E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSanayicinin eli nasırlıdır---

Sanayicinin eli nasırlıdır

Sanayicinin eli nasırlıdır
24 Temmuz 2014 - 04:07 borsagundem.com

İSO Meclis toplantısında konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, sanayinin ülke ekonomisinin amiral gemisi olduğunu söyledi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi’nin temmuz ayı toplantısında konuştu.

Sanayinin bir ülke ekonomisinin amiral gemisi olduğunu belirten Yazıcı, "Sanayici olmak aslında büyük fedakarlık. Sanayicinin eli nasırlıdır" dedi. 

Üniversite-sanayi işbirliğinin önemine değinen Yazıcı, "Görev üstlendiğimiz günden bu yana iş dünyası ile ilişkilerimizin temelinde önemli faktörlerden biri; devlet ticaret yapmaz, sanayicilik yapmaz, ancak özel sektörün yapamadığı alanlar hariç. Onun dışında devlet bir hizmet organizasyonudur. Devlet milletinin, müteşebbisinin önündeki engelleri kaldıracak, onun rekabet gücünü artıracak. Yeni Türk Ticaret Kanunu bu amaçla çıkarılmıştır" şeklinde konuştu. 

Yazıcı, NACE kodlamasının önemli bir proje olduğunu belirterek, bu çalışmada tüm unsurların uluslararası kriterlere uygun, sektörel bazda kümelendirilmesinin şeffaflığın gereği olduğunu söyledi. 

İstanbul gümrüklerinde yaşanan sıkıntılara değinen Yazıcı, şöyle devam etti: 

"Hedefimiz gümrükte işi olan vatandaşın işini o işlemi bitirmek için gerekli zaman 5 saniye ise 5 saniyede bitirmesini sağlamak. Çünkü işlemin bitmesi için gerekli zamanın iki misli olması o kadar maliyet artışına yol açacaktır. Ama aynı zamanda kaçağın her türlüsüyle de mücadele edeceksiniz. Alanlarımız, mekanlarımız müsait değil. Onun için Halkalı'yı taşıyoruz. Şu anda edindiğim bilgiler o zaman olsaydı belki onu daha uzak bir yerde yapardık. 500 milyar dolarlık ihracat hedefi olan bir Türkiye'nin bir kaç yıl sonra o yaptığımız gümrük de ihtiyaçlarını karşılamaya yetmeyecek.

İnşaat sanırım bir, bir buçuk ayda bitecek. Orada yol sorunumuz ortaya çıktı. Bağlantı yollarının ihalesi 11 Ağustos'ta yapılıyor, prosedüründe bir sorun yaşamazsak. Türkiye'de ihaleler de tuhaf. İhale Kanunu'ndan ne çektiğimizi biz biliyoruz. Öyle ihaleler var ki dava açılıyor, bundan dolayı devletin, milletin çok büyük zararı var. Erenköy Gümrüğü'nün taşınması için birkaç yıldan beri çalışma yapıyoruz. 1.500-2 bin dönümlük yer arıyoruz. Yakın çevrede Tuzla ve civarında bulamadık. Belki bulamazsak Gebze'ye doğru kaydıracağız."

Bakan Yazıcı, gümrüklerde ilave maliyete yol açan fazla mesai ücreti sorununun personel kapasitesi tamamlanıp 3 vardiyalı sisteme geçildiğinde ortadan kalkacağını ifade etti.

"Yetkilendirilmiş yükümlü" uygulamasında farkındalık oluşturamadıklarından yakınan Yazıcı, "Bu konu dış ticaret erbabımızın ilgisini fazla çekmedi. Yetkilendirilmiş yükümlü statüsü Türk dış ticaretine ivme kazandıracak, zaman tasarrufu sağlayacak, maliyetleri düşürecek ve büyük şehirlerde şehir içi trafiğin oluşmasını engelleyecek" dedi. 

Yazıcı, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan'ın, gümrük müşavirlerinin asgari ücret tarifesi uygulamasının ilave maliyet yükü getirdiğine yönelik değerlendirmesine karşılık olarak, "Bazı kalemlerde yüksek olduğu kanısındayım. Burada hedefimiz gümrük müşavirlerinin bir oda kurabilmeleri için bir kanun çıkarmak" bilgisini paylaştı. 

TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN SADECE TÜKETİCİYİ KORUMUYOR, KALİTEYİ DE ÖNEMSİYOR

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un sadece tüketiciyi korumadığını aynı zamanda üretimde kalite ve standardı önemsediğini dile getiren Yazıcı, Meclis'te görüşülen Torba Kanun tasarısında 10 kadar maddenin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın görev, yetki ve sorumluluğuyla ilgili olduğunu, bunların bir kısmının da doğrudan Ticaret Kanunu'yla alakalı bulunduğunu kaydetti.

Üyelerin odalara borçlarını yapılandırdıklarını anlatan Yazıcı, bankaların faiz dışı gelir kalemlerine ilişkin "Herkes yaptığı hizmetin karşılığını alacak ancak hizmetle ücret arasında ölçülülük olmalı. Bu çerçevede denetlenebilir bir formülasyon üzerinde çalışmamızı sürdürüyoruz" dedi.

Perakende sektörüne yönelik çalışmanın tamamlanmak üzere olduğunun bilgisini veren Yazıcı, "Perakende ticaretten kastımız, bir organize perakende var, bir de geleneksel perakende. Hepsini kuşatan bir çerçeve kanun. Sorunları minimize edici, yol gösterici, üreticinin de hukukunu gözetici, haksız ticari uygulamalara fırsat vermeyen bir ticari kanun" diye konuştu. 

KUDÜS KÜRESEL BİR KONU

Konuşmasında İsrail'in Gazze'ye saldırılarını da değinen Yazıcı, Kudüs'ün bölgesel değil küresel bir konu olduğunu belirterek, "Üç semavi dinin mensupları için Kudüs kutsaldır.  O halde bu kutsal ve küresel özelliğine herkesin bu ölçekte hassasiyet göstermesi gerekiyor. Kudüs'le ilgili de bizim sesimizin yükselişi bu bakışımızdan kaynaklanıyor" dedi. 

Yazıcı, bütün bunların ekonomik ve sosyal refah açısından dünyada güven ve istikrar sağlayan unsurlar olduğunu söyleyerek, "Hukuk ve adalet üstün güç ise hiç kimse onun üstünde olmayacak, altında da kalmayacak. Bu ulusal düzeyde geçerli bir güvenlik enstrümanı olduğu kadar uluslararası toplumların da dirlik ve düzenliği açısından o denli geçerlidir" ifadelerini kullandı. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)