E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKayısı ve fındıkta don fırsatçılığı---

Kayısı ve fındıkta don fırsatçılığı

Kayısı ve fındıkta don fırsatçılığı
24 Nisan 2014 - 02:52 borsagundem.com

Mart sonunda yaşanan don felaketi tezgaha zam getirdi. Hasat yapılmadan zamların olması fırsatçılık olarak değerlendirildi

29-31 Mart arasında Türkiye’nin birçok yerini etkisi altına alan don felaketi, özellikle fındık ve kayısı gibi ürünlerde daha yeni ürünler hasat edilmeden zamları da beraberinde getirdi. Burak Coşan'ın Hürriyet'teki haberine göre geçen yıldan elde kalan ürünlerini yüksek fiyatlardan satmaya başlayan tüccarlar, fiyat artışının yaşanmasında en önemli etkenlerden biri oldu.

Kayısının raf  fiyatı bazı bölgelerde 42 lirayı geçti. Gıda, Tarım ve Hayancılık Bakanı Mehdi Eker’in önceki gün çiftçilerin borçlarının dondan dolayı 1 yıl ertelenmesi için çalışmalar başlatıldığını açıklaması ürünleri zarar gören çiftçileri sevindirse de, ortaya çıkan zam furyası tüketiciyi üzdü.

Özellikle perakende satış yapan kuruyemişçiler kayısı alımlarını durdurmaya başladıklarını, tüketicilerin bu fiyatlardan ürün almak istemediğini belirtti. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, fiyat artışlarını ‘spekülatif’ hareketler olarak değerlendirdi. Bayraktar, “Doğal afetle karşılaşmamış olsaydık bir fiyat artışı olamayacaktı. Fiyatlar manipüle ediliyor” dedi. 

Daha ürünler hasat edilmeden zam gelmesinin tüketiciyi zor dur durumda bıraktığını ifade eden Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkan İbrahim Yetkin’de, “Ürünler hasat olduğu zaman da ürün yok diye tekrar zam yapılacak. Ürünler birden piyasaya sürülmez ki fiyatlar dengede dursun. Ancak tüccarlar don ve kuraklığı kullanarak fiyatları yükselttiler. Tek amaçları daha fazla kâr etmek” dedi. 

KAYIP YÜZDE 90’I GEÇTİ

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey’de 10-15 gün içinde yeni mahsülün piyasada olacağını söyledi. Ancak her yıl yüzde 10 olan rekolte kaybının bu yıl yüzde 90 seviyesini geçtiğinin altını çizen Özbey, “Ürün olmadığı için fiyatlar daha da artacak. Bu yıl geçen yıldan kalan kayısının bir kısmı ihraç edildi. Tüccar da elinde az ürün kaldığı için daha fazla kâr etmek istiyor. Tüccarlara bu yüzden fırsatçı denmez” diye konuştu.  

180 bin ton 
Türkiye’de geçen yıl üretilen kayısı miktarı

%90 
Kayısı da yaşanması beklenen rekolte kaybı

600 bin ton 
Türkiye’de geçen yıl üretilen fındık miktarı

%70
Fındıkta beklene muhtemel rekolte kaybı

7.30 TL
27 Mart günü kayısının ticaret borsasındaki en yüksek fiyatı

14.00 TL
22 Nisan günü kayısının ticaret borsasındaki en yüksek fiyatı

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)