E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKabine, piyasaya istikrar mesajı---

Kabine, piyasaya istikrar mesajı

Kabine, piyasaya istikrar mesajı
30 Ağustos 2014 - 05:25 borsagundem.com

Başbakan Davutoğlu kabinenin ekonomi kanadında Hayati Yazıcı dışında değişiklik yapmayarak piyasalara “istikrar” mesajı verdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulan yeni kabinenin ekonomi kanadının belirlenmesinde “uluslararası piyasalarla uyum” ve istikrar hedefi etkili oldu. Mithat Yurdakul'un Milliyet'teki haberine göre uluslararası piyasaların olumlu yaklaştığı bir isim olarak bilinen Ali Babacan, Ahmet Davutoğlu’nun yeni kabine listesinde de yer bularak bugüne kadar tüm Ak Parti hükümetlerinde bakanlık üstlenen tek isim oldu. Mehmet Şimşek’in de yeniden görevlendirildiği ekonomi yönetiminde tek sürpriz, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan Hayati Yazıcı’nın alınarak yerine Nurettin Canikli’nin getirilmesi oldu.
Yeni kabinede taşlar yerinden oynamadı. Kabinenin kurulması sürecinde dikkatlerin odaklandığı Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 62. Hükümet’te de görevine devam edecek. Yeni kabinenin açıklanmasıyla istikrar rekoruna imza atan Babacan, Ak Parti’nin iktidarda olduğu 2002’den bugüne bütün hükümetlerde görev alan tek bakan oldu.

5 hükümette yer aldı

2001’de Ak Parti’nin kurucu üyesi olarak siyasete adım atan Babacan, 22, 23 ve 24. Dönem’de Ak Parti’den Ankara Milletvekili seçildi. Babacan, 58 ve 59. hükümetlerde, “ekonomiden sorumlu” Devlet Bakanı görevini yürüttü. Daha sonra Devlet Bakanlığı’nın yanı sıra Avrupa Birliği ile müzakereleri yürütmek üzere 3 Haziran 2005’te Başmüzakereci olarak atanan Babacan, 60. Hükümet’te önce Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı. Babacan, Bakanlar Kurulu’nda yapılan değişiklik sonrasında Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı görevine getirildi. 61. Hükümet’te, “ekonomik konularda genel koordinasyondan sorumlu” Başbakan Yardımcısı olarak görevlendirilen Babacan, 62. Hükümet’te de aynı görevine devam edecek.

Yıldırım Köşk’e doğru

Kabineye girmesi ihtimali dile getirilen Binali Yıldırım, Bakanlar Kurulu dışında kaldı. Lütfi Elvan’ın Ulaştırma Bakanlığı’na devam etmesiyle Yıldırım’ın Erdoğan’ın yatırımlardan sorumlu danışmanı olarak Köşk’e çıkması olasılığı ağırlık kazandı.

Kabine’ye Canikli takviyesi

Ekonomiye önemli bir neşter vurmayan Davutoğlu’nun tek değişikliği Hayati Yazıcı ve Nurettin Canikli arasında gerçekleşti. Ak Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, kabinenin ekonomi kanadına yapılan tek takviye oldu. Yazıcı’nın yerine Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na getirilen Canikli, Ak Parti yönetimindeki ekonomi kökenli isimlerden. Canikli, yüksek lisansını İngiltere Sheffield Üniversitesi’nde para-banka-finansman alanında tamamladı.
Canikli, siyasete girmeden önce Maliye Başmüfettişi, Gelirler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı, Genel Müdür Yardımcısı ve İstanbul Defterdarı Vekili olarak görev yaptı, yeminli mali müşavirlik şirketinin ortağı olarak faaliyette bulundu.

Piyasaya Şimşek ‘mesajı’

Babacan’la birlikte Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de hükümeti 2015 genel seçimlerine hazırlayacak kadro içinde yer aldı. Ekonomi yönetiminde Babacan ile birlikte Şimşek’in kalması uluslararası piyasalara olumlu mesaj olarak yorumlandı. Enerji, Kalkınma, Ekonomi bakanlıklarında da beklendiği üzere değişiklik olmadı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in yanı sıra, “açılım” için önemli isimlerden görülen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de pozisyonlarını koruyan isimler oldu. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce de değiştirilmedi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da koltuğunu korudu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)