E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemPutin'den ziyaret öncesi Türkiye'ye övgü---

Putin'den ziyaret öncesi Türkiye'ye övgü

Putin'den ziyaret öncesi Türkiye'ye övgü
29 Kasım 2014 - 05:17 borsagundem.com

Rusya lideri Putin “Türk ortaklarımız çıkarlarını birilerinin siyasi hırsları uğruna heba etmeyi reddetti" dedi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Türk üreticilerinin Rusya’ya et, süt, balık ürünleri, sebze ve meyve ihracatının artırılmasına yönelik niyetlerine olumlu yaklaşıyoruz” dedi.

Putin, Türkiye - Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısına katılmak üzere 1 Aralık’ta yapacağı Türkiye ziyareti öncesi Anadolu Ajansı’nın sorularını yanıtladı.
Türkiye’den gıda alımının artırılacağı sinyalini veren Putin, sanayi ve uzay araştırmaları alanlarında da yeni işbirliği imkânları olduğuna işaret etti.

Türkiye ziyaretinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile enerji alanındaki ortak stratejik projelerin hayata geçirilmesi dahil Rus - Türk işbirliğinin tüm boyutlarını ele alacaklarını dile getiren Putin, “2013’te ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmi 32.7 milyar dolara ulaştı. Rusya’nın Türkiye’ye doğrudan yatırımlarının toplamı 1.7 milyar doları aştı. Türkiye’nin Rusya’daki yatırımları ise 1 milyar dolara yaklaştı. Bu olumlu gidişatı pekiştirmek ortak çıkarlarımıza uygun” dedi.

‘Hırsa heba etmediniz’

Vladimir Putin, “Rusya için ikili ticari ilişkilerin geliştirilmesi konusunda ne tür imkânlar mevcut?” şeklindeki soruya şu yanıtı verdi:
“Türkiye’nin, Rusya ile ekonomik işbirliği konusu dahil olmak üzere, bağımsız biçimde kararlar almasını takdir ediyoruz. Türk ortaklarımız çıkarlarını birilerinin siyasi hırsları uğruna heba etmeyi reddetti. Bunun gerçek anlamda iyi düşünülmüş ve ileriye dönük bir politika olduğunu düşünüyorum. Rusya’daki büyük pazarda oluşan boşlukların Türk tarımcıları tarafından doldurulmasından bahsedilebilir.”  
Gündemlerinde yüksek teknoloji ürünleri sayesinde ticari hacmin yapısını geliştirmek, sanayi ortaklıkları kurmak olduğunu belirten Putin vizelerin kalkmasıyla hareketlenen turizme de dikkat çekti.

Gaza indirimi inceliyor

Türkiye’nin Almanya’nın ardından Rus doğalgazının ikinci büyük müşterisi olduğunu hatırlatan Putin, “Ek sevkiyat için fiyat belirlenmesinden bahsetmek gerekirse, bu konu  ilgili şirketler arasında, Türk doğalgaz pazarının gerçekleri göz önünde bulundurularak titiz bir incelemeyi gerektirir” dedi.

‘Sırtınızdaki yükün farkındayız’

Vladimir Putin, “Suriye’de şimdiki durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?” şeklindeki soruya ise şu cevabı verdi:
“Komşularını yakıp yıkan, süregelen şiddetli çatışma nedeniyle Türkiye’nin sırtındaki yükün tamamiyle bilincindeyiz. Suriye dahil, kargaşalarla sarsılmış Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde terörist ve aşırıcı unsurlarla mücadeleyi uluslararası toplumun öncelikli hedeflerinden biri olarak değerlendiriyoruz. Şuna eminiz ki, bu tehdidin bastırılması çabaları, BM Güvenlik Konseyi’nin kararlarına, başta devletlerin egemenliğini koruma ve içişlerine karışmama ilkeleri olmak üzere uluslararası hukuk normlarına dayanmalıdır. Daha önemlisi, bu süreç şeffaf bir biçimde ve gizli Gündem olmaksızın devam etmelidir. Rusya Federasyonu olarak, aşırıcılarla mücadele eden Suriye, Irak ve bölgenin diğer hükümetlerine ileride de yardım sağlamaya devam edeceğiz.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)