E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemPiyasalarda Yunanistan ve Çin korkusu---

Piyasalarda Yunanistan ve Çin korkusu

Piyasalarda Yunanistan ve Çin korkusu
09 Aralık 2014 - 21:46 borsagundem.com

Uluslararası piyasalarda, Çin'in büyümesine ve Yunanistan'daki siyasi kriz çıkabileceğine yönelik endişeler ile yön buluyor

Standard & Poor's 500 Endeksi, Çin'in büyümesine ve Yunanistan'daki siyasi kriz çıkabileceğine yönelik endişeler ile daha önce syaşanan satış dalgasının ardınadn, kayıplarını azaltırken, küçük ölçekli ve enerji hisseleri toparlandı.

S&P 500 Endeksi yüzde 1.3 gerilemesinin arından, yüzde 0.3 gerileyerek New York saati ile 13:19'da 2,053.82 puan oldu. Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 0.2 yükselirken, Russell 200 Endeksi yüzde 1 kazanç sağladı. Tüm dünyada hisse senetleri, Çin'in düşük kredi notuna sahip tahvillerin artık kısa vadeli krediler için teminat olarak gösterilemeyeceğini duyurmasının ardından geriledi. Çin hisseleri 2009'dan bu yana en sert düşüşü kaydetti. MSCI Dünya Endeksi yüzde 0.6 geriledi. Stoxx Europe 600 Endeksi, Yunanistan'da siyasi kriz söylentileri ile yüzde 2.3 geriledi.

Yunanistan ASE Endeksi, hükümetin cumhurbaşkanı seçiminin önümüzdeki hafta yapılacağını açıklamalarının ardından, yüzde 13 geriledi. Cumhurbaşkanı'nın üç tur sonunda seçilememesi halinde hükümetin düşme ihtimali, parlamento seçimlerinin Ocak'ta yapılması anlamına geleceği için, Avrupa'nın en büyük borcuna sahip ülkesinde satışlara neden oldu.

Çin, düşük kredi notuna sahip tahvillerin artık kısa vadeli krediler için teminat olarak gösterilemeyeceğini duyurdu ve bunun sonucu, riskli tahvillere sert bir satış geldi ve bu satışlar devlet tahvillerine de sıçradı, hisse senetlerinde güçlü düşüşler görüldü. Enerji üreticileri, Suudi Arabistan'ın ardından Irak'ın da Asya'ya sattığı petrolün fiyatını düşürmesinin, OPEC'in pazar payını koruma çabalarını sürdüreceğini işaret etmesi ile birlikte petroldeki güçlü düşüşün devam etmesinin ardından, küresel olarak bu yılın en fazla kaybeden sektörü oldu ve hisse senedi endekslerini aşağıya çekti. Kuwait Petroleum Corp., petrolün, altı aylık bir süre için, OPEC üretim kotasını değiştirene ya da talep artana kadar, varil başına 65 dolar civarında kalacağını kaydetti. Almanya'da dış ticaret fazlası beklenenden daha yüksek çıktı. ABD'de bugün toptan eşya stokları verisini açıklayacak.

Cenevre'de Clairinvest kurucularından ve fon yöneticilerinden Ion-Marc Valahu, "Hisse senedi piyasaları bu sabah Çin'deki güçlü satışalrdan ve petrol piyasasının taban oluşturamamasından yön buldu," dedi ve "'Petrol fiyatları daha da düşerse, ekonomide daha da yavaşlama riski var' algısı güçleniyor" şeklinde görüş bildirdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)