsteşarlığı” üzerinden yürütülüyor.  Yapılacak yüksek meblağlı alımlarda, off-set koşulu uygulanıyor. “Off-set”, büyük alımlarda işi alan ülke ya da firmanın belli bir oranda döviz geri girişi sağlayacak şekilde yurtiçinden mal alımı yapması veya başka ülkelere ihracat garantisinde bulunması gibi koşulları kabul ettiği sistem olarak biliniyor.  Büyük meblağlı alımlarda son kararı ise Başbakan başkanlığındaki Savunma Sanayi İcra Komitesi veriyor.

YERLİ ALIM ŞARTI

Söz konusu modelin başarıyla uygulandığını belirten yetkililerin verdiği bilgiye göre,  bu sistem kamunun büyük alımlar yaptığı diğer alanlara da yansıtılacak. “Kamu her ay yüksek düzeyli sanayi ürünleri alımları yapıyor. Ancak her bir kurum alımını kendi yapıyor ve farklı üreticileri tercih ediyor. Böyle olunca da kamunun pazarlık gücü azalıyor” diyen yetkililer, “Alımların tek bir merkezden yönlendirilmesi bu sorunları büyük ölçüde aşacaktır. Bu nedenle Savunma Sanayii Müsteşarlığı benzeri bir yapı gündeme gelebilir.  İhaleyi kazanan firmaya  belli ölçüde yerli alım şartı, Türkiye’ye teknoloji transferi şartları da bu kapsamda değerlendiriliyor” bilgisini verdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)