E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemRus gider Arap gelir, yeter ki...---

Rus gider Arap gelir, yeter ki...

Rus gider Arap gelir, yeter ki...
28 Kasım 2015 - 06:55 borsagundem.com

TÜRSAB Başkanı Ulusoy:Rusya ile ilişkiler düzelmezse turist sayısı 2.5 milyon azalır. Ortadoğu ile telafi ederiz. Önemli olan krize diplomasiyle çözüm

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, turizm sektörünün 2015 yılını yüzde 2 ekside kapatacağını, Rusya ile ilişkilerin düzeltilememesi halinde 2016 yılında ise turist sayısının yüzde 5-6 azalacağını ve yılı 2.5 milyon eksi rakamla kapatacağını söyledi. Fehim Genç'in Milliyet'teki haberine göre Ulusoy, “Bu kaybı azaltmak için Rusya’dan turist getiren uçaklara verilen yakıt teşvikinin 7 bin dolara çıkarılmasını önerdik. Kaybımızı Ortadoğu ülkeleri ve İran’dan telafi edeceğimizi ümit ediyorum. Ayrıca Uzakdoğu’ya Çin ve Hindistan’a yöneleceğiz” dedi.

Uçak düşürülmesi olayının henüz aydınlanmadığını belirten Ulusoy, şunları söyledi:
“Askeri kanatların olayı teknik açıdan ortaya koyması lazım. Sonra da diplomasi kuralları çerçevesinde bu işin çözümlenmesi gerekir. Bu uçak IŞİD tarafından kaçırılmış da olabilirdi. Bu durumda bu uçak bir şehrimize intihar saldırısı düzenlese Türk Silahlı Kuvvetleri suçlanmaz mıydı? Rusya’nın hava sahasına bir uçak girseydi ne olurdu? Burada sükunet tavsiye ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Sayın Putin’in diplomasiyle bu işi çözmesi lazım. Fevkalade üzücü bir Hadise ama bunun bir diplomasi çerçevesinde çözülmesi lazım. Tarafların birbirini ikna etmesi lazım.”

‘Bıçak gibi kesildi’

Türkiye’nin, bulunduğu coğrafyada ateş çemberi içinde olduğunu kaydeden Ulusoy, şunları söyledi:
“Akdeniz çanağında rahat yok. Bir rahat burasıydı, bizi de rahat bırakmadılar. Türk turizmi etrafındaki olumsuzluklara rağmen mucizeler yaratıyordu. Turist sayısı 40 milyonu aşmıştı. Çok iyi gidiyorduk. 
Ancak Ankara ve Paris’teki terör eylemleri, Mısır’daki Rus uçağının düşürülmesi, ardından bu uçak krizi çok kötü oldu. Paris saldırısından sonra Fransız turist gelişi bıçak gibi kesildi, İtalyan turist sayısı azaldı. Üçüncü yaş grubuna dönük kış programlarımız vardı, bu kanal kapandı. Allahtan kışa geldi. 4 ay yara saracağız. Birbirimize merhem olacağız.”

Uçaklara yakıt desteği

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ı ziyaretlerinde Rusya’dan turist getiren charter uçaklarına verilen 6 bin dolarlık yakıt teşvikinin 7 bin dolara çıkartılması ve 2016 sonuna kadar uzatılması talebini ilettiklerini belirten Ulusoy, “Makul gördüler, umarım uygulamaya koyarlar. Bu teşviği kaldırmak bize yakışmaz. Rus dostlarımızı bekliyoruz. Burası rahatça tatil yapacakları bir yer, buyursun gelsinler. Almanya’da taleplerde bir eksi noksanlık görmüyoruz. Biz Rusları tercih ediyoruz. Çünkü harcıyor, geziyor, eğleniyorlar. Rusların da rahat gelebileceği ülke burası” dedi.

‘Soçi öne çıkabilir’

Krizin aşılamaması durumundan Rusya’nın vatandaşlarını yurtiçinde tatile teşvik etmesinin gündeme gelebileceğini kaydeden Ulusoy, “Rusya’da da çok güzel tatil yerleri var. Soçi mükemmel bir yer. Rusya, ‘İç pazara teşvik veriyorum’ derse, kendi vatandaşına buralarda indirim yaparsa, Ruslar tabii ki oraya gideceklerdir. Bu durumda Kırım ve Soçi iş görecek” dedi. 

Rusya ile tarihi, ticari ve kültürel beraberliğin yanısıra sosyal açıdan da ortak değerlerin olduğunu vurgulayan Ulusoy, “Karşılıklı olarak kız alıp vermişiz, aileler kurulmuş, şu anda bu şekilde en aşağı 300 bin aile var. Bu kişiler evlenmiş, çoluk çocuğa karışmış, yeni bir nesil oluşmuş. Az bir nüfus değil” diye konuştu.
 
Rusya vize anlaşmasını askıya aldı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye ile Rusya arasındaki vizesiz seyahat uygulamasının 1 Ocak’tan itibaren tek taraflı olarak askıya alındığını açıkladı. 
Moskova’da Suriye Dışişleri Bakanı Velid El-Muallim ile biraraya geldikten sonra ortak basın toplantısında konuşan Lavrov, “Türkiye ile Rusya arasındaki vize serbestisi anlaşmasını 1 Ocak 2016’dan itibaren askıya alacağız” dedi. Rusya’nın, uygulamanın Rusya’nın ve vatandaşlarının güvenliği ile ilgili olduğunu iddia etti. 
 
‘Seyahat özgürlüğüne karşı alınan bir karar’

Başakran Ulusoy, Rusya’nın Türkiye’ye tekrar vize koyması kararını şöyle değerlendirdi:
“Vize uygulamalarının katılaştırılmasıyla herkes kendi ülkesinde seyahat etmeye başlarsa o zaman teröristlerin seyahat etme özgürlüğünü ortadan kaldırma hareketi tasvip edilmiş olur. Dolayısıyla, ‘Sen buralara gelme, ben Batıda müslüman olan herkesi terörist görüyorlar. İslamofobiye dur demek lazım. İslam ülkelerinin de medeniyeti kucaklamaları lazım.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yanliş28 Kasım 2015 16:47

    Arap turist altin olsa gelmesin kardesim, arap yarardan cok zarar yazar, goruntusu bile rahatsiz etmeye yeter, ...eksik olsunlar, bide muslumanlarmis, herturlu terorist eylemler onlarda, gunahkarin krallari

  • Turizmci28 Kasım 2015 13:04

    Başkan sen de söylediğine inanmıyorsun ya...Arap turisti getirecektin maden niye şimdiye kadar getirmedin..Arap ile Rusun arasındaki farkı sen de biliyorsun..Ama söz ola beri gele diye konuşuyorsun..

  • ali28 Kasım 2015 12:39

    1 milyon rus geleceğine fazladan 10 bin arap gelsin esnafın derdini çözer.

  • dlbyz28 Kasım 2015 10:54

    100 otobüs rus geleceğine bir arap prensi gelsin

  • RONIN28 Kasım 2015 10:34

    ZATEN BEKLENEN BUYDU RUSUN YERİNE ARAP TURİST ÇÜNKİ....HERALDE TAHMİN EDİLEBİLİR...