E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemŞimşek'ten torba yasa itirafı---

Şimşek'ten torba yasa itirafı

Şimşek'ten torba yasa itirafı
16 Eylül 2014 - 11:16 borsagundem.com

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2011 yılındaki torba yasa düzenlemesindeki performansı bu yılkinde beklemediğini söyledi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ankara'da Torba Yasa ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Düzenleme ile piyasa faizinden vazgeçildiğini ancak cezaların devam edeceğini belirten Şimşek, 'Yurt içi ÜFE aylık değişim oranları ile güncelleyeceğiz. Enflasyon farkını alacağız.
Belki piyasa faizinden vazgeçiyoruz ama cezalar var. Usulsüzlük cezaları gibi. Burada da bir yüzde 50 indirim söz konusu' dedi.

'ÇİFTÇİYE ELEKTRİK SU BORÇLARINDA 5 YILLIK BİR VADE İMKANI GETİRİLDİ'

Çiftçinin elektrik su borçlarına ilişkin Şimşek, 'Çiftçinin elektrik su borçlarına ilave bir imkan tanındı. Yılda bir taksit olmak üzere 5 yıllık bir vade imkanı getirildi' dedi.

'BELEDİYELER BORÇLARINI 6 YILDA 36 TAKSİTLE  ÖDEYEBİLECEKLER'

Şimşek, 'İl özel idareler ve belediyeler borçlarını 6 yılda 36 taksitle ödeyebilecekler' dedi.

'SPOR KULÜPLERİNE DE 7 YILDA 42 TAKSİT ÖDEME İMKANI'

Şimşek,  'Spor kulüplerine de 7 yılda 42 taksit ödeme imkanı getirildi. Dolayısıyla geniş bir kolaylık' dedi.

'YAPILANDIRMALARDA BİZ ALACAKLARIN ASILLARINDAN VAZGEÇMİYORUZ'

Yapılandırmalarda alacakların asıllarından vazgeçilmediğini vurgulayan Şimşek, 'Yapılandırmalarda, biz alacakların asıllarından vazgeçmiyoruz prensip olarak, yani kamuoyunda maalesef bu gibi düzenlemeler hep af olarak algılandı. Bu defa müdahale ettik. Vergi cezalarından vazgeçilmesinin önünü aldık. Dolayısıyla mükelleflerimiz nasıl olsa birkaç yılda bir bu gibi düzenlemeler yapılıyor. Ben ödemeyim dediği zaman aslında bir avantajı kalmıyor aslında' diye konuştu.

'VERGİNİN ASLINI VE CEZASINI ALIYORUZ'

Düzenleme ile verginin aslının ve cezasının alındığını belirten Şimşek, 'Verginin aslını ve cezasını alıyoruz. Taksitlendirecekse bir vade farkını da alıyoruz. BU tür beklentilerle ödememezlik tekrar hayal kırıklığına uğramış oluyorlar. Vergi alacakları açısından. Vergi
alacakları açısından bir af söz konusu değil' dedi.

'İLK DEFA BU KADAR KATI BİR DÜZENLEME İLE KARŞI KARŞIYAYIZ'

Şimşek, 'İlk defa bu kadar katı bir düzenleme ile karşı karşıyayız. Bundan dolayı da çok memnunum' dedi.

'BELKİ PİYASA FAİZİNDEN VAZGEÇİYORUZ AMA CEZALAR VAR'

Düzenleme ile piyasa faizinden vazgeçildiğini ancak cezaların devam edeceğini belirten Şimşek, 'Yurt içi ÜFE aylık değişim oranları ile güncelleyeceğiz. Enflasyon farkını alacağız. Belki piyasa faizinden vazgeçiyoruz ama cezalar var. Usulsüzlük cezaları gibi. Burada da bir yüzde 50 indirim söz konusu. Taksitlendirirken bir katsayı uygulaması yapıyoruz. Peşin öderseniz zaten verginin aslını cezasını ödeyeceksiniz. Yok eğer taksitler halinde ödemek isterseniz 6 taksit yani 12 aylık vade için 100 lira yerine 105 lira ödüyorsunuz. 9 taksit yani 18 ayda ödenirse, 100 lira yerine 107 lira alacağız. Bu oranlarda katsayı uygulaması söz konusu olacak. Peşin ödemede bir fark olmayacak' ifadelerine yer verdi.

'GENEL SAĞLIK SİGORTASI VE BAĞKUR PRİMLERİNE İSTİSNA'

Şimşek, 'Genel Sağlık Sigortası, Bağkur primleri için ilk taksit ödeme süresi içerisinde sadece alacak aslında ödeme imkanı getirtiliyor. Bu özel bir istisna' dedi.   

'SİGARA KULLANIMINDAN KAYNAKLANAN CEZALARI HARİÇ TUTTUK'

Şimşek, 'Tahsilinden vazgeçilen alacaklar yok mu var. Yasak yerler sigara kullanımından kaynaklanan cezaları hariç tuttuk. O Cezalar bu kapsamda değil. Ona özel bir hassasiyetimiz var' dedi.

'TRAFİK CEZALARI DAHİL 120 LİRANIN ALTINDAKİ CEZALARDAN VAZGEÇİLİYOR'

Şimşek, 'Ama trafik cezaları dahil 120 liranın altında kalan idari para cezalarından vazgeçiliyor. Takibinde gerekene masraflar çok yüksek. Bu yüzden böyle bir düzenleme yapıldı. 12 lira ve altında kalan köprü ve otoyol kaçak geçiş ücretlerinden de  vazgeçiliyor.
Bunlar tebliğ edilmeyecek. Daha önce tebliğ ettiysek, tahsil etmeyeceğiz' dedi.

MALİYE BAKANLIĞI, GÜMRÜK İDARESİ VE SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
ALACAKLARI


Şimşek, 'Maliye Bakanlığı'nın 2007 öncesi 50 lirayı, Gümrük İdaresi'nin 2013 öncesi 50 lirayı, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 2013 öncesi 100 lirayı aşmayan alacaklarda aynı gerekçelerle tahsil edilmeyecek' dedi.

'BİLANÇO ESASINA TABİ KURUMLAR VERGİSİ MÜKELLEFLERİNE KASA AFFI GETİRİLİYOR'

Şimşek, 'Af niteliğinde olan bir tek husus var. Bilanço esasına tabi kurumlar vergisi mükellefleri 31.12.2013 tarihi itibari ile işletmede olmayan kasa mevcutlarını ve ortaklardan alacak ve ortaklara borç hesapları arasındaki net alacak tutarını düzeltebilecek. Aslında bu para kasada yok. Şimdi biz bunun normalde yüzde 15'lik bir vergiye dahildir. Bir kasa affı getiriliyor. Yüzde 3 beyan edilen tutarlar üzerinden hesaplanan vergi, beyanname verme süresi içerisinde ödenecek. Böylece bu konuda kapanmış olacak' diye konuştu.

'ARAÇ MUAYENESİNİ YAPTIRMAMIŞ OLAN ÇİFTÇİLERE KOLAYLIK'

Şimşek, 'Araç muayenesini yaptırmamış olan bir çok çiftçimiz, vatandaşımız var. Bunlara bir kolaylık getiriyoruz. 31.12.2014 tarihine kadar muayenelerini yaptırmaları şartı ile normalde aylık yüzde 5 diyelim ki faiz yerine şimdi yurt içi ÜFE oranları ile aylık yüzde 1 olarak güncellenecek. Bu konudaki denetimlerimizi bundan sonra arttıracağız' dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)