E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİskoçya bağımsızlığa 'hayır' dedi---

İskoçya bağımsızlığa 'hayır' dedi

İskoçya bağımsızlığa 'hayır' dedi
19 Eylül 2014 - 04:07 borsagundem.com

İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan ayrılıp ayrılmaması için düzenlenen referandumla ilgili sonuç açıklandı ve İskoçya bağımsızlığa 'hayır' dedi

İskoçya’da dün gerçekleştirilen bağımsızlık referandumunda kullanılan oyların tamamına yakını sayıldı. Toplam 32 seçim bölgesinden 31’inde sonuçların açıklanmasının ardından ülkenin Birleşik Krallık’ta kalmasını isteyenler yüzde 44,6'ya karşı yüzde 55,4 oyla önde gidiyor. BBC, referandum sonucunda yüzde 55 'hayır' oyu çıkacağının öngörüldüğünü açıkladı. Bağımsızlık karşıtları şimdiden kutlamalara başladı.
 
Bağımsızlık yanlılarının İskoçya’nın en büyük şehri Glasgow’un yanı sıra Dundee, North Lanarkshire ve West Durbantonshire’da da zafer kazanması yetmedi. Glasgow’daki seçmenlerin yüzde 53,49’u referandumda bağımsızlığa 'evet' dedi.

HEM BAŞKENT HEM DE 'EVET'ÇİLERİN KALESİNDE AĞIR DARBE

Başkent Edinburgh’da bağımsızlık isteyenlerin yüzde 61,1’e karşı yüzde 38,9 oyla büyük bir hezimete uğradığı açıklandı.

İskoçya Başbakanı Alex Salmond’un son konuşmasını yaptığı ve İskoç milliyetçilerin kalesi olarak görülen Perth and Kinross bölgesinde de şaşırtıcı bir şekilde ülkenin Birleşik Krallık’ta kalmasını isteyen seçmenlerinin oranının yüzde 60 olduğu açıklandı.

Salmond’un “hayal kırıklığı yaratan sonuçlar nedeniyle” daha önce yayınladığı programına uymadığı ve bir seçim merkezine gidip sayım sürecini halkla birlikte takip etmek yerine evinde kalmayı tarih ettiği belirtildi.

Yetkililer sayımın tamamlandığı bölgelerde referanduma katılım oranının yüzde 85’e yakın olduğunu ve 1950 yılından bu yana Birleşik Krallık’ta hiçbir seçimin bu orana ulaşamadığını açıkladı. 

'EVET'ÇİLER NEDEN BAĞIMSIZLIK İSTİYOR? 

'Evet' kampanyasına önderlik eden İskoçya Başbakanı Alex Salmond, İngiltere ile İskoçya arasında 307 yıldır devam eden ortaklığın artık “İskoçya’nın çıkarlarına hizmet etmediğini” söylüyor ve petrol zengini İskoçya’nın bağımsızlığını ilan etmesi durumunda “dünyanın en varlıklı ülkelerinden biri olacağını” iddia ediyor. Salmond, bağımsızlık halinde İngiltere’ye kıyasla çok daha verimli bir sosyal devlet kurulabileceğini, vatandaşlara daha kaliteli sağlık ve eğitim hizmeti verilebileceğini savunuyor.

EDINBURGH’DA BARLAR KAPANIYOR

Başkent Edinburgh’da referandumun ardından İskoçya Parlamentosu önünde toplanıp kutlamalara başlayan bağımsızlık yanlıları dağılmaya başladı. Bağımsızlık yanlılarının hezimete uğramasına rağmen şehirde herhangi bir taşkınlık ya da şiddet olayına rastlanmadı. 

Referandum gerekçesi ile açık kalan ve çoğu bağımsızlık yanlısı olan barlar ise teker teker kapanmaya başladı. 

CAMERON’DAN İNGİLTERE’NİN HAKLARINI KORUYACAK YENİ YASA TASARISI

Birleşik Krallık Başbakanı David Cameron’ın resmi sonuçların açıklanmasının ardından bir ulusa sesleniş konuşması yapması ve yeni bazı yasa tasarılarını halka tanıtması bekleniyor.

Muhafazakar Parti sözcüsü Michael Gove resmi seçim sonuçlarının yayınlanmasından önce yaptığı basın açıklamasında “Görünüşe göre Birleşik Krallık güvende” dedi. Gove, hükümetin “İngiliz yasaları için İngiliz oylar” yasa tasarısını gündeme getirmeyi planladığı yönündeki dedikoduları da doğruladı.

Şu anda Birleşik Krallık’ta İngiltere’den seçilmiş milletvekilleri İskoçya ile ilgili yasa tasarıları ile ilgili oy kullanamıyor. Ancak İskoçya’dan seçilen milletvekilleri sadece İngiltere’yi ilgilendiren yasalarla ilgili oy kullanma hakkına sahip.

Başbakan Cameron’ın birçok İngiliz tarafından “haksızlık” olarak görülen bu sistemi reforme ederek İskoçya halkına verdiği yeni hak vaatleri ile kızdırdığı İngiliz Muhafazakar Parti seçmenlerini yumuşatmayı amaçladığı belirtiliyor.

Kraliçe 2'nci Elizabeth’in de öğleden sonra sonuçlarla ilgili bir açıklama yayınlayacağı düşünülüyor. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)