E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİşte Hükümet'in ilk görevi---

İşte Hükümet'in ilk görevi

İşte Hükümet'in ilk görevi
31 Ağustos 2014 - 08:25 borsagundem.com

Başbakan Davutoğlu ve kabinesi güven oyu alır almaz çözüm sürecinin somut adımlarını içerecek yol haritasını hayata geçirecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu Başbakanlığı’nda kurulan 62. Hükümeti yoğun bir gündem bekliyor. Önümüzdeki hafta güven oylaması ile birlikte çalışmalarına başlayacak yeni hükümetin en önemli gündem başlığı ise Çözüm Süreci olacak. Eylül ayında bir dizi somut adımların atılması beklendiği çözüm sürecinin dümeninde bundan böyle Beşir Atalay’ın yerine atanan Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan olacak. Akdoğan, çözüm sürecinin en önemli teorisyenlerinden biri olarak biliniyor.

Köşk’e ile eşgüdüm sağlanacak

Çözüm sürecinde bundan böyle Başbakanlığın yanı sıra Çankaya Köşkü de doğrudan devrede olacak. Buna göre, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmeden önce siyasi baş danışmanlığını yürüten Yalçın Akdoğan, yeni dönemde çözüm süreci konusunda Çankaya Köşk’ü ile sürekli kontakt halinde olacak. Öte yandan bugüne kadar devletin ilgili kurumlarının çizdiği rotada yürüyen çözüm sürecinin son aşamasının detayları üzerinde aralıksız çalışılıyor. Kurumların hazırladıkları planlar ve ve süreç ile ilgili hazırlıklar bu ay içinde somut bir pakete dönüşecek. Devletin kurumları haricinde MİT’in yanı sıra HDP heyeti İmralı’da PKK lideri Abdullah Öcalan  ve Kandil ile görüşmeler hız kesmeden sürüyor. Halen teknik detayları üzerinde çalışılan ve önümüzdeki aydan itibaren hayata geçirilmesi beklenen yol haritasının ilk etabında Kandil’den tahliyelerin başlaması ile birlikte aralarında Mahmur’un da bulunduğu kamplarının boşaltılması eş zamanlı yürütülecek.

Dönüş için yasa tasarısı

Hazırlanan paketlere göre dağa çıktığı halde silahlı eylemlere katılmayan, haklarında herhangi bir arama kararı bulunmayan ve resmi kayıtlarda suça karışmamış örgüt mensupları için Türkiye’ye dönüş yolu açılacak. Bu kapsamda siyasi, hukuki adımlara eş zamanlı olarak, silahsızlandırma alanları tespit edilecek. MİT ve İçişleri Bakanlığı marifetiyle takvim esaslı bir silahsızlanma süreci başlatılacak. Meclis’te bunun için her türlü hukuki zemin hazırlanacak. Örgüt mensuplarının durumlarına göre toplam üç yıllık bir süreçte dönüşlerinin sağlanması öngörülüyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)