E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemNakit kâbus---

Nakit kâbus

Nakit kâbus
30 Haziran 2015 - 03:37 borsagundem.com

Bankaların tatil edilip ATM'den para çekmeye 60 euro sınırı getirilmesi Yunanistan'da kaosa yol açtı. Esnaf da artık kredi kartı kabul etmiyor

Yunanistan’da halk ocak ayındaki genel seçimlerde oy kullanırken aklının ucundan bile geçmeyen günler yaşıyor. Ülkede 7 Temmuz’a kadar bankalar tatil edildi. Yunanistan’ın kreditörler ile anlaşamadan masadan kalkması ve 5 Temmuz’da referandum ilan edilmesinin ardından ATM’lerde yaşanan izdiham ve günde 1 milyar Euro’nun üzerinde nakit çıkışı olmasını dikkate alan hükümet, bankaların kapalı kalmasını kararlaştırdı.

Yorgo Kırbaki'nin Hürriyet'teki haberine göre 6 Temmuz’da durum yeniden değerlendirilecek ve bankaların açılıp açılmayacağına karar verilecek. Bu karar doğrultusunda Yunan halkı ATM’lerden günde azami 60 Euro çekebiliyor, yurtdışına para transferi ise yapamıyor. Karar öncesi günlük nakit çekim miktarı 750 Euro civarındaydı. Ülkede bankalar en az 6 gün kapalı kalacağı için ATM’lerde para bitti, ülkede nakit sıkıntısı yaşanmaya başladı. Yunanistan’da banka tatili daha önce yaşanmazken, benzer bir durum sadece 3.5 yıl önce Kıbrıs Rum Kesimi’nde gerçekleşmişti.

HALK MACERAYA ATILIYOR

Yunanistan’da gazeteler, ‘Bankalar 7 Temmuz’dan sonra da kapalı kalacak mı’ korkusu, ‘Ülke zorda’, ‘Halk maceraya atılıyor’ manşetleri ile yayınlandı. Yunan halkı, sermaye çıkışına denetim uygulanacağını duyunca hafta sonu ATM’lere, benzin istasyonlarına ve süpermarketlere hücum etti. Uzun kuyruklar dün de devam etti. İhtiyaç maddelerinde sıkıntı yaşanabileceği endişesine kapılan Yunanlar market ve benzincilere akın etti. Yunan medyasında, gelecek pazar günü yapılacak halk oylamasında ‘hayır’ çıkması durumunda ülkenin Avrupa ile bağları kesileceği ve birçok ürünün piyasadan kaybolacağı haberleri üzerine birçok kişinin marketlerden makarna, pirinç gibi gıda maddeleri stok ettiği, araçları için de yakıt tedariki yaptığı görüldü. Diğer yandan, çalışanların maaşlarını ödemekte ve diğer mali zorunluluklarını yerine getirmekte zorluk çeken birçok küçük ve orta boy işletmenin faaliyetlerini geçici olarak durdurduğu belirtildi.

NAKİT BULUNDURUN

Yunanistan’da yurtdışında verilmiş bankamatik kartları için ATM’den para çekme sınırlaması yok. Ayrıca kredi kartları ile alışverişte de bir sınırlama yok ancak bankalar en az 6 gün kapalı kalacağı için, ülkede benzinciler dahil tüm esnaf turistlerden parayı nakit tahsil etme peşinde. Bu yüzden Yunanistan’da tatil yapan turistler büyük sıkıntı yaşıyor. Her ne kadar onlarda sınır olmasa da uzun kuyruklar ve esnafın kararı zorluk yaratıyor. Bu gelişmeler ışığında Avrupa ülkelerinden Yunanistan’a tatil yapmaya gidecek vatandaşlarına bulundurun” çağrısı yapılıyor.



Emekliler çaresiz kaldı

BANKA kartıyla ATM’lerden çekilen emekli maaşlarına ise kısıtlama getirilmedi. Ancak ATM yerine maaşını şubeden çeken yaşlı emekliler, bankalar kapanınca büyük sıkıntı yaşadı. ATM’den para çekmeyi beceremeyen emekliler çaresiz görüntüler oluşturdu. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Yunan bankalarındaki yatırımların ve maaş ödemelerinin tamamen güvence altında bulunduğunu

YASTIK ALTINA HIRSIZLAR DADANDI

CUMA gecesinden düne kadar ATM’lerden büyük miktarda para çeken vatandaşlara hırsızlar dadandı. İflas endişeleri sebebiyle parasını çekerek yastık altında saklamayı tercih edenleri gözüne kestiren hırsızlar, Girit’te 80 yaşındaki yaşlı kadının 80 bin Euro’sunu çaldı. Geçen hafta yaşanan olayda elektrikçi kılığında kadını oyalayan hırsızlar, kadının para dolu poşetini alarak kayıplara karıştı. Ancak polisin titiz çalışmasıyla yakalandılar. Buna benzer daha başka olayların yaşandığı da gelen bilgiler arasında. Yetkililer, vatandaşları bankalarda saklamaları konusunda uyarıyor. Yine geçen yıl bankadan parasını çekerek revirinde saklayan vatandaşın parası farelerin gazabına uğramıştı.

Türkler vazgeçmedi

YUNANİSTAN’da yaşanan kriz, Türk tatilcileri engellemedi. Ülkede turistlerin aldıkları hizmetin ya da ürünün ödemesini yapmakta zorlandığı iddia edilse de Türkiye turizm sektörü temsilcileri sadece Yunan halkının paralarını almakta zorlandığını belirtti. Yunanistan’da çalıştıkları ortaklarıyla görüştüklerini söyleyen Jolly Tur Yurtdışı Turlar Müdürü Tolga Tekin, “Türkler Yunanistan’da tatillerine devam ediyor. Turlarda iptal yaşanmıyor. Aksine talep geliyor” dedi. Etstur Cruise Turları Müdürü Ahmet Yazıcı, “Herhangi bir talep durması yok. Aksine Yunanistan’a yaptığımız seferlerin tarihlerini uzattık” diye konuştu.

TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ OLDU

YUNANİSTAN’ın başkenti Atina’da toplu taşıma araçları 6 Temmuz’a kadar bedava olacak. Karar, 7 Temmuz’a kadar bankaların kapalı olması ve ATM’lere günlük 60 Euro para çekme limiti koyulması gerekçesiyle alındı. Altyapı, Ulaşım ve Ağlar Bakan Vekili Hristos Spirtzis, Atina’da toplu taşıma araçlarının 6 Temmuz’a kadar ücretsiz olacağını duyurdu. Karar, sabaha karşı yayınlanan kanun hükmünde kararname ile bankaların kapalı olması ve ATM’lerden günlük 60 Euro’luk para çekme limiti bulunması sebebiyle alındı. Toplu taşıma araçlarında bedava hizmet, metro, otobüs, troleybüs, tramvay ve elektirkli tren için geçerli. Bu uygulama Selanik ve ülkenin diğer şehirlerindeki toplu taşıma araçlarının özel sektör tarafından işletilmesi sebebiyle geçerli olmayacak.

BANKALAR PERŞEMBE AÇILABİLİR

HAFTA boyunca kapalı kalacağı açıklanan Yunan bankalarının emekli maaşlarını için perşembe günü kapılarını açması bekleniyor.Yunanistan hükümetinden bir yetkili, ECB desteğini artırırsa 60 Euro olan ATM’lerden nakit para çekme sınırının yükseltilebileceğini belirtti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)