E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemHakan Fidan niye bakan olmadı?---

Hakan Fidan niye bakan olmadı?

Hakan Fidan niye bakan olmadı?
30 Ağustos 2014 - 09:38 borsagundem.com

Yeni kabinede olması beklenen Hakan Fidan'a görev verilmedi

Türkiye yoğun seçim sürecinin ardından 62. hükümetine kavuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun sunduğu kabineyi onayladı. Kabine'de çok büyük değişiklik olmadı. 
Dışişleri Bakanlığı'na getirilmesi beklenen Hakan Fidan ise MİT Müsteşarı olarak görevini sürdürecek. 

Milliyet yazarı Serpil Çevikcan konuyu köşesine taşıdı. İşte o yazı:

Fidan neden olmadı?
Birkaç gün öncesine kadar adı güçlü bir biçimde Dışişleri Bakanlığı için geçen MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın neden yerinde kaldığına odaklanmak gerekiyor.
Aldığım bilgiler, Fidan’ın Dışişleri Bakanlığı koltuğuna oturması konusunun aslında 10 gün önce kapandığını gösteriyor.
Davutoğlu’nun, Fidan’ın Dışişleri Bakanlığı koltuğuna oturması için uzun süre ısrar ettiği, ancak Erdoğan’ın kararının MİT’ten yana olduğu söyleniyor.
Kulislerdeki bilgilere göre, Davutoğlu’nun Fidan ısrarında iki gerekçe öne çıkmış.
Birincisi; Başbakan olarak dış politikanın haricindeki alanlara yoğunlaşma zorunluluğu. Davutoğlu’nun, bu zorunluluk nedeniyle; devredeceği dosyalara arka planıyla hakim olan, bakanlığı sırasında çok yakın mesaide bulunduğu Fidan’ı istediği belirtiliyor.
Fidan’ın, yakın coğrafyadaki sıcak gelişmelere, “istihbarat” boyutuyla da hakim olmasının, Dışişleri Bakanlığı görevini yürütürken hem kendisinin hem de hükümetin işini kolaylaştıracağı düşüncesinin de Davutoğlu açısından kritik önemle görüldüğü kaydediliyor.
MİT Müsteşarı’nın, parti koridorlarını aşındırmayan tarafsız bürokrat kimliğinin, parti içi dengelerin gözetilmesinin gerektirdiği hallerde bir avantaj olduğu tezinin de altı çiziliyor.
Çözüm süreci ya da çetrefilli diplomatik problemlerin ele alınış süreçlerinde bu kimliğin Başbakan Davutoğlu’nun elini güçlendireceği ve karar mekanizmalarını hızlandıracağı, Fidan ısrarında bunun da etkili olduğu belirtiliyor.

MİT’in süreçteki yeri

Ancak son kertede Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararı Fidan’ın şimdilik MİT’in başında kalmasından yana oluyor.
Erdoğan’ın, bölgedeki sıcak gelişmeler, çözüm süreci ve paralel yapıyla mücadele nedeniyle MİT’in tam randımanla ve en ufak bir zafiyete yol açmadan çalışmasının önemini gözeterek değerlendirmelerini yaptığı kaydediliyor. Erdoğan’ın, mesaisinin Fidan’a zaten geniş bir yetki alanı sağladığını düşündüğü belirtiliyor.
Hatta, Erdoğan’ın MİT’i, “ayrı bir yerde konumlandırdığı” ve bu dönemde MİT’ten daha kilit öneme sahip herhangi bir bakanlık olmadığını söylediği konuşuluyor.
Bu arada, Fidan’ın, adının Dışişleri Bakanı olarak konuşulduğu süreç boyunca ne Erdoğan’a ne Davutoğlu’na herhangi bir talepte ya da beklenti beyanında bulunmadığı özellikle vurgulanıyor.
Sonuçta Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı’nı yıllardır birlikte çalıştığı bürokratlarına ve bakanlık koridorlarına uzak olmayan AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na devrediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • tolga yıldız30 Ağustos 2014 19:50

    fidan 2015 de dış işleri bakanı sayın Davutoğlu bır aksılık olmaasa 10 yıl partının başında sayın cumhurbaşkanımız bir sonrakı cumhur secımıne yıne katılacak ve secılecek 10 yıl oda cumhurbaşkanlığı yapacak daha sonrasında 10 yıl sonra Davutoğlu cumhurbaşkanlığına adaylığını koyacak.ak partının basına hakan fidan gelecek o başbakanlık yaparmı onu bılmem