E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİşte son seçim anketi---

İşte son seçim anketi

İşte son seçim anketi
27 Şubat 2015 - 06:53 borsagundem.com

Genel seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte partilerin oy oranları ortaya çıkmaya başladı

GENAR'ın Şubat ayı anketinde  AK Parti'nin oy oranı yüzde 47.7 oldu. Anketten CHP yüzde 25.1, MHP yüzde 13.4, HDP de yüzde 8.9 oy oranlarıyla çıktı.

AK Parti'nin önceki gün yapılan MYK toplantısında  GENAR araştırma şirketinin şubat ayında yaptığı son anket masaya yatırıldı. Ankete göre partiler oy oranını korurken, HDP ise yükselişini sürdürüyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında toplanan MYK'da şubat ayında yapılan son ankette masaya yatırıldı. GENAR tarafından 5 bin 202 kişiyle yapılan ankette AK Parti'nin oy oranı yüzde 47.7 oldu. Bu oranla AK Parti'nin oy oranını koruduğu görüldü. Ankette CHP'nin oy oranı yüzde 25.1 olurken MHP'nin geçen ay yüzde 15 olan oy oranının yüzde 13.4'e gerilemesi dikkat çekti. 

Ankette en dikkat çeken ise HDP'nin oy oranlarında her ay istikrarlı yükselişini sürdürmesi oldu. HDP'nin oy oranı yüzde 8.9 oldu. 

KÜRTLER İKİ PARTİDE TOPLANDI

AK Parti’nin oy oranında tavan yaptığı 2011 Haziran’ına göre yüzde 2.1’lik bir düşüş göze çarpıyor. Ancak 13 yıldır iktidar olan; yerel, genel, referandum ve  cumhurbaşkanlığı seçimleri olmak üzere 9 seçim yapan AK Parti’nin bu durumda bile hâlâ vatandaşın en fazla destek verdiği parti olması dikkat çekiyor. 2011 seçimlerine göre CHP de oylarında yüzde 0.9’luk düşüş yaşıyor. MHP ise 2011’e göre oyunu yüzde 0.4 artırırken HDP/BDP-Bağımsız bloğu ise oy oranını yüzde 2.6 oranında artırmış görünüyor. Genar’ın yaptığı araştırmada Türklerin ve Kürtlerin hangi partiye oy verecekleri de ölçümlendi. Buna göre Türklerin yüzde 50’si AK Parti’ye, yüzde 28’i CHP’ye, yüzde 16.1’i MHP’ye, yüzde 1.1’i de HDP/BDP’ye oy vereceğini söylüyor. Kürtlerin ise yüzde 40.1’i AK Parti’ye oy vereceğini beyan ederken “HDP’ye oy vereceğim” diyenlerin oranı yüzde 45.5 olarak öne çıkıyor. 

YAŞ YÜKSELDİKÇE AK PARTİ'NİN OYU DÜŞÜYOR

Araştırma, gençlerin ve kadınların tercihlerinin de AK Parti yönünde olduğunu ortaya koydu. 18-24 yaş aralığındaki gençlerin yüzde 50.2’si AK Parti derken bu oran bir üst yaş grubunda da değişmiyor. 25-34 yaş aralığındaki gençlerin de yüzde 48’i AK Parti’ye oy vereceğini ifade etti. Ankete katılan kadınların ise yüzde 49.8’i “Tercihim AK Parti olacak” dedi. Üniversite mezunları arasında ilginç bir dağılım göze çarparken, ‘yaş yükseldikçe’ AK Parti’nin oy oranının düştüğü saptandı. Araştırmaya göre en az bir üniversite bitirmiş kişiler arasında yapılan araştırmada üniversite mezunu 18-24 yaş aralığındaki gençlerin tercihi yüzde 35.6 ile AK Parti oldu. İkinci sırada ise yüzde 29.7 ile CHP geliyor. 25-34 yaş aralığındaki üniversite mezunlarının tercihi de yüzde 37 ile AK Parti olurken, 35-44 yaş aralığındaki üniversite mezunlarının tercihi ise yüzde 41.5 ile CHP olarak gerçekleşti. 45-54 arasındaki üniversite mezunları da yine öncelikli tercih olarak CHP’yi gösteriyor. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)