E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKosova fena karıştı: 110 yaralı 27 gözaltı---

Kosova fena karıştı: 110 yaralı 27 gözaltı

Kosova fena karıştı: 110 yaralı 27 gözaltı
27 Ocak 2015 - 18:46 borsagundem.com

Kosova'nın başkenti Priştine'de, Kendin Karar Al Hareketi'nin çağrısı üzerine düzenlenen protestoda polis ile eylemciler birbirine girdi.

Kosovalı Arnavut annelere 'vahşi' diyen Topluluklar ve Geri Dönüş Bakanı Aleksandar Jablanoviç'in halen görevden alınmayışını protesto eden Vetvendosye Hareketi üyeleri, Kosova'nın başkenti Priştine'de bulunan Başbakanlık binası önünde gösteri yapmak isteyince polis müdahalede bulundu. Göstericilerin taş yağmuruna polis de biber gazı ile müdahale etti. Çıkan çatışmada 52’si polis olmak üzere 110 kişi yaralandı. Polis Priştine Belediye Başkanı Şpend Ahmeti’yi ve bazı eylemcileri gözaltına aldı. Ahmeti daha sonra serbest bırakıldı.

Ülkenin kuzeyindeki Mitrovitsa kenti yakınlarında bulunan "Trepça" firmasına ait madenin kamulaştırılmasını ve Sırp kökenli Bakan Yablanoviç'in görevden alınmasını talep eden çok sayıda vatandaş, öğle saatlerinde şehir merkezinde toplandı.

Vetvendosye Hareketi tarafından düzenlenen ve 10 bin kişinin hazır bulunduğu protestolarda, AAK partisi milletvekili Donika Kaday Buyupi konuşmaya başladığı anda, Kosova polisi başbakanlık binası önünde toplanan ve barikatları aşmaya çalışan göstericileri göz yaşartıcı gaz kullanarak dağıtmaya başladı. Polis zırhlı araçlarla protesto edenlere müdahale etti. Kosova Polisi plastik mermi de kullanmaya başladı. Sakin başlayan protestolar çatışmaya dönüştü ve olaylar Priştine geneline yayıldı. 

Gazdan ve plastik mermilerden kaçan göstericiler Zahir Payaziti Meydanı’na doğru kaçmaya başladı. Polisin çok sayıda eylemciyi gözaltına aldığı gösterilerde müdahale devam ediyor. Polis Zahir Payaziti Meydanı’nda göstericileri tazyikli su, gaz ve plastik mermilerle ile uzaklaştırmaya çalışıyor. Göstericilerin polise taş ve soplarla saldırıyor.

Protesto sırasında yaralanan Vetvendosye Hareketi lideri Albin Kurti DHA’ya konuştu. Bugünkü protestolarda yaralanan Vetvendosye Hareketi lideri Albin Kurti, Kosova Polisinin müdahalesini ve plastik mermi kullanmasını  kınayarak, Kosova Hükümetinin, Sırp yanlısı bir hükümet olduğunu ileri sürdü. Kurti, protestoların yalnız Priştine’de kalmayıp Kosova geneline yayılacağını belirtti.

Eylemcilerin arasında bulunan Priştine Belediye Başkanı Shpend Ahmeti'nin de polis tarafından gözaltına alındığı ancak daha sonra serbest bırakıldığı öğrenildi.

Ahmeti, serbest kaldıktan sonra AA muhabirine yaptığı açıklamada, protestoda güvenliği sağlayan üst düzey bir emniyet mensubunun kendisine "seninle işim var" diyerek gözaltına aldığını ileri sürdü.

Ahmeti, "Görünen o ki beni tutuklaması yönünde emir almıştı. Yanıma gelerek, 'Başkanım, seninle işim var' dedi. Kolumu kıvırırken 'Tutuklusun' dedi. Nedenini sorduğumda ise bunu daha sonra açıklayacağını söyledi. Beni karakola götürdüler. Daha sonra Priştine Polis Şefi geldi ve beni işaret ederek 'O tutuklanamaz' dedi" şeklinde konuştu. Ahmeti ayrıca, bugün sıradan bir vatandaş olarak protestoya katıldığını sözlerine ekledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)