E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİskoçya petrol sarhoşu---

İskoçya petrol sarhoşu

İskoçya petrol sarhoşu
18 Eylül 2014 - 04:42 borsagundem.com

4 asırdır Birleşik Krallık'ın üyesi olan İskoçya'da bugün bağımsızlık için referandum günü. Bağımsızlık kampanyasının merkezinde petrol yatakları var

İskoçya'da bugün tarihi referandum yapılacak. İskoçlar, ya Birleşik Krallık ile 'devam' diyecek ya da bağımsızlığı seçecek. Merve Erdil, Hürriyet'teki haberinde İskoçların bağımsızlık için en büyük kozlarının petrol ve doğalgaz yatakları olduğuna dikkat çekti. İşte o haber:

1995’te çevrilen Cesur Yürek (Brave Heart) filmine konu olan ve 1305’de İngiltere kralı I. Edward tarafından idam ettirilen William Wallace’nin idamdan önceki son sözü “Freedom!” (Özgürlük!) olmuştu. İskoçya; İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda’nın da bağlı olduğu Birleşik Krallık’tan ayrılacak mı, yoksa bu birliğin parçası olarak mı kalacak? İşte bu sorunun yanıtı bugün belli olacak.



1707’den beri Birleşik Krallık’ın parçası olan İskoçya’yı bağımsızlığa teşvik eden en önemli kozlardan biri de petrol. 1960’larda keşfedilen petrol ve gaz rezervlerinin büyük bölümü, İskoçya’nın kuzey ve batısındaki Kuzey Denizi’nde bulunuyor. Bağımsızlıktan yana olanlar, Londra’ya bağlı kalmanın, bu rezervlerden sağlanan varlıktan İskoçya’yı mahrum bıraktığını savunuyor. Birleşik Krallık, 2013 yılında Kuzey Denizi’nden günde 800 bin varil petrol sağladı. Referandumdan “evet” çıkarsa,  Birleşik Krallık’ın petrol rezervlerinin yüzde 90’ı, gazının da yüzde 47’si İskoçya’nın elinde kalacak. “Evet” kampı, bu petrol kaynaklarıyla İskoçya’nın dünyanın en zengin ülkelerinden biri haline geleceğini iddia ederken, bazı uzmanlar petrol gelirlerinin sağlayacağı avantajların abartıldığı görüşünde ve Kuzey Denizi’ndeki üretimin giderek azaldığına dikkat çekiyor. 

İŞADAMINDAN ÖNEMLİ UYARI

KUZEY Denizi petrolleriyle ilgili uzun yıllar çalışmalar yürüten iş adamı Sir Ian Wood, referandum öncesi açık bir mektup yazdı. Wood, “Genç seçmenler şunun farkında olmalı: Onlar 40’lı yaşlara geldiğinde İskoçya’nın çok az off-shore petrol ve gaz üretimi kalmış olacak” dedi.

43 MİLYONUN 40 MİLYON TONU

1964’ten bu yana bölgeden 42 milyar varil petrol çıkartıldı. İskoç hükümeti verilerine göre, 2013 yılında Birleşik Krallık’ın 43 milyon tonluk petrol üretiminin 40 milyon tonu, 32 milyon tonluk doğalgaz üretiminin ise 16 milyon tonu İskoçya tarafından sağlandı.

YETERİNCE PETROL VAR MI?

Kuzey Denizi’nin bir zamanlar sahip olduğu bolluğun azaldığını savunanlar, petrol ve gaz üretiminin 1990’lar sonundaki günlük 4.6 milyon varil seviyesinden üçte iki oranında azaldığına işaret ediyor. Buna bağlı olarak, petrolden sağlanan gelirlerin de düştüğü vurgulanıyor. “Hayır” kampı, dalgalı bir emtia olan Kuzey Denizi petrolüne çok fazla güvenmenin tehlikeli olduğu görüşünde. Diğer bir tez de tahmin edilen miktardan daha az petrol olduğu yönünde. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)