E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKamplarda gıda sorumluluğu Türkiye'de---

Kamplarda gıda sorumluluğu Türkiye'de

Kamplarda gıda sorumluluğu Türkiye'de
07 Mart 2015 - 04:10 borsagundem.com

BM Dünya Gıda Programı, 71 milyon doları bulan açık nedeniyle Türkiye’deki 9 mülteci kampında gıda yardımını Ankara’ya devretti

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) fon eksikliği nedeniyle Türkiye’deki dokuz mülteci kampına bundan sonra yardım veremeyeceğini açıkladı. Programın sözcüsü Elisabeth Byrs, dün yaptığı açıklamada, “Maalesef şubat ayında Türk hükümetine dokuz mülteci kampına fonlar eksik kaldığı için yardım vermeye devam edemeyeceğimizi söylemek zorunda kaldık” dedi. Cenevre’de gazetecilere konuşan Byrs, Türkiye’deki yardım programı için 71 milyon dolar açıkları olduğunu söyledi. Daha fazla fon elde etmenin zorunlu olduğunu söyleyen Byrs, bağışçıları yardım yapmaya çağırdı.


Ağır yük binecek

Byrs’a göre Türkiye’deki mültecilere her ay yemek yardımında bulunmak için 9 milyon dolara ihtiyaç var. Türk hükümetinin de yardımıyla BM elektronik kartlara yüklenen parayı mültecilere dağıtıyor; mülteciler de bu kartlar sayesinde yemek satın alabiliyordu. Önceleri 220 bin mülteci bu yardımdan yararlanırken bu sayı geçtiğimiz ay maddi imkanların yetersizliğinden ötürü s154 bine düştü. Türk hükümeti, kartlara yüklenen paranın yüzde 40’ını karşılıyordu.

Ancak BM’nin sağladığı yardımın kesilmesinin ardından Türk hükümetinin bu maddi yükü nasıl omuzlayacağı bilinmiyor. Byrs’ın açıkladığı rakamlara göre Türkiye 1.7 milyon Suriyeli mülteciye evsahipliği yaparak ve dört yıl önce savaş başladığından beri şimdiye kadar 4.5 milyar dolar harcayarak büyük bir maddi yükün altına girmiş durumda. Bu yüzden Byrs, yardımı kesmelerinin Türkiye’nin bu yükü tek başına kaldıramayacağını gösterdiğini söylerek uyarıda bulundu.

Fonların kesilmesi, yemek yardımının kamplar dışında yaşayan mültecilere de ulaştırılması planını iyice zora soktu.  Byrs ayrıca mültecilerin bu kartları Türk dükkanlarında kullanması sayesinde ülkeye 700 milyon doların girdiğini ifade etti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)