E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİlber Ortaylı'dan olay hareket---

İlber Ortaylı'dan olay hareket

İlber Ortaylı'dan olay hareket
05 Eylül 2015 - 08:17 borsagundem.com

Prof. Dr. İlber Ortaylı, madalya beratlarını kaybeden Bakanlığa karşı açtığı davayı kazandı

Prof. Dr. İlber Ortaylı, çeşitli ülkelerden kendisine veren madalya beratlarını, tescil edilmesi için Dışişleri Bakanlığı'na teslim etti. Ancak madalya beratları kaybedildi. Prof. Dr. Ortaylı, Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı’na karşı manevi tazminat davası açtı. İdare Mahkemesi, Ortaylı'yı haklı buldu. Mahkeme ‘İdarenin hizmet kusuru’ var diyerek Ortaylı’ya 5 bin TL tazminat ödenmesine hükmetti.Prof. Dr. İlber Ortaylı ile Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı’nı karşı karşıya getiren dava Ankara 11. İdare Mahkemesi’nde görüldü.

PUŞKİN MADALYASI'NIN BERATI DA KAYIP
Prof. Ortaylı’ya çeşitli ülkelerden madalya verildi. Ortaylı’ya, akademik yayınları ve kişisel başarıları nedeni ile Avusturya Cumhuriyeti Federal Cumhurbaşkanı tarafından verilen “Avusturya Bilim Sanat Onur Nişanı” Rusya Federasyonu tarafından “Puşkin Madalyası”, İtalya Cumhurbaşkanı tarafından ise “Şövalye Nişan Madalyası” verildi. Hürriyet'in haberine göre Prof. Dr. Ortaylı, 2933 sayılı Madalya ve Nişanlar Kanunu’nun gereği aldığı madalyaların tescili için Dışişleri Bakanlığı'na teslim etti. Ancak bir süre sonra durum ortaya çıktı: Madalya beratlarının kaybedildiği anlaşıldı. Kurumlar arası yapılan yazışmalar sonrası da sonuç alınamayınca Prof. Ortaylı yargı yoluna gitti.

MANEVİ TAZMİNAT İSTEDİ
Ortaylı’nın avukatı Fahrettin Erbahayetmez, Ankara 11. İdare Mahkemesi’nde açılan davaya müvekkilinin yaşadığı üzüntü nedeni ile 10 bin TL’lik manevi tazminat talebinde bulundu.

DIŞİŞLERİ: ASILLARINI BULMAYA ÇALIŞIYORUZ
Başbakanlık, mahkemeye sunduğu savunmada, “Bize beratların asılları gelmedi; sadece suretleri geldi. Dava reddedilsin” denildi. Dışişleri Bakanlığı ise mahkemeye verdiği savunmada “Bizim kusurumuz yok. İlgililer hakkında dava açılsın. Ayrıca beratların yeniden temin edilmesi için de çalışıyoruz” denildi.

5 BİN TL TAZMİNAT ÖDENECEK
Mahkeme tarafların savunmalarını aldıktan sonra kararını verdi. Mahkeme kararında, “Anayasanın 125. Maddesine göre idare, kendi eylem ve işlemlerinde doğan zararları ödemekle yükümlüdür” denilerek anılan davada hizmet kusuru olduğu belirtildi. Mahkeme, Ortaylı’ya 5 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti. Kararda ayrıca dava masrafları da davalı idareler üzerine bırakıldı.

O PARA DERNEĞE BAĞIŞLANACAK
Ortaylı'nın avukatı Fahrettin Erbahayetmez, Hurriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada, kazandıkları 5 bin TL'lik manevi tazminatı Dışişleri Mensupları Eşleri Dayanışma Derneği'ne bağışlayacaklarını söyledi. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kerto05 Eylül 2015 14:58

    Olay olan İlber Hoca'nın hareketi değil, beratların kaybedilmesi.

  • akla05 Eylül 2015 14:02

    birileri çalmıştır bide utanmadan yalan söyler rüşvetçiler, ya kendileri çalmıştır yada gözyummuşlardır. bu almanya, abd de kaybolmuyor da biz de niye tarihi değerler habire kayboluyor ?

  • Pargali ibrahim05 Eylül 2015 12:36

    Helal olsun hocam hak aranmalıdır bunu yapmadigimiz sürece hep ezilecegiz