E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİşyeriniz maaş vermiyorsa devletten alın---

İşyeriniz maaş vermiyorsa devletten alın

İşyeriniz maaş vermiyorsa devletten alın
26 Kasım 2014 - 07:09 borsagundem.com

Çalıştığı şirket zora girdiği için ücretini alamayanlar maaşlarını Ücret Garanti Fonu'ndan alabiliyor

İşyerlerinin mali anlamda sıkıntıya düşmesi, çalışanlarını da doğrudan etkiliyor. Çalışanlar maaş alamama durumuyla karşı karşıya kalabiliyor. Ancak çalışanlar çaresiz değil. Şirketi zora düşen ya da iflas eden çalışanların imdadına devlet yetişiyor, Ücret Garanti Fonu devreye giriyor. Takvim, pek çok çalışan tarafından bilinmeyen Ücret Garanti Fonu'nun detaylarını açıklıyor. Çalışanlar için, görev yaptığı şirket iflas eder ve kapanma durumuna gelirse, belirsizlik ortaya çıkıyor. Şirketin çalışanının alacağını ödeme imkanı ve ihtimali ortadan kalkıyor. İşverenin ücretleri ödeyemeyecek duruma düşmesi, iflas etmesi ya da iflas ertelemesi istemesi gibi hallerde çalışanın imdadına Ücret Garanti Fonu yetişiyor. 

SON 1 YIL ŞARTI 

Zordaki işyerinde son 1 yıldır çalışıyor olanlar, İŞKUR bünyesindeki Fon'a başvuru yaparak, 3 aylık maaşlarını kesinti olmadan alabiliyor. Geriye doğru ücretler verildiği için de çalışanın o firmayla iş sözleşmesinin sürüp sürmediğine bakılmıyor. Yani işten ayrılmış olunsa da, alınamayan ücretleri devlet ödüyor. İşverenin düştüğü durumla ilgili belgeleri (haciz tutanağı, iflas kararı, mahkemenin verdiği iflas erteleme kararı ve alacak belgeniz gibi) İŞKUR'un ilgili birimine götüren çalışanlar, başvurduğu ayın sonuna kadar net ücretini alıyor. 

ÜST SINIRA DİKKAT!

Yüksek ücret alanlar için bu fonda bir sınır da var. 5510 sayılı Kanun'un 82. Maddesi gereğince, asgari ücretin 6.5 katından fazla olamıyor. Asgari ücret düşünüldüğünde de bu rakam brüt 7 bin 371 liradır. Yani günlük kazanç üst sınırı 245.7 TL. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)