E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemHarita yanlışsa kaza kaçınılmaz---

Harita yanlışsa kaza kaçınılmaz

Harita yanlışsa kaza kaçınılmaz
30 Ekim 2014 - 03:49 borsagundem.com

Prof. Dr. Hüseyin Öztürk kömür ocağı kazalarının ana nedeninin, işverenin vergi kaçırma amacıyla verdiği yanlış haritalardan kaynaklandığını öne sürdü

Jeoloji Mühendisleri Odası eski Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, Soma ve Ermenek’teki kömür ocağı kazalarının ana nedenin, işverenin vergi kaçırma amacıyla verdiği yanlış haritalardan kaynaklandığını öne sürdü.

Ali Dağlar'ın Hürriyet'teki haberinde, Prof. Öztürk, “Yeraltı karanlığını aydınlatan haritadır. Her ay yapılan bu haritalar, bir kriz anında kullanılmak üzere teknik ofiste, herkesin görebileceği şekilde hazır tutulur. Su, eski imalat boşluklarından geliyor. Kömürlerin çıkarıldığı boşluklar vardır yeraltında. Bu boşluklara üstü çökmesin diye kısmen taş, toprak doldurulur ama bu kadar büyük boşlukları tümüyle doldurmak mümkün değildir. Yukarıdan gelen kar ve yağmur suları, yeraltı suları bu boşluklarda birikir. Eski üretim yerleri güncel haritalara aktarılmadığı için, bu alanlara kazaen temas edilmesiyle üstteki üretim boşluklarında yıllardır biriken on binlerce metreküp su, altta çalışılan galerilere hücum edip insanların boğulmasına sebep olur” diye konuştu. 

Öztürk, “İmalat haritalarının uzun süreli yapılıp, izlenmesi gerekir. Bu haritaları kabul eden, projeye onay veren makam Maden İşleri Genel Müdürlüğü’dür. Her yıl üretim haritalarının kesitlerini alır, depolar, projeyi teknik bazda izler, ne kadar maden üretildiğini izleyip devlet payı alır. Kömür için bir istisna; devlet payından ve vergiden kaçınmak için özellikle kömürde yeraltı haritaları bilinçli olarak sahte hazırlanıp bakanlığa verilebiliyor” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)