E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİran Obama'nın teklifini reddetti---

İran Obama'nın teklifini reddetti

İran Obama'nın teklifini reddetti
03 Mart 2015 - 15:35 borsagundem.com

ABD Kongresi'ne bugün hitap edecek Netanyahu'nun konuşmasının odak noktasını İran'ın nükleer programı oluşturacak

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Cumhuriyetçi Parti'nin davetlisi olarak bugün ABD Kongresi'ne hitap edecek. Netanyahu'nun konuşmasında ABD'nin İran'la yaptığı nükleer müzakereleri gündeme getirmesi bekleniyor.

"İRAN NÜKLEER PROGRAMI 10 YIL DONDURSUN"

ABD Başkanı Barack Obama, Netanyahu'nun elindeki bu kozu olmak için hamle yaptı. Obama, İran'la olası bir anlaşmanın olması için Tahran'ın nükleer programını en az 10 yıl durdurması gerektiğini söyledi.

Netanyahu'nun ABD Kongresi'ndeki konuşması öncesi açıklama yapan ABD Başkanı Obama, "Eğer İran, nükleer programını en az 10 yıl dondurmayı kabul ederse ancak o zaman İran'ın nükleer bomba istemediğine ikna olabiliriz" dedi.

Obama'nın "Nükleer programınızı 10 yıl dondurun" teklifine Tahran'dan jet yanıt geldi. İran yarı resmi Fars Haber Ajansı, Obama'nın teklifini Tahran'ın "kabul edilemez" bulduğunu duyurdu.

Tahran tarafından yapılan açıklamada, "Obama'nın bu duruşu kabul edilemez ve müzakereleri tehdit eder nitelikte. İran haddini aşan ve mantıksız teklifleri kabul etmeyecektir" denildi.

RICE: İRAN'A KARŞI ASKERİ SEÇENEK BU AŞAMADA ÇÖZÜM DEĞİL

İsrail yanlısı Amerikan lobi kuruluşu AIPAC'te konuşan Obama'nın Güvenlik Danışmanı Susan Rice da, İran'ın nükleer bomba üretmesinin ancak güçlü bir diplomasi ile önlenebileceğini söyledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Cumhuriyetçi Parti'nin davetlisi olarak ABD'ye geldi. Obama, iki hafta sonra İsrail'de yapılacak seçimleri gerekçe göstererek Netanyahu'ya randevu vermedi.  İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Cumhuriyetçi Parti'nin davetlisi olarak ABD'ye geldi. Obama, iki hafta sonra İsrail'de yapılacak seçimleri gerekçe göstererek Netanyahu'ya randevu vermedi.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest de, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, İran'ın nükleer programı konusunda ABD yönetimini
eleştirmesine ilişkin, "İran'a karşı askeri seçenek bu aşamada çözüm değil" dedi.

"NETANYAHU'NUN DA BİR STRATEJİSİ YOK"

Earnest, İran'ın nükleer programı konusunda ABD Başkanı Barack Obama'nın, ABD'nin ve İsrail'in çıkarlarına uygun stratejik bir karar aldığını iddia etti. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun söz konusu stratejiyi eleştirmesine rağmen buna alternatif bir çözüm yolu bulmamakla da suçladı.

"OBAMA'YA SAYGISIZLIK YAPMADIM"

Obama yönetimiyle yaşanan gerginliğin iki ülke ilişkilerinde bir krize dönüştüğü görüşünü reddeden Netanyahu, ABD ile dostluğun güçlü ve müttefiklik ilişkilerinin sağlam olduğunu belirtti.

Netanyahu, bugün ABD Kongresi'nde yapacağı konuşmanın Başkan Obama'ya karşı bir saygısızlık olmadığını da vurguladı.

BEYAZ SARAY DAVET ETMEDİ

Demokrat partili Başkan Obama'nın haberi olmadan Cumhuriyetçi üyelerin daveti üzerine Kongre'de konuşma yapmayı planlayan Netanyahu büyük tepki çekmiş, 30'u aşkın Demokrat Kongre üyesi konuşmayı boykot kararı almıştı.

Netanyahu ABD ziyaretinde Beyaz Saray'a davet edilmediği gibi, Obama yönetiminden üst düzey bir yetkiliyle de görüşmeyecek. Beyaz Saray, Obama'nın Netanyahu ile görüşmemesine resmi gerekçe olarak, İsrail'de iki hafta içinde meclis seçimlerinin yapılacak olmasını gösterdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ÖMER MUHTAR03 Mart 2015 17:00

    israil iranla savaşamaz savaş olursa törerist israilin sonu olur bunu göze almaz törerist israilli yöneticiler.

  • borsaları boş verdim çoktan03 Mart 2015 15:58

    bir iran-israil savaşı tüm dünyada ekonomik bozulmaya yol açacaktır.