E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemPartilerin devlet yardımı zora girdi---

Partilerin devlet yardımı zora girdi

Partilerin devlet yardımı zora girdi
03 Eylül 2015 - 07:23 borsagundem.com

Siyasi partiler Ocak ayında alacakları devlet yardımını alamayabilirler

Bu yıl tekrarlanan seçim nedeniyle ilave seçim yardımından mahrum kalan siyasi partilerin gelecek yıl ocak ayında alacakları devlet yardımı da riske girdi.

Seçim sonrası kasaları boşalması beklenen partilerin Hazine yardımına ancak Nisan ayında kavuşabilecekleri belirtiliyor.
   
Normalde 10 Ocak’ta hesapta 


Seçimler nedeniyle Meclis’in tatil sürecine girmesi, 2016 bütçesiyle birlikte siyasi partilerin devletten önümüzdeki yıl alacağı yardımları da çıkmaza soktu. Siyasi Partiler Yasası’na göre, siyasi partilere her yıl bütçeden Hazine yardımı yapılıyor. Bu yardım da en geç Ocak ayının 10’una kadar peşin olarak yardıma hak kazanan partilerin hesabına yatırılıyor. Bu yardım mahalli seçimlerde iki, genel seçimlerde üç kat olarak uygulanıyor.

Bütçe yok, yardım da yok

Ancak Meclis, tatilde olduğu için 2016 genel bütçe kanununu bu yıl çıkaramayacak. Onun yerine 2016 yılının ilk 3 ayı geçici bütçeyle yönetilecek. Geçici bütçe, 2015 yılı bütçe başlangıç ödeneklerinin 4’te 1’i kadar olacak. Dolayısıyla yaklaşık 130 milyar liralık bir geçici bütçe yapılacak. Siyasi partilere yapılacak devlet yardımının geçici bütçeden 4’te 1 oranında ödenip ödenemeyeceği konusunda belirsizlik var. Çünkü Siyasi Partiler Kanunu ödemenin, ‘o yılki genel bütçe kanununun yürürlüğe girmesini takiben’ yapılabileceğini hükme bağlamış durumda.

10 Nisan 2016’yı bekleyecekler 

Ekonomi bürokratları, Hazine yardımı için genel bütçe kanununu işaret eden yasanın geçici bütçeye atıf yapmadığını, bu nedenle Ocak 2016’da 4’te 1 oranında yardım yapılamayacağını belirttiler. Bu bürokratlar, geçici bütçe süresinin bitip, ancak genel bütçenin çıkarılmasını takiben 10 gün içerisinde ödemenin yapılabileceğini, bunun da 10 Nisan 2016 tarihine denk geldiğini söylediler. Buna göre seçim barajını yine aşacağı tahmin edilen AKP, CHP, MHP ve HDP Hazine yardımını en az 4 ay gecikmeyle alabilecekler.

Buna karşılık, yasa hükmünden geçici bütçe anlamının da çıkarılabileceği, dolayısıyla siyasi karar verilmesi halinde Ocak 2016’da geçici bütçeden, geçen yılki ödemenin 4’te 1’ine karşılık gelen tutarın ödenebileceği de ifade ediliyor. Bu yönde adım atılması halinde ise partiler ilk dilim yardımı 10 Ocak’ta, yeni bütçeye göre hesaplanacak toplam yardımı da 10 Nisan’da alabilecekler. Siyasi partilerin 7 Haziran seçimlerindeki oy dağılımları dikkate alınarak yapılan hesaplamaya göre, Ocak’ta kısmi ödeme yapılması halinde partilere en fazla 44 milyon 265 bin lira yardım dağıtılacak. Bu yardımlardan AKP 18,9 milyon, CHP 11,6 milyon, MHP 7,6 milyon, HDP de 6,1 milyon lira alacak. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)