E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemStiglitz: Faizi indirmek makul olabilir---

Stiglitz: Faizi indirmek makul olabilir

Stiglitz: Faizi indirmek makul olabilir
19 Ocak 2015 - 17:53 borsagundem.com

Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz, Merkez Bankası'nın faizi indirmesinin makul olabileceğini söyledi

Çukurova Genç İşadamları Derneği'nin Adana'da düzenlediği etkinliğe konuk olan Nobel Ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz, CNBC-e yayınında İnci Özkasnak Özbek'in sorularını yanıtladı. 

FAİZ İNDİRMEK MAKUL OLABİLİR 

Nobel ödüllü ekonomist Türkiye'deki faiz oranlarıyla ilgili olarak, "Yüksek faiz para biriminde yüksek değere neden olur, bu da ihracatı zor hale getirir ve büyümeyi yavaşlatır. Düşük petrolün etkisiyle enflasyonun biraz kontrol altına alındığını düşünürsek, diğer gelişen ülkelerde de bir indirim yaşandığını dikkate alırsak, siz de böyle bir durumda geride kalmak istemezsiniz. Enflasyon ve diğer ülkelerin faiz indirimine gittiğini düşürsek, faizi indirimek makul bir düşünce olabilir" dedi.

VOLATİLİTE EN BÜYÜK RİSK 

Stiglitz, bu yıl küresel ekonomiye yönelik en büyük riskin volatilite olacağını söyledi.  Nobelli ekonomist, "Bence 2015'e damgasını vuracak şey yüksek seviyedeki volatilite olacak. Ciddi bir belirsizlik var. Petrol fiyatlarındaki dalgalanmada kaybedenler kazananlardan daha fazla kesintiye gider. Volatilite zayıf ekonomileri karşımıza çıkarabilir. Zaten küresel ekonomi halihazırda zayıfta, Dünya Bankası da küresel ekonomi büyüme tahminini aşağı çekti" dedi.

KÜRESEL EKONOMİ ZAYIF OLACAK 

Stiglitz, büyümeyle ilgili olarak şunları söyledi: "Küresel ekonomi oldukça zayıf olacak. 2008'den bu yana zaten zayıftı. 2008'den sonra gelişen ülkelerde iyi performanslar görüldü ama onlar da sona erecek gibi. Çin'de yavaşlama var. Petrol fiyatlarının etkisi var." 

TÜRKİYE'YE FAYDA SAĞLAYACAK 

Stiglitz, petrol fiyatlarındaki düşüşün Türkiye'ye etkisini de değerlendirdi. Ekonomist, "Fiyatlardaki düşüşün Türkiye ekonomisi için enflasyon ve cari açık açısından olumlu olacaktır. Ancak fiyatlardaki düşüş Türkiye'nin ticaret ortaklarını zora sokacaktır. Bu da Türkiye ekonomisine kaçınılmaz şekilde etki edecektir" dedi.

TÜRKİYE'NİN GÖRÜNÜMÜ İYİ DURUMDA 

Stiglitz, Türkiye'yi bekleyen sıkıntılarla ilgili şöyle konuştu: "Türkiye'nin görünümü şu anda iyi durumda. Türkiye'yi bekleyen sıkıntılarla ilgili Türkiye'nin ekonomisinin yapısını değiştirmesini gösterebiliriz" dedi. 

AMB'NİN PARASAL GENİŞLEMESİ ÇOK ETKİLİ OLMAZ 

Stiglitz, Avrupa Merkez Bankası'ndan beklenen parasal genişlemeyle ilgili de konuştu.  Nobelli ekonomist, "Ben AMB'den bir parasal genişleme paketinin gelmesini olası buluyorum ama bu paketin büyük etkisinin olacağını düşünmüyorum" dedi. Stiglitz, Avrupa için en büyük sıkıntının kemer sıkma olduğunu söyledi. Nobelli ekonomist Avrupa'da parasal genişlemenin tek başına sıkıntıyı çözmeyeceğini söyledi.  Stiglitz, AMB'nin parasal genişleme paketinin etkisinin ABD'ye kıyasla küçük olacağını söyledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)