E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKöprü-otoyol A.Ş. Meclis'te---

Köprü-otoyol A.Ş. Meclis'te

Köprü-otoyol A.Ş. Meclis'te
28 Haziran 2013 - 08:16 borsagundem.com

Köprü ve otoyol özelleştirmesinde yeni formül bulundu

İptal edilen köprü ve otoyol özelleştirmesinde halka arz için bir anonim şirket kurulmasını da içeren yasal değişiklik Meclis’e gönderildi. Meclis’e gönderilen 103 maddelik torba tasarının içinde yer alan maddeye göre, köprü ve otoyol özelleştirmesi için 30 yıllık işletme hakkını elinde bulunduran yeni bir anonim şirket kurulacak. Yeni şirket aynı zamanda, köprü ve otoyolun yanı sıra üzerinde işletilen tesislerin de işletme hakkına sahip olacak. Şirketin tüm hisseleri, Karayolları Genel Müdürlüğü’nden Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na geçecek. Düzenlemede, yeni anonim şirkette “imtiyazlı hisse” de oluşturulabileceği ifade edildi. 
İHALE İPTAL OLDU
17 Aralık tarihinde açılan ihaleyi 5.7 milyar dolarlık teklifiyle Koç Holding (%40), Ülker (%20) ve Malezyalı UEM (%40) kazanmıştı. Fakat ihale Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Otoyollar, köprüler meselesini tekrar masaya yatıracağız. Daha yüksek beklentimiz var. O beklentiyi karşılamıyor” açıklamasının ardından Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından iptal edilmişti.
12 YILDA 3.8 MİLYAR $ KAZANDIRDI
Köprü ve otoyollardan 1 Ocak 2001-30 Kasım 2012 tarihleri arasında köprü ve otoyollardan geçen 3.3 milyar araçtan 3.8 milyar dolar gelir elde edildi. Bu yılın ocak-mayıs dönemindeyse gelir 316 milyon 911 milyon lira oldu. Köprü ve otoyolların bakımı, onarımı, işletme giderleri olmak üzere tüm giderler düşüldüğünde kasaya kalan para ise yılda yaklaşık 209 milyon dolarlık vergi ve faiz öncesi kâr kalıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)