E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSanayi hız kesti hizmet hareketli---

Sanayi hız kesti hizmet hareketli

Sanayi hız kesti hizmet hareketli
01 Kasım 2014 - 06:16 borsagundem.com

MÜSİAD'ın açıkladığı Satınalma Müdürleri Bileşik Endeksi (SAMEKS) ekim ayında 2.92 puan artarak 55.31 puana yükseldi

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (MÜSİAD) açıkladığı Satınalma Müdürleri Bileşik Endeksi (SAMEKS) ekim ayında 2.92 puan artarak 55.31 puana yükseldi.

Endekse göre; sanayi endeksi 0.54 puan artarak 57.08’e yükselirken, 3.90 puan yükselen hizmet sektörü ise 54.58 puana çıktı. Eylül ayı SAMEKS verilerinde sanayi sektörü 1.50 puan yükselmiş, hizmet sektörü ise 3.06 puan azalmıştı.

Kadife Şahin'in Milliyet'teki haberine göre ekim ayı SAMEKS verilerini Şanlıurfa’da açıklayan MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, endeksin 8 aydır 50 baz puanın üzerinde seyrettiğini ifade ederek, bunun ekonomik canlılığa işaret ettiğini söyledi.
Bileşik endeksteki artışın en önemli sebebin hizmet sektöründeki 3.90 puanlık artış olduğuna dikkat çeken Olpak, “Hizmet endeksinde tedarikçilerin teslim teslim süresi alt endeksinde görülen 12.78 ve istihdam alt endeksinde görülen 7.76 puanlık artışlar bu yükselişte önemli rol oynadı. Ayrıca satınalma ve stoklar alt endeksleri de artış gösterdi” dedi.
Sanayi endeksindeki 0.54 puanlık artışa karşın yeni sipariş ve satılalım alt endekslerinde düşüş olduğunu aktaran Olpak, istihdam, tedarikçilerin teslim süreleri, stoklar alt endekslerinde artış görüldüğünü kaydetti. Ayrıca Olpak, kasım ayı itibariyle SAMEKS verilerini bölgesel olarak da açıklayacaklarını dile getirdi.

KADER OLMASIN

ABD’nin faiz artışına gideceği beklentisinin dünya genelinde olduğu gibi Türk ekonomisini de etkilediğini belirten Nail Olpak, bunun iş dünyasının yatırım kararlarını ertelemesine neden olduğunu ifade etti.
İş kazalarına dikkat çekmek amacıyla genel idare kurulu toplantısında ‘iş hukuku, iş güvenliği ve sağlığı’ konusunu ele alacaklarının altını çizen MÜSİAD Başkanı Olpak, “İş dünyası olarak iş kazalarının bir kader olmaması için elimizden geleni yapmamız gerekiyor ama toplum yapımızda sorumluluğu hep başkalarının üstüne atan bir özellik var. Bunu kırmak istiyoruz. Toplantımıza bakanlık yetkilileri de gelecek. Umarım acil olarak çözüm bulunur” ifadelerini kullandı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)