E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemPetrol baharı---

Petrol baharı

Petrol baharı
22 Kasım 2014 - 04:32 borsagundem.com

Petrol gelirlerinin paylaşımı konusunda yıllardır ihtilaf yaşayan Bağdat ve Erbil, son dönemdeki sürpriz yakınlaşmasıyla dikkat çekiyor

Irak’ta petrol düğümü son yıllarda çözülmeye hiç bu kadar yakın olmamıştı. Merve Erdil'in Hürriyet'teki haberine göre Irak Petrol Bakanı Adil Abdül Mehdi ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Doğal Kaynaklar Bakanı Ashti Hawrami, İstanbul’da düzenlenen Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi’nde aynı oturumda buluşarak, iyimser mesajlar verdi.

Oturumun ardından sorularımızı yanıtlayan Irak Petrol Bakanı Abdül Mehdi, “Bu olumlu havanın sürmesi için elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız. Zorluklar var, engeller var. Ancak sorunları çözmeye yönelik irade çok olumlu” şeklinde konuştu.  

İMKÂNSIZ DEĞİL 

“Sizce bu bahar havası devam edecek mi?” sorusuna karşılık Abdül Mehdi, “Umuyoruz ki devam edecek. Devam etmesi, tüm tarafların çıkarına, Türkiye, Irak, IKBY” yanıtını vererek, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun önceki gün gerçekleştirdiği Bağdat ziyaretinin önemine vurgu yaptı. Yakında Irak Başbakanı Haydar El Abadi’nin de Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştireceğine dikkat çeken Abdül Mehdi, şöyle devam etti: “Bu çok olumlu bir ortam. Taraflar bir araya geliyor. Sorunları masaya yatırıyor ve çözmeye çalışıyorlar. Tabii ki zorluklar var. Engeller var. Ancak tüm bunları çözmeye yönelik ortaya konulan irade çok olumlu. Bunu başarabileceğimize inanıyorum. Kalıcı çözüm konusunda imkânsız hiçbir şey yok.” 
Yaşanan ihtilafın, bazı şeylerin paylaşılması noktasında kişiler arası bir anlaşmazlık olduğunu dile getiren Abdül Mehdi, “Bu aslında teknik bir sorun değil. Daha çok yönetimle ilgili, idari, hukuki bir sorun.  Biz düşman değiliz, biz dostuz ve birlikte yaşayan insanlarız. Ve bu sorunların üstesinden gelebiliriz. Çıkarlarımızı paylaşır ve birlikte 
çalışırsak, fakirliği paylaşmayız, düşman gibi paylaşmayız. Kardeş gibi çalışırız. Dolayısıyla ben sorunların çözülebilir olduğuna inanıyorum. Tüm kesimler iyi niyet sergiliyor. Anlaşma olursa kimse kaybetmeyecek, tüm taraflar için kazan-kazan olacak” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE’NİN 19 YILLIK PETROLÜ KALDI

Türkiye’de bin 309 kuyudan ham petrol, 235 kuyudan ise doğalgaz üretimi yapılıyor. 
Yılın 8 ayında ortalama günlük 46 bin 536 varil ham petrol, 1.41 milyon metreküp doğalgaz üretimi gerçekleştirildi.
Yeni keşifler yapılmadığı takdirde, Türkiye’de 19.3 yıllık ham petrol rezervi, 12.2 yıllık doğalgaz rezervi kaldı.
Bu yılın 8 aylık dönemde 1.6 milyon ton ham petrol, 343 milyon metreküp doğalgaz üretimi yapıldı.

KIBRIS’TA GERİ ADIM ATMAYIZ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, “Kıbrıs’ın etrafındaki doğal kaynakların her zerresinde KKTC’de yaşayan bireylerin hakları var. Bu haklarımızdan bir adım geriye gitmemiz düşünülemez” dedi. Dinçyürek, zirvede yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Biz kendi haklarımızı sonuna kadar savunup, masadaki barış, uzlaşı ya da anlaşma, adına ne derseniz deyin, yürütülen müzakerelerde yapıcıyız. Anlaşmanın oluşması yönünde elimizi olumlu bir şekilde uzatmış durumdayız. Masadan kalkan taraf biz değiliz. Anlaşma için hazırız ama anlaşmanın içeriğinde haklarımızı teslim etme, hele hele doğal kaynaklar gibi uluslararası camianın da haklılığımızı teslim ettiği bir noktada bizim geri adım atmamız, haklarımızdan vazgeçmemiz söz konusu olamaz.”

ÇEKİMSER İYİMSERLİK

Erbil ve Bağdat arasında kalıcı çözüm sağlanıp, sağlanamayacağı konusunda Irak’ı yakından takip eden isimler ise çekimser bir iyimserlik içinde. Konuya yakın bir kaynak taraflar arasında kalıcı bir anlaşma sağlanmadan önce, bir ‘ara anlaşma’ daha yapılabileceğini söylüyor. Bağdat ve Erbil arasında çözülmesi en zor konulardan birinin petrol gelirlerinin paylaşımı olduğu ifade ediliyor. Irak Anayasası’na göre, Kürtlerin Irak’ın petrol gelirlerinden yüzde 17 pay alması gerekiyor. Ancak son yıllarda bu oranın yüzde 12’lerde kaldığı belirtiliyor. Anlaşma sağlansa bile IKBY’nin gelir paylaşımı konusunda Bağdat’ın kontrolünde olan bir sistem yerine, bir ‘otomatik ödeme’ sistemi tercih edeceği kaydediliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)