E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemHak-İş'ten asgari ücret tepkisi---

Hak-İş'ten asgari ücret tepkisi

Hak-İş'ten asgari ücret tepkisi
30 Aralık 2014 - 19:53 borsagundem.com

Hak-İş Genel Başkanı Arslan: Asgari ücretteki artış, beklentileri ve asgari yaşam standardını karşılamaktan uzaktır"

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, asgari ücretin özellikle 2015 yılının ikinci yarısında net bin lira olmasının psikolojik bir sınırın aşılması açısından önemli bir gelişme ancak asgari ücretteki artışın, beklentileri ve asgari yaşam standardını karşılamaktan uzak olduğunu belirtti. 

Arslan, yaptığı yazılı açıklamada, asgari ücretteki oransal artışların, sorunu çözmeye yetmediğini belirterek, "Dolayısıyla oransal artışlar yerine öncelikle asgari yaşam standardını sağlayacak bir taban ücretin oluşturulması gerekmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Uygulanan asgari ücretin bu haliyle Türkiye gerçekleriyle bağdaşmadığını vurgulayan Arslan, emek piyasası için bir standart oluşturmaktan uzak bulunduğunu bildirdi.

Arslan, şu ifadeleri kullandı:
"Asgari ücret özellikle 2015 yılının ikinci yarısında net bin lira olması psikolojik bir sınırın aşılması açısından önemli bir gelişme ancak asgari ücretteki artış, beklentileri ve asgari yaşam standardını karşılamaktan uzaktır. İşçi kesimi açısından çalışanların tamamını temsil etmekten uzak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, en kısa zamanda katılımcı, demokratik, çoğulcu ve temsilde adalet ilkesi dikkate alınarak yeniden oluşturulmalı, ILO ve AB normları ile uyumlu hale getirilmelidir."

Komisyonun, Hak-İş Konfederasyonunun da katılımıyla yeniden yapılandırılarak, asgari ücretin tespitinde bağımsız karar alma yeteneğine sahip olacağını belirten Arslan, şunları kaydetti:

"Komisyonunun yapısının değiştirilmesinin yanı sıra, asgari ücretin belirlenmesinde sadece tek bir çalışanın dikkate alınmasından vazgeçilmeli, çalışan ailesi ile ele alınmalıdır. Türkiye’nin OECD ülkeleri arasında en yüksek vergi oranlarına sahip ülkelerden biri olduğu dikkate alınarak, asgari ücret üzerindeki vergi yükü hafifletilmelidir."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • tepkiyi işveren verin30 Aralık 2014 20:16

    işverene tepki gösterin. asgari ücrete çalıştırmasın, 3 kuruş fazla versinler devlet zaten artırır.