E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKayıp-kaçak bedeli tüketiciye mal ediliyor---

Kayıp-kaçak bedeli tüketiciye mal ediliyor

Kayıp-kaçak bedeli tüketiciye mal ediliyor
29 Haziran 2015 - 15:43 borsagundem.com

Elektrik tarifelerindeki kayıp kaçak bedeli, mesken tüketicilerini vuruyor

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayınlanan ve Temmuz 2015 döneminden itibaren geçerlilik kazanacak ulusal elektrik tarifelerinde Kayıp Kaçak Bedeli, özellikle mesken tarifesinden elektrik kullanan ev ve sitelerde % 15.62 seviyesinde artarak MegaWattSaat başına 55.18 TL'ye (5.518 KRŞ/kWs) yükseldi. 

EPDK tarafından her 3 ayda bir yayınlanan ulusal tarifelerde, tüketicilerin haklı eleştirilerine maruz kalan Kayıp Kaçak Bedeli, mesken tarifesinden elektrik kullanan son tüketiciyi daha çok üzecek gibi. Dağıtım Şirketlerinin özelleştirilmesi süreci ile bölgesel maliyetlendirmeden ulusal tarife bazlı maliyetlendirme sistemine geçilen Kayıp Kaçak Bedeli ile önlenemeyen Kaçak Bedeli, faturasını ödeyen tüketiciye yansıtılıyor. 

2014 Yılı Ekim Ayı'nda açıklanan tarifeler ile zamlanan Ulusal Elektrik Tarifelerine göre Mesken Tarifesinde 1 MWs elektrik enerjisi için ödenen ücret 284.86 TL'den 310.48 TL (31.048 KRŞ/kWh) seviyesine yükselmişti. Ekim 2014 döneminden önce mesken tarifesinde 33.25 TL/MWs olan Kayıp Kaçak Bedeli, 46.47 TL/MWs'e yükselmişti. 

Temmuz 2015 dönemi için açıklanan mesken tarifesinde ise fatura altındaki toplam bedel 310.49 TL/MWs seviyesinde sabit tutulmasına karşın Kayıp Kaçak Bedeli 55.18 TL/MWs seviyesine yükselerek tüm zamanları Kayıp Kaçak Bedeli rekoruna imza atmıştır. 

Enerji piyasasındaki özelleştirmeler, devlet portföyündeki işletmelerin daha iyi yönetilmesinin yanı sıra, son tüketicinin liberalleşebilmesi ve kayıp kaçak oranlarının minimize edilmesi gibi amaçlar içeriyordu. 

Dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesi ile denetimlerin sıkılaştırılacağı ve kaçak kullanımın önüne geçileceği umutları, Kayıp Kaçak Bedeli'nin yurt genelinde faturasını ödeyenlere paylaştırılması sonucunda rafa kalkan bir düşünceye dönüştü.  

Kayıp Kaçak Bedeli'nin tarifelere konularak, yurt genelinden tarife bazında aynı oranda tahsil edilmesiyle birlikte Kayıp Kaçak oranı düşük olan bölgeler ağır bir külfet altına da girdi. 
Daha önce Tedarikçi firmaların maliyet hesaplarında %1-3 seviyesinde kayıp öngörülen Orta Gerilim Sanayi işletmelerinde, yeni uygulama ile Kayıp Kaçak Bedeli tutarı, toplam faturada %10 seviyesine yükseldi. % 6-8 seviyesinde kayıp maliyeti öngörülen Alçak Gerilim Sanayi işletmelerinde ise K/K oranı, toplan faturada % 15-20 bandına çekildi. 
Bu değişiklikler, enerji sarfiyatı yüksek olan sanayi işletmelerinde, maliyeti doğrudan tetikleyen en büyük etkenlerden biri oldu. 

Enerji piyasasında, geçtiğimiz yıla göre mevsim koşullarının iyi gitmesi (yağmur ve rüzgardan üretim yüksek düzeyde), talebin arz karşısında aynı oranda artmaması gibi sebeplerle, indirim söylentileri bir süredir piyasada dillendiriliyordu. Aktif Enerji Birim Fiyatı'nın ve Perakende Satış Hizmet Bedeli'nin Ticarethane ve Mesken tarifelerinde düşürülerek, Kayıp Kaçak Bedeli ve Dağıtım Sistem Kullanım Bedeli'nin artırılması, avantajın ibresini özelleşen dağıtım şirketlerine çeviriyor...

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • eşitlik istiyoruz29 Haziran 2015 16:48

    yahu ben elektrik borcumu ödemicam ilçemdeki herkes yüzüme tükürür vatan haini ilan ederler beni devlet de kaçak kullandığım için bin pişman eder keşke dürüstçe kullansaydım dedirtir.şu anlaşılıyor ki doğuda devlet yok devlet

  • yiğit29 Haziran 2015 16:00

    kaçıranada takip etmeyenede ödetenede zehir zıkım olsun bu yasayı çıkaranlarada??? bunun ahiretide var. inşalah burunlarından gelir....

  • doğru söyle29 Haziran 2015 15:50

    az bile alınıyor daha fazlasını almalılar !