E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemPiyango ihalesinde pazarlık sürecek---

Piyango ihalesinde pazarlık sürecek

Piyango ihalesinde pazarlık sürecek
19 Eylül 2014 - 07:15 borsagundem.com

1.6 milyar dolarlık peşinatın ödenmesi için Net Şans-Hitay Grubu'na süre verilecek

Milli Piyango özelleştirmesinde ilk aşamada lisans sözleşmesinin paraflanması, ikinci aşamada Danıştay süreci ve son olarak ihalede en yüksek fiyatı veren Net Şans-Hitay grubuna peşinat için bir süre verilmesi öngörülüyor.

Dünya'nın haberine göre, Milli Piyango’ya 2 milyar 755 milyon dolar ile rekor fiyat veren Net Şans-Hitay ortak girişim grubu, bu dev yapıyı devralmak için ‘peşinat’ çalışmalarını son hızla sürdürüyor. Sürecin nasıl işleyeceğine ilişkin edilen bilgilere göre ilk aşamada lisans sözleşmesi paraflanacak. Ardından başlayacak Danıştay sürecinin 2 ay içinde bitmesi bekleniyor. Daha sonra ise 1.6 milyar dolar seviyesindeki peşinatın ödenmesi için Net Şans-Hitay grubuna bir süre verilecek. Daha önceki ihaleler dikkate alınırsa 3 ila 4 aylık bir sürenin söz konusu olabileceği, tarihin de mart ayı olarak ortaya çıkabileceği belirtiliyor. 

Net Şans-Hitay'ın hisse oranı en az yüzde 51’de kalmak üzere bu süreçte yeni ortaklar bulma hakkı bulunuyor. Yerli ve yabancı grupların ortaklık için Net ve Hitay’ın kapısını çaldığı konuşuluyor. “Sinerji” yaratabilecek bir yerli bir de yabancı ortak ile görüşmelerin ilerlediği belirtilirken, ihalede teknolojik ortak olarak yer alan Scientific Games de bu süreçte aktif... En uygun koşullarda peşinatın finansmanı için başlatılan ve uluslararası bankalarla yapılan görüşmelerde Scientific’in etkili bir desteğinden bahsediliyor. Net Şans-Hitay, yerli bankalar ile de bazıları ileri seviyeye ulaşan görüşmeler yapıyor. Bu arada Net Grubu peşinatın finansmanı için bir yandan da tahvil ihracı çalışmalarına başlamış. SPK başvurusu ardından yılbaşına kadar finansman için tahvil ihracı yapılacağı belirtiliyor.



Bu tablo ‘ucuz kaldı’ diyor

Piyango özelleştirmelerinin analiz edildiği bu tablo, Türkiye’deki ihalenin çok da yüksek bir rakamla sonuçlanmadığını gösteriyor. Örneğin İrlanda’daki özelleştirmeye göre MP, potansiyeli ve devrinden 1 yıl sonunda ulaşağı öngörülen hasılat ile ‘ucuz’ kalıyor. MP hasılatının, özel yönetime devrinden sonra hızla artması öngörülüyor. İrlanda’da nüfus ve gelir artışının Türkiye’ye nazaran çok düşük olduğu da göz önünde tutulmalı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)