E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemPiyasacı solcu---

Piyasacı solcu

Piyasacı solcu
27 Ocak 2015 - 06:10 borsagundem.com

Komşu Yunanistan radikal sol hükümetle yoluna devam ederken, Türkiye ile arasındaki ekonomik ilişkilerde etkilenme beklenmiyor

Yunanistan erken genel seçimlerini Radikal sol Syriza partisinin öngörülenin üzerinde oy oranı ile kazanmasının ardından gözler Türkiye ile Yunanistan arasındaki ekonomik ilişkilere çevrildi. Hanife Baş'ın Milliyet'teki haberine göre Radikal Sol Koalisyon (Syriza) lideri Aleksis Çipras’ın vaatlerini gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceği merakla beklenirken, ülkeyle iş yapan Türk işadamları iki ülkenin ticari ilişkileri açısından endişe edecek bir durum bulunmadığını söyledi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye Yunanistan İş Konseyi Başkanı Tevfik Bilgen, iki ülke arasındaki yıllık ticaret hacminin 5 milyar dolar olduğunu belirterek, yeni solcu yönetim döneminde bu ilişkileri etkileyecek olumsuz bir gelişme beklemediklerini vurguladı.
Yunanistan’dan 3.5 milyar dolarlık ithalat yaptığımızı, ülkeye ise 1.5 milyar dolarlık ihracatımızın bulunduğunu aktaran Bilgen, “Komşumuzdan daha çok petrol ürünleri alıyoruz. Satışımız ise sanayi ürünleri üzerine. Yeni dönemde bu ticaretin etkilenmesi sözkonusu değil. Yunanistan’ın en çok ürün alım satımı yaptığı ilk üç ülke arasındayız. Ülkeye her yönüyle avantaj sağlıyoruz” dedi.

‘Ülke için avantajız’

Bilgen, Türk firmaların ülkede yaptıkları ticarette ödeme alma konusunda sorun yaşamadığını da dile getirerek, “Türk firmalar ön ödemeli ve banka garantisiyle alma yöntemlerini kullanıyor. Münferit olaylar haricinde ödeme almada da bir sorun yaşanmıyor. Devletin borcu var ama günlük hayat devam ediyor. memur ve emekli maaşlarını ödemek için yeni hükümetin bırakın komşularla ticareti bozmayı, ticaretini artırması gerekiyor.
 Yeni dönem ne getirirse getirsin iki ülke arasındaki ilişkiler etkilenmeyecek. Yunanistan ürettiği pamuğun hepsini bize satıyor. Binlerce çiftçi bundan yararlanıyor. Hangi hükümet böyle bir şeyi kesebilir” diye konuştu.

İşsizlik oranı ve kamu borcu çok yüksek

-  Yunanistan ekonomisinin toplam büyüklüğü 242 milyar dolar.
-  Ülkede enflasyon yüzde -2.6 oranında.
-  İşsizlik oranı yüzde 25.8 gibi yüksek bir düzeyde.
-  Euro Bölgesi’nde olduğu için ülkedeki politika faizi yüzde 0.05.
-  Sanayi üretimi Kasım 2014’te artıya geçerek yüzde 2.3 oranında arttı.     
-  Ülkenin aylık ihracatı Kasım 2014 itibariyle 2.3 milyar euro, ithalatı ise 3.7 milyar euro.
-  Kamu borcunun milli gelire oranı yüzde 174.9 düzeyinde.

 ‘Her vaadin olamayacağını Yunan halkı da iyi biliyor’

Çipras’ın vaatlerine de değinen Tevfik  Bilgen, şu görüşleri dile getirdi: “Dünyada bütün siyaseçtilerin bu tarz vaatleri var. Siyasi parti liderlerinin seçim vaatlerinin genelde yüzde 30-40’ı da hiçbir şekilde gerçekleştirilemeyecek şeylerdir. Çipras’ın vaatlerinin bir kısmını yapamayacağını halk da biliyor. Hem iktidar olacaksın hem AB’nin gerektirdiği ödemeleri yapmayacaksın. Maaşları vermesi ve borçlarını ödemesi gerekiyor. Bu pek mümkün görünmüyor. Ayrıca şunu da bilmek gerekiyor. Ülkede radikal sol iktidar oldu deniyor ama Yunanistan’da ciddi sol kültürü var. İnsanlar kızdığı için sola oy vermedi, böyle gelenekleri bulunuyor.”

Yılda 1 milyon Türk gidiyor

İki ülkedeki yatırımlar hakkında da bilgi veren Tevfik Bilgen, Türkiye’de 300-400 arasında irili ufaklı Yunanlı firmanın 6 milyar dolarlık yatırımı bulunduğunu, Türklerin Yunanistan’daki yatırım tutarının ise 500 milyon euro düzeyinde olduğunu aktardı. Bilgen, ülkemizden Yunanistan’a her yıl 800 bin-1 milyon arasında Türk turist gittiğine de değinerek, “Günübirlik giden var, vize alarak giden var. Türkiye’ye yakın adaların ayakta kalmasını Türk turistler sağlıyor. İkili ilişkiler devam ediyor. Eskiden İstanbul’a gelen çok Yunanlı turist vardı ancak ekonomik kriz bu sayıyı düşürdü” dedi.

‘Darboğazdan çıkması için bir şans tanınmalı’

Amerika Columbia Üniversitesi profesörü nobelli Ekonomist Joseph Stiglitz, Yunanistan seçimlerinden çıkan sonuçtan sonra euro para birliğinin dağılmaması gerektiğini savundu. CNBC’ye konuşan Stiglitz, Yunanistan’ın Euro Bölgesi’ndeki tek sorunlu ülke olmadığını anımsatarak, “Euro’nun yaratılışında hatalar yapıldı ama para birliği dağılmamalı” dedi.
Ünlü ekonomist Paul Krugman da, Avrupa’nın Aleksis Çipras’a Yunanistan’ı içine düştüğü ekonomik darboğazdan çıkarmak için şans tanıması gerektiğini vurguladı. Krugman, “Yunanistan’a uygulanan Troyka planının başarılı olma şansı yok. Avrupa Çipras‘a vermeyi planladığı dersleri de kendine saklamalı” diye konuştu. 

‘Kuralına göre oynamalı’

Euro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem, borçların yeniden müzakere edilmesini hedefleyen Syriza’nın seçimi kazanmasına ilişkin, yeni hükümetin oyunu Euro Bölgesi’nin kurallarına göre oynaması gerektiğini söyledi.
Hollanda Maliye Bakanı ve Euro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem, Yunan ekonomisinin Euro Bölgesi içinde güçlenmesinin ortak hedefleri olduğunu fakat yeni hükümetin oyunu Euro Bölgesi’nin kurallarına göre oynaması gerektiğini kaydetti.
Ekonomik ve parasal işlerden sorumlu AB Komisyonu Üyesi Pierre Moscovici ise maliye bakanları toplantısından, yeni Yunan hükümetiyle birlikte çalışmaya hazır olunduğunun sinyalinin verilmesinden başka herhangi bir karar beklenmemesi gerektiğini kaydetti. Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble da, Syriza’nın seçim vaadi olan borç indirimiyle ilgili, “Şimdi bunu konuşmanın hiçbir anlamının olmadığını düşünüyorum” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)